04 Ocak 2023 10:32

Hekim eksiği hem hastaları hem hekimleri mağdur ediyor

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde 8 nöroloji uzmanından 5'i gitti 3'ü kaldı. Acil durumlar için nöbete de kalmaları gereken nöroloji uzmanı hekimler, randevulara yetişemiyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Eylem  NAZLIER
İstanbul

Türkiye’nin her yerindeki kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimler istifa ediyor. Hekim eksiği ise hem hastaları hem hekimleri mağdur etmeye devam ediyor. Bunlardan biri de Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi… Hastanede uzun bir süredir ‘Nöroloji doktoru’ eksikliği var. Hastanede 2019 yılında 8 Nöroloji Uzmanı çalışırken, 2022 yılında 3 Nöroloji uzmanı kaldı. Konuya ilişkin Evrensel’e konuşan SES Çanakkale Şube Eş Başkanı Canan Coşan, Nöroloji doktorların sayıları yetersiz olduğundan nöbet sistemi ile çalışılması gereken doktorlar icap usulü çalışmak zorunda kaldığını aktardı.

"3 HEKİM ARKADAŞIMIZ KALDI"

Coşan, “Şu anda üç hekim arkadaşımız kaldı. Üç nöroloji uzmanı hem yoğun bakımlara bakıyor, hem servis hastalarına bakıyor, hem icap nöbeti tutuyorlar. Hem heyet hastalarına bakıyorlar. Hem konsültasyonlara bakıyorlar yani artık hekim arkadaşlarımız tükenmiş durumda” dedi. Günde en fazla iki doktorun poliklinik yapabildiğini aktaran Coşan, “Diğer doktor yoğun bakıma bakıyor. Talep karşılanamıyor. Dolayısıyla MHRS randevuları hep dolu olduğundan hastalar aylarca sıra beklerken kalan Nöroloji uzmanları yoğun talebe  yetişememekte,  hastaların tedavilerinde aksaklıklar yaşanmakta ve hatta hastanede zaman zaman hasta ile doktorlar arasında tartışmalar yaşanmaktadır.  Hani bu sefer hastalar randevu bulamıyor, uzun süre boyunca. Randevu almadan poliklinik önüne geliyorlar. İşte hastalarla, hekimler karşı karşıya geliyor, tartışmalar falan da çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

"6 BRANŞ HEKİMİN ÇALIŞMASI GEREKİYOR"

Nöroloji branşının hastaları genelde yaşlı, ek hastalıkları olan, çoklu ilaç raporu olan hastalardan oluştuğunu söyleyen Coşan, “Ayrıca Türkiye ve dünya genelinde ölüm ve engellilik sıralamasında 3. en sık rastlanan etken olan inmeye bağlı engel durumu hastaların bakımı ve zamanında müdahalesi ile yakından ilişkilidir.  İnme hastalarına ilk 4,5 saat içindeki müdahaleler ve tedavilerin önemi düşünüldüğünde hastanede 24 saat çalışan nörolog bulunmaması, icap usulü çalışma ile gerekli müdahale ve tedavide gecikme sonucu hastanın zarar görme  ihtimali endişe vericidir. Nöroloji Bölümü'nün nöbet sistemi ile çalışılması bunun için de hastane de 6 branş hekimin çalışması gerekmektedir. Hastanede mutlaka yatılı nöbetçi bir hekimin kalması gerekiyor ki hani nöroloji hastalarına, bazı hastalıklarda özellikle hemen müdahale edilmesi gerekiyor. İldeki nöroloji uzmanı hekim sayısının en kısa sürede  artırılması o zamana kadar da ilçelerde görevli  nörologların merkezde nöbete katılması sağlanabilir… Mevcut durumda hastaların sağlık hakkı sekteye uğrarken hekimler, talebi karşılamaya çalışmaktan yorgun düşmüş tükenme noktasına gelmiştir” dedi.

"DOKTORLAR TÜKENMİŞ DURUMDA"

“Aşırı bir talep oluyor. Doktorlar her şeye yetişemiyor” diyen Coşan, “Zaten tükenmiş yorgun çalışıyorsunuz. Mesela insanlar ne yapıyor? Randevu almaya çalışıyorlar. Randevu bulamıyorlar ama yaşlı nüfusu biliyorsunuz nöroloji hastalarının çoğu yaşlı, çoklu ilaç kullanan, ek başka hastalıkları da olan kişiler. Onların da haklı olarak bir an önce doktora erişmesi gerekiyor. Hastalıklarının kontrolleri  var. MHRS’den  randevu alamayınca bu sefer hastaneye geliyorlar. Hani  doktora rica ederim, işte işimi hallettiririm falan gibi de düşünenler oluyor.  Ama doktorlar zaten fazla sayıda hastaya bakıyorlar. 5 dakikada bir randevu var zaten, araya sıkıştıramıyorsunuz. Herkesin durumu kendine göre acildir. Her hasta kendisi için çok özeldir, önemlidir. Bu sefer hasta yakınlarıyla tartışmalar çıkıyor. Geçenlerde bir hekim arkadaşımız dayanamadı. Artık polikliniği terk edip gitti. Bunu yapan hekim otuz 32-33 yıllık hekim. Hasta randevusuz hastaneye geliyor. Yani raporuyla ilgili sıkıntı var sanırım. Ama doktorun ona bakacak hiç zamanı yok. Zaten 80-110 arasında hasta bakıyorlar günde. Ona bakacak vakti yok ki şu an bakamayacağını falan söylüyor. Ondan sonra hasta bunu tehdit ediyor. Hekim, tehdit edilince polikliniği bırakıp terk ediyor orayı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gökçe Barajı'nda su seviyesi azaldı; Yalova'nın 30 günlük suyu kaldı

SONRAKİ HABER

Nihat Kazanhan ailesi avukatı Dilsiz: AYM emsal karar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa