İzmir’deki hastanelerde kuduz aşısı bulunamıyor: "Öleceğim kaygısı yaşadım"
Menemen’de bir sokak hayvanı tarafından ısırılan Hakan Kerimoğlu, İzmir’de başvurduğu hastanelerde kuduz aşısına ulaşamadı. İlk doz aşısını ancak ikinci gün Manisa Şehir Hastanesinde yaptırabildi.
Hakan Kerimoğlu fotoğrafı: Ramis Sağlam/Evrensel, Kuduz virüsü illüstrasyonu: Scientificanimations CC BY-SA 4.0, Aşı fotoğrafı: Pixabay, Kolaj: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Menemen ilçesi Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki semt pazarına gitmek için evinden çıkan Hakan Kerimoğlu, Çiğli Koop Park’tan geçerken sahipsiz bir köpek tarafından bacağından ısırıldı. Önlem açısından kuduz aşısı vurulmak isteyen Kerimoğlu, İzmir’de başvurduğu hastanelerde kuduz aşısına ulaşamadı. Kerimoğlu ilk doz aşısını ancak ikinci gün Manisa Şehir Hastanesinde yaptırabildi.
Kuduz aşısı sorunu yaşayan Hakan Kerimoğlu ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. F. Yüce Ayhan ile aşının bulunmamasını konuştuk.
“HASTANELERDEN ‘KUDUZ AŞISI YOK’ CEVABINI ALDIM”
Menemen’de 31 Aralık 2022 günü sahipsiz köpeğin bacağını ısırdığını söyleyen Kerimoğlu, ilk müdahaleyi evinde sabunla ve hijyen maddeleriyle yaptığını anlattı. Kerimoğlu, “Köpeğin kuduz olabileceği kaygısıyla kuduz aşısı olabilmek için Menemen Devlet Hastanesi acil servisine gittim. Acil serviste sadece tetanoz aşısı olduğunu, kuduz aşısının olmadığını, mutlaka kuduz aşısı olmam gerektiği yanıtını aldım” dedi.
Menemen Devlet Hastanesinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesine giden Kerimoğlu, aynı yanıtı oradan da alınca telaşlandığını ifade etti. Hastaneden kuduz aşısı olmadığına dair belge istediğinde ise böyle bir belge veremeyecekleri yanıtını alan Kerimoğlu, aşıyı bir an önce vurulması gerektiğini bildiği için İzmir’deki diğer hastaneleri aradığını ancak “Elimizde şu an kuduz aşısı mevcut değil, maalesef bir şey yapamıyoruz” yanıtını aldığını anlattı.
“BİR GÜN SONRA AŞI OLABİLDİM”
Hastaneden kendisine verilen broşürde “Kuduz ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır” ibaresini görünce daha da telaşlandığını dile getiren Kerimoğlu, geçen her dakika aşının bulunmaması nedeniyle ölebileceğini düşündüğünü söyledi.
İzmir’deki hastanelerden umudunu kesen Kerimoğlu, çareyi çevre illerdeki hastanelerden aramaya başladığını ve son olarak Manisa Şehir Hastanesi’nde “Elimizde çok az sayıda aşı var. Kısa sürede gelirseniz aşınızı olursunuz” yanıtını alınca 1 Ocak günü sabah erkenden hastaneye gittiğini ve iki saat sonra aşısını olabildiğini anlattı.
Aşı olduktan sonra tereddütlerinin sona ermediğini söyleyen Kerimoğlu, “Çünkü ayın 4’ünde, 8’inde ve 29’unda aşılarımı yaptırmam gerekiyor. Bu süreçte bu aşıları bulamam kaygısını yaşamaya devam ediyorum. Hastaneleri ararken 184’ü de arayarak kayıt yaptırdım. Beni arayacaklarını söylediler. Daha sonra aradıklarında, ‘Biz bulamadık, siz ne yaptınız’ dediler. Ben de Manisa Şehir Hastanesinde bulduğumu aşıyı yaptırdığımı söylediğimde, ‘Sevindik gözünüz aydın’ tarzında bir şeyler söylediler. Bu durumdan şikâyetçi olup olmadığımı sorduklarında şikâyetçi olduğumu, olacağımı söyledim” diye konuştu.
“KUDUZ AŞISI TEDARİĞİNİ BAKANLIK SAĞLAMALI”
Kuduz aşısının Sağlık Bakanlığı tarafından temin edildiğini belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. F. Yüce Ayhan, illere aşının dağıtımının bakanlık tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine teslimi yoluyla yapıldığını söyledi.
İl Sağlık Müdürlükleri bakanlıktan tedarik ettikleri aşıları öncelikle kuduz tedavi merkezlerine olmak üzere sağlık kuruluşlarına dağıttığı bilgisini veren Ayhan, “Bakanlığın yeterli aşı sevkiyatı olmadıkça İzmir Sağlık Müdürlüğünün bu konuda yapabileceği çok fazla bir şey yok” dedi.
“SORUN AŞININ ÜRETİLMEMESİ”
Esas sorun aşı gibi toplum sağlığı açısından stratejik bir ürünün ülkemizde üretilmemesi olduğunu söyleyen Ayhan, “Mevcut altyapının sadece hıfzıssıhha değil veterinerlik araştırma enstitülerine bağlı aşı üretim merkezlerinin de tasfiye edilmiş olmasıdır. Bakanlığın aşı üretim faaliyetine yönelik hedefleri dile getirilse de bunun ne şekilde organize edileceği ve ne zaman sonuçlanacağı kamuoyuna net biçimde açıklanmadı. Bakanlık sıkıntının sebeplerini, bu soruna yönelik çözüm hedeflerini kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşması gerek.
Aşı bir ticari emtia değil toplum sağlığı açısından stratejik bir ürün olarak görülmeli ve planlamalar bu perspektif ile yapılmalıdır” diye konuştu.