04 Ocak 2023 04:22

İktisat deneyleri öğrencilerin geçim kaynağı oldu

ODTÜ İktisat Bölümü'nün ekonomi deneyleri öğrencilerin geçim derdini ortaya çıkardı. Yoğun ilgi gösterilen deney başına para verilen oyunun seansları doldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İrem TAÇYILDIZ
Ceren DAYIOĞLU
Ankara

ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisat Bölümü, Davranışsal ve Deneysel Laboratuvarında gerçekleştirdiği ekonomi deneylerini, tüm ODTÜ öğrencilerine attığı e-posta ile duyurdu. Öğrenciler, gönüllü olarak katılabildiği deney sonucunda katılım ücreti olan 50 liraya ek olarak 50 ile 100 lira arasında bir miktar kazanabiliyor. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bu deneylere dair katılımcılarla konuştuk.

“Kamu malına katkı” adı verilen oyuna göre, her bir katılımcıya 20 TL veriliyor. Katılımcılardan kendilerine verilen 20 TL’nin istediği kadarını ortak kumbaraya atması isteniyor. İsteyen hiç vermeyebiliyor. Kumbarada toplanan para 3 ile çarpılarak katılımcılara eşit bir şekilde paylaştırılıyor. Örneğin 10 TL veren de 30 TL alıyor, 20 TL veren de 30 TL alıyor. Katkının zaman içinde değişimini görmek için bu iki aşama birçok kez tekrarlanıyor.

‘BÖLÜMDE SABUN YOK, PARA OYUNU VAR’

Deneye katılanlara 50 TL verilmesi öğrencilerin yoğun ilgisini topladı. Deneyden 135 TL kazanan bir iktisat bölümü öğrencisi, bunun kendi bütçesi için çok iyi bir miktar olduğunu dile getirdi. Bu paranın bölüm bütçesinden ayrılan bir miktar olduğunu bilmediğini belirten öğrenci, bu kadar para deneyler için harcanırken bölümün tuvaletlerinde sabun ve tuvalet kağıdı olmadığına anlam veremediğini söyledi.

‘GEÇİM DERDİ SEANSLARI DOLDURDU’

Seansların hemen dolmasından dolayı randevu alamayan bir diğer öğrenci ise “Seansların iki dakikada dolması öğrencilerin bu paraya ne kadar ihtiyacı olduğunu gözler önüne seriyor. Geçen seneye oranla deneylere daha çok katılım var. Deneyler, öğrenciler için adeta bir geçim kaynağı haline geldi” dedi.

‘BİZ BU PARAYA MUHTAÇ OLDUK’

ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümünden bir öğrenciye, deneylere katılma amacını sorduğumuzda “Para için olabilir ama bunu direkt söyleyince yüzüme vurur gibi garip hissettiriyor” dedi. ODTÜ Tarih Bölümünde bir öğrenci de kendisini tecrübe etmek maksatlı oyuna girdiğini ama deneye katılımda verilen miktarın yüksekliğinin büyük rol oynadığını dile getirdi. Öğrencilere para verilmesinin değil bölümün ihtiyaçlarının karşılanmamasının sorun olduğunu dile getiren öğrenci “Öğrencilerin verilen bu paraya çok ihtiyacı var. Burada asıl sorun öğrencilerin bu paraya muhtaç olması” dedi. “Bu kadar paraları varsa bu paranın bir kısmıyla bölüm içerisindeki ihtiyaçlarımız karşılanabilir” diye konuşan öğrenci, bu paranın ODTÜ’nün verdiği burslara ekleyebileceği önerisini sunarak “Bizler tuvaletlerde ped olması gerektiğini tartışırken tuvalet kağıdı bulamıyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Başörtülü intörn doktoru ameliyata almadığı iddia edilen profesör, açığa alındı

SONRAKİ HABER

TTK Gelik işletmesi işçileri: Bir çizme için aylarca bekliyoruz, nefeslik nerede bilmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa