Emeği güzelleyen ozan: Ruşen Hakkı
Hasan Akarsu, "Ruşen Hakkı İle" kitabına dair yazdı.
Fotoğraf: Kadir İncesu
Yazar, Ozan Ruşen Hakkı İle olmak kolay değil. Olunca da onun sanatından, düşüncelerinden, yaşam anlayışından yararlanmak gerekir. Damadı 1955 doğumlu Rıfat Sezeralp, Ruşen Hakkı’nın ölümünden on yıl sonra onu tanıyanların yazılarını, onunla ilgili yazıları, anıları derleyip kapsamlı bir anma kitabı hazırlamayı başarır. Kadir İncesu, Özcan Taras, Bedirhan Köksal, Ergun Güler de fotoğraf, kapak tasarımı konularında yardımcı olurlar. Kitap, İzmit Belediyesi tarafından, Belediye Başkanı Avukat Fatma Kaplan Hürriyet’in desteğiyle bastırılır. Sanata, sanatçılara değer veren belediyelerin güzel şeyler yapabileceği kanıtlanır böylece.
Ruşen Hakkı, “Günün Birinde” şiirinde dediği gibi şimdi çiçek verir bizlere: “…bir şey bulamadınızsa dirimde/ ölürüm toprak olurum/ çiçek veririm günün birinde.” Kitap geniş kapsamlı olup üç bölümden oluşur: Ruşen Hakkı ile Yapılan Söyleşiler, Ruşen Hakkı’yı Ruşen Hakkı’ya Anlattılar, Ruşen Hakkı’ya Sağlık Dilekleri. Her bölüme baktığımızda Ruşen Hakkı’nın çok sevildiğini, çevresine insan sıcaklığını olanca içtenliğiyle yansıttığını anlarız. Onun dostları sanatçılardır. İzmit ve İstanbul’da yaşayan onlarca sanatçıyla bağlantısı vardır. İzmit kentini sanatla buluşturmasıyla ünlenir. En yakın arkadaşı Güngör Gençay, yazısında “Her yol Ruşen Hakkı’ya çıkar” derken haklıdır. Yazılarıyla işçinin, emekçinin sesidir ve şiirlerinde yaşamı güzelleştirir, yaşama anlam katar. El kadar yüreğine kuş uçuşlarını çizen bir ozandır Ruşen Hakkı. Damadı Rıfat Sezeralp, ölümünün 10. yılına bu kitabı hazırlamak için girişirken büyük bir yükün altına girdiğinin bilincinde olduğunu kitap ortaya çıkınca kanıtlamış olur.
Ruşen Hakkı ile yapılan yedi söyleşide onun yaşamı, şiir ve sanat anlayışı, insan ilişkileri ortaya çıkar. Toplumcu gerçekçi sanatın izinde olup “dirençli, sevgi dolu, emeği güzelleyen şiirler” yazar. Fatma Türk Kuşkaya’nın sorularını yanıtlarken “Okumadan yazanlara çok kızarım” der. Genç yazarların, ozanların yeni çıkan kitaplarını tanıtarak onları cesaretlendirir. İzmit’e yerleştikten sonra İzmit tutkunu olarak kenti sanatçılarla buluşturur. Bu nedenle bir caddeye adı verilir ki her belediyenin sanatçılarına sahip çıkması bakımından bu karar çok önemlidir. Naci Girginsoy, Avni Öztüre, Savaş Poyraz, Cemal Turgay, Sedat Ümran, Mehmet Pekmezci, Nezih Danyal en yakın sanatçı dostlarıdır İzmit’te. 2006’da Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü aldığında mutludur.
Kitapta 47 ozan ve yazarın Ruşen Hakkı’ya yazdığı düş mektuplar yer alır ki bu mektuplarda onun kitapları, şiir ve sanat anlayışı, dostluklara bakışı yansıtır. Sayrılığında, hastanede yatarken ona seslenir dostları. Adnan Özyalçıner, “Yapıcı bir şiir yarattın sen” der ve anılarına yer verir. Ruşen Hakkı, şiir çınarıdır, sevgi değerdir, ışık saçandır, şiirin ışığıdır. Kadir İncesu, fotoğraflarla zenginleştirir anılarını. Öner Yağcı, “İnce hüzünler yazarı” olarak seslenir mektubunda. Ruşen Hakkı’ya sağlık dileyenlerin seslenişleri de onun ne denli sevildiğini, sayıldığını gösterir. Afşar Timuçin: “Benim görüşüm odur ki Ruşen Hakkı şiirimizin büyük ustalarındandır. Onun şiiri halkın şiiridir, yaşayan insanın dürüst insanın şiiridir…” der.
“Ruşen Hakkı İle” kitabının, “Bu dünyadan, İzmit’ten Ruşen Hakkı geçti” dedirten çok kapsamlı bir çalışma olduğunu belirterek emeği geçenleri kutlarız.
(*) Ruşen Hakkı İle-Hazırlayan: Rıfat Sezeralp, Sesim Ofset Matbaacılık, İzmit, Ocak 2022, 424 s.