02 Ocak 2023 13:06

TEİS: Nöbetçi eczaneler yeni yıla ilaç takip sistemi ve medula sistemindeki sorunlarla girdi!

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan İlaç Takip Sistemi ve Medula Sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle nöbetçi eczanelerin yeni yıla sorunlarla girdiğini belirterek sistemin iyileştirilmesini istedi.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu / Evrensel

Paylaş

2023 yılı nöbetçi eczanelerimizde çok sıkıntılı başladı. 2022 yılının son günü saat 24’den yeni yılın ilk günü öğlen saat 11'e kadar İlaç Takip Sistemi (İTS) çalışmadı. Depolardan ilaç alışlarında, eczane stoklarından ilaç düşülmesinde sistemsel sorunlar yaşandı.

“SORUMLUSU OLMADIĞIMIZ SİSTEM ARIZALARININ MAĞDURU OLMAK İSTEMİYORUZ”

“Nöbetçi eczaneler yeni yıla İTS ve Medula sistemindeki sorunlarla girdiler” diyen TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yılın son günü nöbetçi olan eczacılar ile pazar sabahı yani yılın ilk günü nöbet tutan eczacılar olarak yeni yıla çok kötü başladık. Bu tür hataların olmaması için gerekli bütün önlemlerin ve olanakların sağlık otoritesi tarafından alınmasını talep ediyoruz. İlaç Takip Sistemi ilaç giriş ve çıkışlarının yapıldığı, ilacın takip edildiği bir sistem olduğu için sistem kesintileri sonucu oluşan stok hataları bizlere cezai yaptırım olarak dönüyor. Sorumlusu olmadığımız sistem arızalarının mağduru olmak istemiyoruz.”

“ÇALIŞAN ECZACILAR DA HASTALAR DA MAĞDUR OLDU”

Saydan sorunlarla ilgili şunları söyledi; “Yeni yılın ilk günü öğlen saat 11'den sonra SGK'nın Medula Provizyon Sistemi nöbetçi eczanelerimizi zorlamaya başladı. Ağır aksak çalışan, ekranı donan bir sistemle zaten ilaç yokluklarının olduğu zor bir ortamda ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye çalışan eczacılar da hastalar da mağdur oldu.” 

“SİSTEMİN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

İlaçların takip edildiği ve Sağlık Bakanlığına bağlı olan İTS ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan hastaların reçetelerini girerek ilaç verilen Medula Provizyon Sistemi isimli iki sistem bulunduğunu belirten Saydan; “Bu iki sistemin 7 gün 24 saat hizmet veren eczanelerimiz için saat gibi aksamadan çalışması gerekiyor. Bunun için de ilgili kurum başkanlıklarının gerekli bütün önlemleri alacak şekilde plan yapmaları, sistemi iyileştirmeleri gerekiyor” dedi.

“HASTALARA SİSTEMİN ÇALIŞMADIĞINI ANLATMAK İSTEMİYORUZ”

Yazılan reçeteler E-reçete olduğu için eczacıların sistem çalışmayınca reçeteyi görmesinin imkansız olduğunu hastaya hangi ilacın yazıldığını göremediği için ilaçlarını vermediğini ifade eden Saydan şöyle devam etti; “Hasta olan vatandaşımıza sistemlerin çalışmadığını, o yüzden de ilaç veremediğimizi anlatmak zorunda bırakılmak kadar kötü bir şey olamaz. Senelerdir ciddi bir sorun olmadan çalışan Medula Provizyon Sistemi son aylarda sık sık kesintilere uğramakta ilaç ve eczacılık hizmetini vermemizi aksatarak hastaları ve bizi mağdur ediyor. Bu ülkenin 29 bin eczacısı ve her gece hiçbir ek ücret almadan nöbet tutan 1300 eczanesi olarak yetkililerden bu iki sistemin hatasız ve tıkır tıkır çalışmasını sağlayacak iyileştirmeleri bir an önce yapmalarını talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da polisler 2 kişiyi yaraladı

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal-İş: Ek zam talebiyle mücadeleye başlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa