Erkek egemen sektörün karşısında kadınlar var!
Kadınlar, tüm bunlara rağmen algıyı ve tabuları yıkarak çoğu sektörde olduğu gibi bu sektöre de eşitliği getirmeye, ayrımcılığa son vermeye devam ediyor ve devam edecek.
Fotoğraf: Pixabay
Eda KİBAR
ODTÜ
Ben Eda. ODTÜ Matematik bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. Okurken bir yandan da cep harçlığımı çıkartmak için bir seneyi aşkındır Ankara ve İstanbul’daki mekanlarda stand-up yapıyorum, sahne alıyorum. Kadınların komik olmadığını savunan toplum yapısı, ailesi veya çevresi tarafından sahnede gözükmesinin engellenmesi, sahnede veya sahne dışında kadınların seyirci tarafından taciz edilmesi ve bunun gibi sektörde kadınların maruz kalabileceği birçok sebepten dolayı stand-up maalesef erkek egemen bir sektör. Fakat ne mutlu ki öyle kalmayacak çünkü hâlihazırda kadınlar olarak stand-up yapıyoruz. Afişlerde bolca yer alıyor, binlerce insanı güldürerek sektöre kazandırılabilecek bir sürü genç kadına ve yeteneğe önayak oluyoruz. Gün geçtikçe daha çok kadın sahne alıyor ve sektörde başarıyla yükseliyor. Sahnede komedyen kadınlar olarak, stand-up yaparken hem “Kadınlar komik değildir” algısını yıkıyor hem de toplumda kadına tabu olarak görülen cinsellik, ilişki vb. konularda fikirlerimizi belirtiyoruz. Ama maalesef toplumuzdaki bu cinsiyetçi algı henüz tam olarak kırılmış veya yıkılmış değil. Örneğin cinsiyetin belirtilmesinin kesinlikle gerekmediği bir alan olan stand-upt’ta komedyen ben isem sunucu tarafından sahneye “kadın komedyen” olarak çağırılıp, o şekilde takdim ediliyorum. Hâlâ sahneye çıkmadan önce “Seyirciler arasında kimler kadınlar komik değildir diye düşünüyor?” diye sorulduğunda kalkan eller var. İşte o seyircilerin gözünde aynı şakayı bir kadının yapmasıyla erkeğin yapması arasında dağlar kadar fark var.
KADINLARIN MÜCADELESİ ELBET BU SEKTÖRE DE EŞİTLİK GETİRECEK!
Erkek komedyen için doğal olan, komik olan durum, kadın komedyen için utanç ve ahlaksızlık anlamına gelebiliyor. Gösteri afişlerinde kadın komedyen görmek bile, seyirci için olumsuz etki yaratıp seyircilerin etkinliğe gelmemesine neden olabiliyor. Tüm bu algıya ek olarak sadece sahnede değil dijital ortamlarda da kadınlar tacize ve cinsiyetçi yorumlara maruz kalıyor. Kadının sahneye çıkması, şaka yapması cinsiyetçi ve zihniyeti bozuk seyirci tarafından rıza göstergesi gibi algılanabiliyor. Maalesef bu algıyı sadece seyircide değil kendi çevremde de deneyimliyorum. Çevremdeki çoğu insan stand-up yaptığımı ve sahne aldığımı öğrendiğinde otomatik olarak kötü ve acemi olduğumu, bu işten para kazanmadığımı, benim için yalnızca bir hobi olduğunu varsayıyor. Tüm bunlara rağmen bu algıyı ve tabuları yıkarak, başarılarıyla, ellerinde mikrofonla, kahkaha sesleriyle birbirlerine destek olarak kariyerlerinde ilerleyen kadın komedyenler, çoğu sektörde olduğu gibi bu sektöre de eşitliği getirmeye ve ayrımcılığa son vermeye devam ediyor ve devam edecek.