04 Ocak 2023 04:29

Gebze’de ek zam talebini konuştuğumuz metal işçileri: TİS’e giderken bizim için önemli bir adım

Gebze’de görüştüğümüz Birleşik Metal-İş üyesi işçiler de ücretlerin eridiğini belirterek mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Asgari ücrete gelen zammın ardından birçok iş kolunda ek zam tartışmaları gündeme geldi. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş yaptığı yazılı açıklamada, ek zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, MESS kapsamındaki iş yerlerinde yüzde 20 ek zam talebiyle mücadele kararı alındığını duyurdu. Gebze’de görüştüğümüz Birleşik Metal-İş üyesi işçiler de ücretlerin eridiğini belirterek mücadele çağrısı yaptı.

ZF Sachs’ta çalışan bir işçi, “Yüzde 20 önemli. En azından biraz da olsa rahatlamış oluruz. Ben şu an yüzde 20 alırsam maaşım 11 bin 500 lira olur. Mart ayında da enflasyonu bu rakam üzerinden alırsak 13 binin üzerine çıkarım. Zaten sene sonuna doğru toplu sözleşme görüşmeleri de başlayacak. Taslağımızı iyi hazırlamak önemli tabii. Biz bu hesabı yaparken fabrikada küçülme yok, tam tersi işlerde artış var. Patronun kârında büyüme var ama bizi sorarsanız tam tersi” dedi.

“Yapmak istediğim çok şey var ama hiçbirine para yetmiyor” diyen ZF Sachs işçisi şunları söyledi: “Ev ve iş arasında gidip geliyorum. Evi taşımak istiyorum, spor salonuna gitmek istiyorum mesela... Bunlar çok lüks harcamalar değil, sosyal yaşantının içinde olan şeyler ama yapamıyorum.”

"HEDEF YOKSULLUK SINIRI OLMALI"

Legrand’da çalışan bir işçi, bu rakamların da yetersiz olduğu görüşünde. Ses çıkarmak gerektiğini söyleyen Legrand işçisi, “Yeni girenler halinden memnun. Bir anda ücret artışı oldu, onlar bir de ‘Yüzde 20 alacağız, daha ne olsun’ diyor. Eskiler ise ‘EYT vurdu bize nasıl olsa’ diyor. Bana göre bu haliyle de çok yetersiz, benim gibi düşünen çokça işçi var. O yüzden ‘Bu duruma karşı ses çıkarsak bile bir şey yapamayız’ diyenler de var” dedi. Legrand işçisi, "MESS kapsamında değiliz ama eski işçiler için ücretler gerçekten çok kötü durumda" ifadelerini kullandı.

Sarkuysan’da çalışan bir işçi de yetersiz olacağı görüşünde. Asgari ücrete yapılan zam oranında saat ücretlerine zam almaları gerektiğini söyleyen Sarkuysan işçisi, “Bu bile yetersiz ama şu koşullarda bunun için de mücadele etmekten başka şansımız yok. Geçen sene asgari ücret zamlarının ardından ek zam istiyoruz deyince ses çıkmadı sendikadan ama şimdi işçinin durumu daha da kötüye gitti. Bir müdahale gerekli görüldü tabii. Ama asgari ücret zammı oranında saat ücretlerine yansıyacak bir zam yapılması asıl olması gereken. Yoksa iş daha da kötüye gidiyor, buna bir dur dememiz gerekiyor. Açlık sınırı değil, yoksulluk sınırı hedef belirlenmeli” dedi.

Kroman Çelik’te çalışan bir işçi de “Sendika yüzde 20 istiyor ama bu işin pazarlığı da olacak. Bizim istediğimizi olduğu gibi verecekler mi? Sanmıyorum. Yüzde 10 verseler ne yapacağız? Bu önemli bir mücadele olacak. Tıpkı Bekaert işçilerinin grev yasağına karşı fiili grev yaparak aldıkları gibi bu ek zam mücadelesi de kıymetli olacak bizler için. Bu bir adım olsun, sözleşme dönemine kadar bu mücadele hattını daha da büyütüp, ilerletmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yüksek enflasyon, düşük emekli maaşı

SONRAKİ HABER

TFF, VAR kayıtlarını açıkladı, iki maçta hakem hatası yapıldığını tespit etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa