HDP’li Hüda Kaya, iş cinayetlerinin araştırılması için Meclise araştırma önergesi verdi
Türkiye’de her gün en az 5 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan HDP'li Hüda Kaya, artan iş cinayetlerine ilişkin TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
Fotoğraf: MA
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Türkiye’de artan iş cinayetlerine ilişkin TBMM’ye araştırma önergesi verdi.
Neoliberal, emek düşmanı esnek, güvencesiz, kayıt dışı çalışma politikalarını tüm dünyada işçi ölümlerini artırmaya devam etttiğini söyleyen Kaya Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2022 verilerini hatırlatarak, “Türkiye iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci sırada yer almıştır” dedi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2022 yılı raporuna göre az bin 843 işçi yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kaya, “Ortaya çıkan bu tablo da iktidarın işçi cinayetlerini durdurma konusunda geliştirdiği tedbirlerin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermektedir. Türkiye’de her yıl giderek artan işçi cinayetlerinin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması, işçi cinayetlerini en aza indirgeme adına kalıcı çözümler bulunması ve kamusal yaptırım ve denetimlerin yeterliliğinin ölçülmesi amacıyla TBMM İç Tüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırılması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerini kullandı.
“HER GÜN EN AZ 5 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRİYOR”
Türkiye’de her gün en az 5 işçinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Kaya, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli göstergeler sunmaktadır. Ancak SGK ve diğer resmi istatistikler göstermektedir ki, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğine gereken önem verilmemekte; yasa, yönetmelik ve uygulamalarda yetersiz kalınmaktadır. Gerek işveren kesimi, gerekse kamu işvereni konumundaki devlet, neoliberal ekonomik politikaların da etkisiyle konuya gereken özeni göstermemektedir. Küreselleşme ve neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması; sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırma, işverenlerin önlem almadaki isteksizliği, işyerlerinin denetlenmemesi, idari-cezai yaptırımların yetersizliği, iş kazalarını artıran nedenler arasındadır” dedi.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)