Levent Gök: Roboski’de devletin bilinçli bir karartması söz konusu

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Adana’da "Uludere'nin Gözyaşları: Roboski" kitabını imzaladı. Gök söyleşide “Roboski’de devletin bilinçli bir karartması söz konusu” dedi.

07 Ocak 2023 18:10
Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Adana’da "Uludere'nin Gözyaşları: Roboski" kitabını imzaladı. İmza öncesi söyleşi gerçekleştiren Gök, 34 çocuğun öldüğü olayda devletin bilinçli bir karartması ve unutturma çabasın dikkat çekerek “Bir çığlık duyulamıyor. Bu çığlığın duyulması için elimdeki belge ve bilgileri  kitapta toplayarak kamuoyu vicdanına sunma kararı aldım” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARI GÖK’Ü KUTLADI

CHP’li Levent Gök, Adana Büyükşehir ve Çukurova Belediyeleri'nin ortak düzenlediği ortak etkinlikte Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yurttaşlarla bir araya geldi. İmza günü ve söyleşiye ilgi yoğun oldu. Etkinlik açılışında konuşan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, önemli çalışmasından dolayı Gök’ü kutladı. Zeydan Karalar, “Karanlıkta bırakılmak istenen içimizi acıtan bir olayı kaleme aldığı için onu yürekten kutlamak istiyorum” dedi.

BİLGİ VE BELGELERLE TANIKLIĞINI AKTARDI

Dönemin TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi olan Levent Gök, Roboski katliamının araştırılması için İnsan Hakları Komisyonu’nda kurulan alt komisyonda da yer aldı.  Olayın etraflıca araştırılması için komisyon üyesi olarak Roboski’ye defalarca gidenler arasında yer aldı. “Çocuklarımızın kanları yerde kalmasın” diyen ailelerin adalet arayışında yanlarında olan Gök, Komisyon Üyesi olarak elde ettiği bilgi ve belgelerle Roboski’deki tanıklığını kitabına aktardı.

“KARARI KİMİN ALDIĞI KONUSU KARŞINA GENEL KURMAY, MİT VE MGK’YI ÇIKARDI”

Olayı irdelerken komisyona gelen bilgilerin ayıklanmış, yetersiz bilgiler olduğunu fark ettiklerini ifade eden Gök, “34 çocuğun ölümü ile ilgili olayda devletin bilinçli bir karartması, kapatması ve unutturmaya dönük bir çabası olduğunu fark etim. 34 çocuğun öldüğü yerde hiçbir adli, idari mekanizma çalıştırılmadı. Hava harekatı kararının nasıl alındığı konusu beni yukarılara götürmeye başladı. Yukarılara gittikçe karşıma Genel Kurmay, MİT, MGK; karşıma devletin en üst tepesi çıktı. Karanlık dehlizlerde kalmayacağı sözü verilen olayın aslında hiç de karanlık olmadığını, berrak bir olay olduğunu, zamanla unutturulmaya çalışıldığını gördük” dedi.

“DEVLETİN SESSİZLİĞİ AİLELERİN KARŞISINA BİR DUVAR GİBİ ÇIKTI”

40 gün sonra ilk kez gittikleri Roboski’de kendisini en çok sarsan şeyin hayatını kaybedenlerin neredeyse tamamının çocuk olması gerçeği olduğunu ifade eden Gök, şunları söyledi, “Hepimiz sarsıldık. O çocuklar 4 tanesi 13 yaşında. 4-5 tanesi 15 yaşında. Yarısı 18 yaşın altında. Bedirhan Encü 13 yaşında. Orhan, 13 yaşında. Çocuklar parçalanmış ama devlet sessiz. Roboskili aileler kendilerini anlatamadılar. Her anlatmak istediklerinde devletin sessizliği karşılarına bir duvar gibi çıktı. Bir çığlık duyulamıyor. Sonunda bu çığlığın duyulması için elimdeki belge ve bilgileri  kitapta toplayarak kamuoyu vicdanına sunma kararı aldım”.

“ARKADAŞLARI ONA MESSİ CELAL DERLERDİ”

Her çocuğun ayrı bir hikayesi olduğunu ifade eden Gök, bazılarının hikayelerini aktardı; “Celal Öncü 16 yaşındaydı. Çok güzel top oynuyordu. Arkadaşları ona Messi Celal derlerdi. Evden çıkmadan önce kapının önündeki top aldı, bir iki defa sektirdi. Annesi ‘gitme’ dedi ama arkadaşları ile sözleşmişti. O da çıktı, gitti. Bedirhan Encü 13 yaşındaydı. Ayakkabısı yırtıktı. Sadece bir gün gidip mazot getirerek kazanacağı para ile ailesine yük olmadan ayakkabı alacaktı. Her birinin ayrı hikayesi vardı. Her biri yoksul, kalabalık ailelerde büyüyen fakir çocuklardı. Ölenlerin tümü çocuktu. Ben Türkiye’ye bunu anlatmaya çalışıyorum”

“KİTABIN GELİRİ ROBOSKİ İÇİN KULLANILACAK”

Kitabın gelirlerinin Roboskideki aileler için kullanılacağını ifade eden Gök, “Ailelerle bir karar vereceğiz. Köyde belki bir anıt mezar, ya da geride kalan çocuklar için bir kütüphane ya da onların uygun görecekleri bir şey yapacağız” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ Rektörlüğü öğrenci topluluklarının etkinliklerini engelledi

SONRAKİ HABER

Televizyon programına çıkınca yakalanan çocuk istismarı şüphelisi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa