06 Ocak 2023 09:16

Çocuk istismarının önlenmesi için araştırma komisyonu kurulmasına dair karar, Resmi Gazete'de

Çocuklara yönelik istismarın önlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ekran görüntüsü TBMM'nin resmi Youtube hesabından alınmıştır

Paylaş

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfının Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G’yi henüz 6 yaşındayken “evlendirmesi” ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına karşı tepkiler büyüyünce AKP”li 112 vekilin imzasıyla verilen önergenenin kabul edilmesiyle, çocuklara yönelik istismarın önlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, altı yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel istismara maruz bırakılması olayının araştırılarak benzer olayların yaşanmaması ve her türlü çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İçtüzük'ün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılacak. Bu araştırmayı yapacak Komisyon 19 üyeden oluşacak.

Komisyonun çalışma süresi başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına Genel Kurulun 3 Ocak 2023 tarihli 44'üncü birleşiminde karar verildi.

DAHA ÖNCEKİ KOMİSYONLARDA ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNÜ AÇILMIŞTI

Geçtiğimiz 10 yılda yaşanan pek çok çocuk istismarı olayında, toplumda tepki büyüdükçe Meclis’te çocuk istismarını önleme komisyonları kuruldu. Ancak gelinen nokta ve bu komisyonlardan çıkan sonuçlar bu komisyonlar aracılığı ile çocuk istismarının önünün nasıl alınacağını değil, iktidar eliyle çocuk istismarının üstünün nasıl örtüldüğünü gösterdi. 2015 ve 2018’de kurulan komisyonlar ise en yakın örnekleri.

2015’de Ensar Vakfı’nda yaşları 8 ile 10 arasında değişen 45 çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından 4 partinin ortak önergesi ile kurulan Cinsel İstismarı Önleme Komisyonu 4 aylık bir çalışmanın sonucunda oldukça tartışmalı bir rapor açıklamıştı. HDP’li ve CHP’li komisyon üyeleri rapora şerh koymuştu. Raporda çocuk istismarcılarına kimyasal hadım uygulamasının hemen hayata geçirilmesi önerisi yer alırken, çocuk evlilikleri bir ‘duyarlılık’ sorunu olarak ele alınıyordu. Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu Karaman’daki KAİMDER ve Ensar yurtlarında 10 çocuğun istismara uğramasından sonra kurulmuş olmasına rağmen raporda Karaman’da yaşanan istismara dair neredeyse hiçbir şey yer almadı.

2018’de Adana ve Antalya’da 5 yaşın altındaki iki çocuğun istismarının yarattığı büyük tepki üzerine, Erdoğan’ın talimatıyla Meclis’te yine bir çocuk istismarını önleme komisyonu kurulmuştu. Bakanlardan oluşan komisyonun hazırladığı ve 9 Nisan 2018 tarihinde meclise sunulan yasa tasarısı çocuk istismarının önünü açacak pek çok maddeyi içeriyordu. Çocuk istismarında yaş sınırı getirilerek cezaların artırılması ve hadım uygulaması öne çıkartılırken, faillere uygulanacak iyi hal indirimlerine dokunulmuyor, ‘Çocuk istismarı suçunda zaman aşımı olmaz’ denmiyordu. Bu tasarıda yer alan ve yasalaşan “Çocuğun cinsel istismarında yaş ayrımı”, 15 yaşını dolduran çocukların reşit insanlar tarafından istismarını “reşit olmayanla cinsel ilişki” olarak adlandırıp meşru görülmesini getirdi. Çocukların cinsel istismarına ilişkin suçların soruşturulması ve kovuşturulması aşamasında yayın yapmak da yasaklandı.  (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

AYM, iki Ermeni vakfının el konan mallarının iadesine karar verdi

SONRAKİ HABER

12 bin nüfuslu ilçede  32 maden sahası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa