01 Ocak 2023 18:04

Kolombiya’da ELN dahil 5 örgütle 6 aylık ateşkes ilan edildi

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, aralarında ELN'nin de bulunduğu 5 örgüt ile 30 Haziran 2023 tarihine kadar karşılıklı ateşkeste anlaşıldığını duyurdu.

Julián Ortega Martínez/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Kolombiya'nın eski gerilla Devlet Başkanı Gustavo Petro, aralarında Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) da bulunduğu 5 örgüt ile 6 aylık karşılıklı ateşkeste anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Petro, anlaşmayı Türkiye saatiyle bu sabah 6.45'te Twitter hesabından duyurdu. Petro'nun açıklamasına göre ateşkes, 1 Ocak-30 Haziran 2023 tarihleri arasında geçerli olacak.

Bianet’in haberine göre, ELN dışında ateşkes konusunda uzlaşılan diğer dört örgüt ise şu şekilde: FARC'tan ayrılarak silahlı hareketi sürdüren Segunda Marquetalia ve Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC) ve paramiliter güçlerin oluşturduğu, uyuşturucu ticaretinde önemli rol oynayan Autodefensas de la Sierra Nevada.

Petro, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, görüşmelerdeki duruma göre ateşkes süresinin uzatılabileceğini de kaydetti.

Sağlanan ateşkesi "cesur bir eylem" olarak nitelendiren Petro, "silahlı grupların da devletin de karşılıklı ateşkese uyma yükümlülüğü bulunduğunu" söyledi. Petro, ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının da devreye gireceğini sözlerine ekledi.

Kolombiya Devlet Başkanı, "Mutlak barış, gerçek olacak" dedi.

ELN İLE MÜZAKELER 3 YIL ARADAN SONRA TEKRAR BAŞLAMIŞTI

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında 2019 yılında askıya alınan barış görüşmeleri, 21 Kasım 2022'de yeniden başlamıştı.

Garantör ülkelerden Venezuela'nın başkenti Caracas'ta kurulan, Norveç ve Venezuela'dan gözlemcilerin de olduğu müzakere masasında, hükümet heyetine eski M-19 (19 Nisan Hareketi) üyesi Otty Patino, ELN heyetine ise Pablo Beltran liderlik etmişti.

3 Aralık 2022'de ELN ile ilk anlaşma sağlanmış, ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin uzlaşmaya varılmıştı.

10 SİLAHLI ÖRGÜT ATEŞKES İLAN ETMİŞTİ

Kolombiya'da 30 Eylül'de de aralarında eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinden (FARC) ayrılan iki grup ile Kolombiya Gaitanist Öz Savunma Kuvvetleri olarak da bilinen Clan del Golfo ve Sierra Nevada de Santa Marta örgütlerinin de bulunduğu en az 10 silahlı grup, Gustavo Petro'nun barış çağrısının ardından tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

Petro, 1986-2016 yıllarında ülkede 450 binden fazla insanın öldürüldüğü çatışmayı sona erdirmek için hükümetin tüm silahlı grupları barış görüşmelerine dahil edeceğini açıklamıştı.

GÖRÜŞMELER DUQUE TARAFINDAN ASKIYA ALINMIŞTI

1964'te kurulan ELN, Venezuela'da da faal ve yaklaşık 2 bin 500 silahlı üyesi olduğu tahmin ediliyor.

Kolombiya, ELN ile müzakerelere eski devlet başkanı Juan Manuel Santos döneminde başlamıştı. Bu müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba'nın başkenti Havana'ya taşınmıştı.

Müzakereler, ELN'nin 2019'da bir polis okuluna düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırının ardından, dönemin devlet başkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Restoranda 7 kişinin öldüğü patlamayla ilgili bir kişi daha tutuklandı

SONRAKİ HABER

Brezilya Başbakanı Lula’dan Ukrayna’da barış çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa