02 Ocak 2023 04:29

Gıda MO İzmir Şube Başkanı Toprak: Gıda terörünü önlemenin yolu yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı

Kemalpaşa’da insan sağlığına aykırı bir şekilde üretilen 25 ton salçaya ilişkin konuşan Gıda MO İzmir Şube Başkanı Toprak, Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığının uygulanması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Yetersiz gıda denetimleri nedeniyle sağlıksız koşullarda üretilen gıda haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir Kemalpaşa’da büyükbaş besi çiftliğine yapılan baskında insan sağlığına aykırı bir şekilde ve izinsiz üretilen piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 600 bin lira olan 25 ton salça ele geçirildi.

Merdiven altı üretilen 25 ton salça gıda güvenliğinin ve gıda egemenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası (Gıda MO) İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak bu durumu Evrensel'e değerlendirdi.

"GIDA TERÖRÜ HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELDİ"

Bu baskının kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin hâlâ var olduğunu ve yapılan denetimlerin yetersizliğini gözler önüne serdiğini söyleyen Toprak, ülkemizde gıda güvenliğinin sağlandığından söz etmenin pek de mümkün gözükmediğini ifade etti.

Merdiven altı gıda üretimlerinin tehlikeli boyutlara ulaştığını dile getiren Toprak, “Gıda terörü halk sağlığı sorunu haline geldi. İshal, kusmayla başlayan sağlık sorunu ölüme kadar giden vakalara yol açabilir. Sağlıksız koşullarda üretilen gıda terörünün en son Kemalpaşa’da ele geçirilen 25 ton salça muhtemelen piyasada daha ucuz fiyata satılacağı için rağbet görecekti. Sağlık için bir kez daha tekrarlamak gerekirse denetlenmiş, gıda mühendislerinin denetiminden geçmiş gıdalar tercih edilmelidir” dedi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ GÖREVİ       

Bakanlığın hileli gıdalar ile ilgili açıkladığı listelere düzenli olarak devam etmesi gerektiğini vurgulayan Toprak, yürürlüğe konan cezai yaptırımların uygulanmaya başlanması gerektiğini söyledi. Toprak, “Sağlıklı bir yaşamın sürekliliğinin sağlanmasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlamak ve anlatmak oldukça önemli bir görev olarak algılanmalı ve toplumun güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili her kurum ve kuruluşun asli görevleri arasında görülmelidir” diye konuştu.

"BAKANLIK YETERLİ SAYIDA GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMELİ"

Denetimlerin daha sık, etkin ve güvenilir yapılabilmesi için daha çok gıda mühendisinin kamuda istihdam edilmesi gerektiğine vurgu yapan Toprak, “Tarım ve Orman Bakanlığı bugün yapmış olduğu 1200 sözleşmeli personel alımı duyurusunda alınacak Gıda Mühendisi sayısı sadece 14. Bu kesinlikle kabul edilebilecek bir durum değildir. Gıda güvenliğine yönelik karşılaştığımız sıkıntıları en aza indirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ivedilikle yeterli sayıda gıda mühendisi istihdam etmelidir” dedi. 

YETKİLENDİRİLMİŞ GIDA DANIŞMANLIĞI

Belediyelerin de zabıtalarla yapmış oldukları denetimi istihdam edecekleri gıda mühendisleri eşliğinde gerçekleştirmelerinin gıda terörü ile mücadelede önemli bir adım olacağının altını çizen Toprak, “Gıda işletmelerinin sayıca yüzde 80’ini oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak uzman kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması gerekir. Küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı sistemi de ivedilikle yürürlüğe konmalıdır” şeklinde sözlerini tamamladı.

ÖNCEKİ HABER

Kayyumun 2 yılı: Öğrenci haklarına tırpan, akademide kıyım

SONRAKİ HABER

Bolsonaro görev süresi dolmak üzereyken ABD'ye uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa