Karınca Lojistik’te sendikal faaliyet yürüten 2 işçi işten atıldı
Büyükçekmece’de bulunan Karınca Lojistik’te sendikalaşma faaliyetine öncülük eden 2 işçi işten atıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Hilal TOK
İstanbul
Karınca Lojistik’te sendikalaşma faaliyetine öncülük eden 2 işçi işten atıldı. Patron “Küçülmeye gidiyoruz” dedi ancak işçiler de sendika da “Küçülen yer iki hafta önce neden onlarca işçi aldı” diye sordu.
Büyükçekmece’de bulunan Karınca Lojistik’te çalışan işçiler, bir süre önce Hak-İş’e bağlı Liman-İş’te örgütlenmeye başladı. Sendikalaşma faaliyetine öncülük eden 2 işçi ise “Küçülmeye gidiyoruz” denilerek işten atıldı.
İşten atılan işçilerden biri, “Bir hafta önce işveren ile toplantıya girdik. İşlerin büyüdüğünü ama promosyonlarımızı alamadığımızı söyledik. 370 imza aldık işçilerden. Sorunlarını dile getiren, sendikada aktif işçileri tek tek çıkarıyorlar şimdi. Bizler düşük ücrete, işyerindeki sorunlarımıza karşı sendikalaşmak istedik. Bizler asgari ücrete çalışıyorduk. İşinize gelirse çalışın işinize gelmezse çalışmayın dediler. Biz de sendikalaşmak için mücadele başlattık. Daha önce de işçi arkadaşlarımızı işten attılar, baskı yaptılar, iş kolu değiştirdi işveren. Biz sendikal mücadeleye devam ettik. Bizim davamız meşrudur, hakkımız olan için mücadele ediyoruz” dedi.
"C&A HAKSIZLIĞA SESSİZ KALMASIN"
Patronun küçülmeye gitme bahanesine inanmadıklarını söyleyen işçi, “Yeni firmalar geldi. Büyük firmalara çalışıyor” dedi. Hükümetin sendikalaşmak isteyen işçinin arkasında durması gerektiğini söyleyen işçi ayrıca çalıştıkları firmalara da çağrı yaptı: “Karınca Lojistik’e de yüzde 60 getirisi olan C&A markasına da işten atılmamıza karşı yanımızda olması yönünde çağrımız var, bu haksızlığa sessiz kalmasınlar!”
İşçiler işe iade davası açtıklarını söyledi.
SENDİKALAŞMAYA KARŞI PATRON HER YOLU DENEDİ
Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz de bugüne dek patronun sürekli sendikalaşmayı engelleyen adımlar attığını söyledi: “Yetki aşamasına geldiğimizde işveren sendikalaşmayı engellemek için barajı aşamayalım diye işçi sayısını yükseltti. Sonra yine yetki aşamasına geldik, yine sayıyı yükseltti, sonra iş kolu değişikliğine gitti. Sendikalaşmayı engellemek için her yolu denedi. İş kolu ile ilgili yargı süreci devam ediyor. İşveren ne kadar sendikaya karşı değiliz dese de işçileri sürekli sendikadan uzaklaştıracak, mücadeleden alıkoyacak hamleler yaptı. Burada C&A diye uluslararası bir firma var. Firmalar da sessiz kalmamalı, bir yaptırımda bulunmalı.”
KÜÇÜLME YOK BÜYÜME VAR!
Ceviz küçülme bahanesine karşın Karınca Lojistik’teki büyümeyi ise şöyle anlattı: “Geçtiğimiz hafta onlarca yeni işçiyi işe aldılar, taşeron firmanın sayısını büyütüyorlar ve burada işten atılan arkadaşlarımız öncü arkadaşlarımız. Dolayısıyla bir daralma söz konusu değil. Bakan sendikaları güçlendirelim demişti, ama bunların hepsi bakanlığın bilgisi dahilinde. Bu iş kolu değişikliğine, işçinin sendikalaşması önündeki engellere müdahale etmesi lazım. Atılan arkadaşlarımızın geri alınması için girişimlerde bulunulmalı.”
Bundan sonraki süreçte işçilerin yan yana gelmesi ve işten atılan işçiler ile çalışan işçilerin birlikte mücadele yürütmesi gerektiğini vurgulayan Ceviz, “Biz burada işçi arkadaşlarımıza sahip çıkacağız ancak asıl önemli olan içerideki işçilerin işten atılan işçilere sahip çıkması. Bu hukuksuzluğa karşı kendi güçlerini kullanmalı, yan yana gelmeli, tepki göstermeli. Burada en etkili yöntem işçinin iş durdurarak birbirine sahip çıkmasıdır” dedi.