05 Ocak 2023 12:52

Norveç, Ukrayna’ya silah yardımını ikiye katladı

Norveç Ukrayna’ya uzun menzilli top mermileri gönderiyor. Mermiler ABD yapımı M109 obüslerinde kullanılabilecek.

Fotoğraf: @GeneralStaffUA/Twitter

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç, Ukrayna’ya 10 bin adet modern, uzun menzilli top mermisi gönderdi. Bu mermiler, Norveç’in geçmişte bağışladığı M109 obüslerinde kullanılabilecek. ABD yapımı bu obüsler 155 milimetre çapında mermi atabiliyor ve 30 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor.

Norveç Savunma Bakanı Bjørn Arild Gram, “Ukrayna’nın Rusya’nın saldırısına karşı koymayı başarması Avrupa’nın ve Norveç’in güvenliği açısından önemlidir. Ukrayna’nın askeri malzeme ve kendi kuvvetlerinin eğitimi konusunda uluslararası desteğe ihtiyacı” dedi ve bağışta bulundukları top mermilerinin Ukrayna savunması için çok yararlı olduğunu söyledi.

Bakan Bjørn Arild Gram, ayrıca, “Ukrayna’nın hızlı bir şekilde desteğe ihtiyacı var ve bu nedenle onları savunma mücadelelerinde desteklemek için Silahlı Kuvvetlerin bünyesinden neler bağışlayabileceğimizi değerlendirmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda, daha fazla bağış yapmak için doğrudan üreticiden ne alabileceğimizi araştırıyoruz. Ukrayna soğukkanlı bir saldırıya karşı kendini savunmalı. Rus saldırganlığının galip gelmemesi hepimiz için çok önemli. Bu mücadelede onlara gerektiği kadar yardımcı olmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Norveç, şu ana kadar Ukrayna’ya 5-6 milyar Norveç Kronu (Yaklaşık 590 bin ABD Doları) karşılığında silah ve diğer savunma malzemelerini vermiş durumda.

Yoğun silah yardımının savaşın “Rusya ile NATO arasında olduğu” iddiasını güçlendirdiği yorumlarına ise Bakan Arild Gram, “Böyle bir iddianın dayanağı yok. Ukrayna’nın bir saldırıya karşı kendini savunma hakkı var ve Norveç dahil diğer ülkeler tarafından yardım almaya hakları vardır. Ukrayna’yı silah ve malzeme ile desteklediğimizde uluslararası hukuka göre güvenli bir zemindeyiz” yanıtı verdi.

Norveç Savunma Şefi Eirik Kristoffersen de “Ukrayna’nın istediği uzun bir listemiz var. Öncelik hava savunması. Hava savunmaları için mühimmat, top mermileri ve uzun menzilli silahların Rus saldırı güçlerine kayıplara neden olabilir” dedi.

Kristoffersen, sorular üzerine Norveç’e yönelik bir tehdit bulunmadığını belirterek, “Şu anda savaş Ukrayna’da ve bir süre daha orada olacak. Rusya, kara kuvvetlerinin önemli bir bölümünü Ukrayna’da kullandı ve uzun bir süre daha Ukrayna’da bağlı kalacak. Yani şu anda ne Norveç’e ne de Rusya sınırındaki diğer ülkelere yönelik doğrudan bir kara-askeri tehdit yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19'la tahliye edilen kadın katilinin birlikte olduğu 3. kadını da öldürmesi Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

CHP’li Kaya: AKP’li belediyelerin biriken borçlarını görmezden gelen TOKİ, 8 bin 44 vatandaş hakkında hukuki işlem başlatmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa