Ford Otosan ‘ek zam’ talebiyle kaynıyor: Başka yolu yok ek zam istiyoruz
2022’nin ilk 9 ayında kârını yüzde 119 artırarak 10 milyar liranın üzerine çıkaran Ford Otosan’da işçi ücretleri neredeyse asgari ücretle eşitlendi. İşçiler fabrikayı 'ek zam' yazılarıyla dolduruyor
Fotoğraflar: Ford işçileri | Kolaj: Evrensel
Arzu ERKAN
Kocaeli
Asgari ücrete gelen zammın ardından metal iş kolunda MESS grup sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde işçiler içerisinde ek zam talebi başat gündem haline geldi. Zira grup sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde işe yeni giren bir işçi ile 12 yıllık işçinin saat ücreti eşitlendi. Bu ücret ise asgari ücretin sadece yüzde 8 üzerinde. Bu duruma tepki gösteren Ford Otosan’ın Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında çalışan işçiler, saat ücretlerine en az asgari ücrete gelen zam oranında ek zam yapılmasını talep ederken, bu taleplerini de çeşitli biçimlerde dile getiriyor. Kimi bölümlerden işçiler gruplar halinde temsilcilik odasına giderek ek zam talebini temsilcilere iletirken, kimi işçiler de çıkardıkları bir bülten ve açtıkları bir sosyal medya hesabı ile seslerini duyurmaya çalışıyor. Fabrikadaki bu hareketlilik üzerine üç gündür Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener’in bölüm bölüm gezerek işçilerle görüştüğünü aktaran Ford işçileri, Şube Başkanının “Saat ücretlerinde iyileştirme mümkün değil, sendika olarak bir sosyal paket üzerinde çalışıyoruz” yönlü açıklamalarına da hayli tepkili. Şube Başkanı ile işçiler arasında dönem dönem sert tartışmalar da yaşandığı bilgisini veren Ford Otosan işçileri saat ücretine yansımayan, ‘sosyal paket’ adı altında verilecek paranın yaşadıkları kayıpları gidermeyeceğini vurguluyor.
12 yıldır Ford Otosan’da çalışan, saat ücretinin 47 lira 60 kuruş olduğunu aktaran işçi, sözleşme gereği ocak ayında işe yeni başlayacak bir işçinin saat ücretinin 48 lira 4 kuruş olacağını, kendi saat ücretinin ise bu rakamın altında olduğunu ifade ediyor. Ford işçisi “Şimdi 1 Ocak’ta bizim de saat ücretimizin 48.04’e çıkarılacağı söyleniyor. Ocak ayında işbaşı yapacak bir işçi benimle aynı maaşı alacak. Ben altı sözleşme gördüm, ne oldu şimdi o sözleşmeler, çöpe döndü. Benim 12 yıllık emeğim, alın terim nerede, ben onu soruyorum. Sendikacılar bize hikaye anlatmayacak, bu soruya yanıt verecekler. Nerede kardeşim benim hakkım? Bizi saf, cahil de sanmasınlar. Bu fabrika nasıl kâr ediyor hepimiz biliyoruz. Her yerde birinci, hep birinci. E, nerede benim hakkım. Sendikasız otomotiv fabrikalarının bile saat ücreti bizden yüksek. Biz saat ücretimize ek zam istiyoruz. Bu işin başka da oluru yok” şeklinde konuştu.
3 yıldır Ford Otosan’da çalışan başka bir işçi ise ikramiye, yakacak ve bu ay yatan 1000 liralık yılbaşı parası ile eline 10 bin 50 lira para geçtiğini ifade ederek “Yan hakları çık asgari ücretin çok az üzeri, geçinemiyoruz bu çok açık. Hepimiz şunu diyoruz koskoca Ford Otosan’ın işçisiyim asgari ücretliden hiç bir farkım yok, bu ağır koşullarda bu paraya değmez. Hepimizin düşüncesi bu” dedi.
Asgari ücret zammı açıklandıktan sonra kaynak, montaj gibi bölümlerden işçilerin beşerli, onarlı gruplar halinde işyeri sendika temsilcilik odasına gittiğini aktaran Ford işçisi “Giden arkadaşlara temsilciler ‘Yapacak bir şey yok, eylül ayını bekleyeceğiz’ demişler. Tabii bu öfkeyi daha da arttırdı. Temsilcilerin ağzından eylül ayı düşmüyordu. Benim gibi yeni işçiler eylülde sözleşme imzalanacak para alacağız diye düşünürken, eski işçiler dedi ki eylül ayında yeni sözleşme için görüşmeler başlayacakmış, o görüşmeler de en az 6 ay sürermiş. Ne yapacağız o zamana kadar taş mı yiyeceğiz? Önümüzde sadece mart zammı var, o da enflasyon. Hiçbirimiz buna dayanamayız” dedi.
SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TEPKİ BÜYÜYOR
Ford Otosan’dan bir grup işçinin ‘FO İşçi Bülteni’ adıyla fabrika içi bir yayın çıkardıklarını, yine aynı adla bir sosyal paylaşım sitesinde hesap açtıklarını aktaran Ford işçisi sözlerini şöyle sürdürdü. İşçi “Ekim ayındaydı, bir baktık mola yerlerine bir takım kağıtlar bırakılmış. Önce onları Fabrika Müdürümüz Aysan Hoşver’ in çıkardığı FO Gölcük Bülten sandık. Aysan Bey fabrika ile ilgili bilgi vermek için çıkarıyor bu bülteni. Aynı renkteydi, bir baktık FO İşçi Bülteni yazıyor. Biz işçilerin sorunlarını gündem ediyor. Bir de sosyal medya hesabı açmış arkadaşlar. Asgari ücrete gelen zammın ardından bu hesap işçi içerisinde yayıldıkça yayıldı. Hepimiz tepkimizi buradan duyurur olduk” şeklinde konuştu.
ŞUBE BAŞKANI 3 GÜNDÜR FABRİKADAN ÇIKMIYOR
İşçilerin işyeri temsilcilerine tepkisi arttıkça, açılan sosyal medya hesabı işçiler içerisinde yaygınlaşıp, işçiler ek zam talebini bu hesap üzerinden gündem etmeye başlayınca Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı ve yöneticileri fabrikadan çıkmaz olmuş. Ford işçisi “Üç gündür Şube Başkanı fabrikadan çıkmıyor. Tek tek bölümleri geziyor. Gittiği her bölümde de aynı tepki ile karşılanıyor. Kaynak ve montajda sert tartışmalar yaşandı Başkan ve işçi arkadaşlarımız arasında. Çünkü Başkan ısrarla ‘Saat ücretine iyileştirme olmaz’ diyor. İşçilerin bu tepkisi ve sayfanın yaygınlaşması sonrası ‘Hiçbir şey yapamayız, eylülü bekleyin’ diyenler şimdi ‘Pevrul Başkan MESS ile görüşüyor, sosyal paket alacağız’ demeye başladılar. Başkan ve temsilcilere de söyledik, biz paket maket anlamayız. Saat ücretimize ek zam istiyoruz” diye konuştu.
"SOSYAL PAKET" DEMEK AĞZA BİR PARMAK BAL ÇALMAK
Saat ücretine ek zam almanın, ikramiye, mesai ücretleri, yıllık izin parası, kıdem tazminatı, emeklilik maaşı gibi her türlü haklarını doğrudan etkilediğini söyleyen 15 yıllık başka bir Ford İşçisi “Sosyal paket denenin ağzımıza bir parmak bal çalmak olduğunu biliyoruz. MESS’in kartlara 1000 ila 2 bin lira arasında para yatıracağı söyleniyor. Bu kimin derdini çözer. Biz Başkana da temsilcilere de saat ücretine ek zam istediğimizi söyledik. Bunun dışında bir şeyi kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Sendikacıların işçi bültenini takip eden işçilere baskı yaptığını, sahte hesaplarla bülteni karalamaya çalıştığını aktaran Ford işçisi “Onlar böyle yaptıkça işçiler daha çok sahip çıktı. Bu hareketlerin sesimizi kısmak için yapıldığını söyledi. Daha da birbirine kenetlendi. Şimdi herkes sayfaya fotoğraf atıyor ek zam talebiyle ilgili. Fabrikanın ek zam yazılmamış köşesi kalmamış durumda. Aslında bu pasif bir eylem. Araç içleri, yemekhane ve mola yerlerinde masalar, tuvaletler, yere bile yazan arkadaşlarımız var. Fabrikada kafanızı nereye çevirseniz ek zam yazdığını görebilirsiniz. Bu işçilerin birlik olmaya başladığının göstergesi. Bu sesin fabrika yönetimi ve Türk Metal tarafından duyulmasını istiyoruz. İçeride 2015’ten daha büyük bir öfke var ve herkes bunu görmeli” dedi.