10 Ocak 2023 12:35

Bakan Koca’dan sahte kanser ilacı açıklaması: İlacın sahte olduğu belirlenince savcılığa suç duyurusunda bulunuldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sahte kanser ilacı iddialarına ilişkin, “İlacın sahte olduğu belirlenir belirlenmez bilgi ve belgelerle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu" dedi.

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'kanser hastalarına sahte ilaç kullandırıldı' iddiasına ilişkin, ''Mevcut iddia için biz soruşturmamızı 2019’da tamamladık. Soruşturma Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldı ve ilacın sahte olduğu belirlenir belirlenmez ilgili tüm bilgi ve belgeler sunularak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu'' dedi. Cumhuriyet gazetesinden Murat Ağırel bugünkü yazısında DSÖ'nün üç ilaç için uyardığını ancak Sağlık Bakanlığı'nın sadece bir ilaç ile ilgili işlem yaptığını ifade etti. CHP'li Burhanettin Bulut ise konuyu Meclis gündemine getirerek Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan ‘ICLUSIG' adlı kanser hastaları için kullanılan ilaçların sahte çıkmasının ardından üç ilacın daha sahte olduğunun tespit edildiğini belirtti.

TTB yaptığı açıklamada kanser hastalığı için yurt dışından getirilen sahte ilaçların devlete 3-4 bin avroya satıldığı iddialarının araştırılmasını ve sorumluların yargılanmasını talep etmişti

Bakan Koca, sahte ilaç iddialarına ilişkin, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) gibi uluslararası bir otorite var. Bazı ülkelerden Bangladeş, İran, Arjantin, Tayvan gibi; ülkemizde ruhsatı olmayan ilaçların Türkiye’ye girişi yapılmak isteniyor. TİTCK bu anlamda güvenilirliği artırmak üzere kılavuz yayınlayarak, biyoeşdeğerlik, biyoyararlanım gibi ilave kanıtlar ve kalite belgeleri isteyerek, tedbirleri sıkılaştırdı. Bahsi geçen bu ülkelerden ilaç getiren bazı firmaların bu düzenlemelerden rahatsız olduğunu görüyoruz. Bu olayın altındaki mesele budur. TİTCK ilaç almaz, TİTCK ilacı Türkiye’de ruhsatlandırır veya yurt dışı ilaçsa etkili ve güvenli olduğunu belirler ve listeye alır. İlacın satın alınmasıyla ilgisi yoktur. Bizim yaptığımız kılavuz güncellemesi. Tedbirleri daha da sıkılaştırıp vatandaşa güvenilir ilaç sağlamayı amaçlıyor. Bu ülkelerden ilaç getirmek isteyenler ise ucuz maliyetli; ancak kalitesi belirsiz ilaç getirerek, ilaç teknolojisi gelişmiş ve uluslararası tanınırlığı olan ilaç otoritelerine üye ülkelerin ilacıyla eşdeğer kılıp, yüksek fiyatlara satmak isteyenler. Bu durumda bizim kılavuzumuz da bunu yapmak isteyenlerin oyunlarını, yani rantı bozan bir kılavuz. Bu iddialar, bu odaklar tarafından çıkarılıyor. Bu gürültü buralardan kopuyor. Ama önümüzdeki dönemde tedbirlerimizin devamı gelecek" ifadelerini kullandı.

“SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU”

Bakan Koca, kanser hastalarına sahte ilaç kullanıldığı iddiasıyla ilgili, "Mevcut iddia için biz soruşturmamızı 2019’da tamamladık. Soruşturma Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldı ve ilacın sahte olduğu belirlenir belirlenmez ilgili tüm bilgi ve belgeler sunularak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca şunun da altını çizeyim; TİTCK kayıtlarına göre ülkemize Bangladeş'ten bugüne kadar iddiaya konu olan ilacın bir kutu dahi girişi olmamıştır. Hiçbir şekilde hastalarımızda kullanılması da söz konusu olmamıştır" diye konuştu.

SADECE BİR İLAÇ İÇİN UYARI YAZILMIŞ

Cumhuriyet gazetesinden Murat Ağırel bugünkü yazısında SWISSMEDIC ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’den giden sahte ilaçları tespit ettiğini ve bunlarla ilgili yazı yayınlayıp,uyardığını belirterek “Bir ilaç ile ilgili Sağlık Bakanlığı TİTCK de yazı yayınlamış. Ancak diğer ilaçlar için... Yok! SGK’ye ve bağlı olduğu kurum Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine soruyorum: Bahse konu üç ilaç SGK’ye alındı mı? Bu ilaçlar hangi kurum aracılığı ile hangi firmalardan alındı? SGK deposunda bu ilaçlardan var mı? Alındı ise hastalara verildi mi?​” sorularını sordu

CHP'Lİ BULUT, SAHTE İLAÇ SKANDALI İDDİALARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, uluslararası sahte ilaç skandalıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Bulut, Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan ‘ICLUSIG' adlı kanser hastaları için kullanılan ilaçların sahte çıkmasının ardından üç ilacın daha sahte olduğunun tespit edildiğini belirtti.

3 İLAÇ DA SAHTE

Uluslararası skandalın İsviçreli bir toptancının Türkiye’den temin ettiği ilaçları Brezilya’ya satışıyla patlak verdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti: “Türkiye’den Brezilya’ya ihraç edilen Defibrotide (parti 0126), Soliris (parti 1000706, 1003254) ve Harvoni’nin (parti 22VMYA12, 61264902) sahte çıkmasıyla, Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu ANVISA, İsviçre İlaç Denetim Kurumu’na (SWISSMEDIC) üç Türk toptancıdan tüm tıbbi ürün ithalatını askıya aldığı bilgisini vermiştir. Soliris partilerinden biri de Türkiye’deki Karen ilaç Ecza Deposu’ndan temin edilmiş ve İsviçreli bir toptancı tarafından Brezilya’ya satılmıştır.

DSÖ ACİL KODUYLA DUYURDU

İsviçre İlaç Denetim Kurumu’nun resmi sayfasında üç Türk ecza deposu Ankara Türkeli Ecza Deposu Limited Şirketi, Poros İlaç, Karen İlaç Ecza Deposu İthalat İhracat Anonim Şirketi hakkında “sahte ilaç” bilgisi yer almıştır. Bu ilaç firmalarının yurtdışına ilaç satmaları Türkiye tarafından olmasa da İsviçre tarafından yasaklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü de hastaların hayatıyla oynayan sahte ilaçlarla ilgili 2020’de tüm dünyaya ‘acil’ koduyla uyarı yazısı yayınlamıştır.”

ANALİZ SONUÇLARI NEDİR?

CHP’li Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Defibrotide (parti 0126), Soliris (parti 1000706, 1003254) ve Harvoni (parti 22VMYA12, 61264902) isimli ilaçların sahte çıktığı iddiası doğru mudur?

Sahte çıktığı iddia edilen ilaçlarla ilgili herhangi bir analiz yapılmış mıdır? Ne zaman yapılmıştır? Analizlerin sonucu nedir?

SGK KAÇ KUTU SATIN ALDI?

Söz konusu ilaçlar SGK tarafından satın alınmış mıdır? Kaç kutu satın alınmıştır? Ne kadar para ödenmiştir? İlaç depolarında bu ilaçlardan bulunmakta mıdır? Kaç kutu bulunmaktadır?

Skandalda adı geçen ecza depolarına herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

KAÇ HASTA KULLANDI?

Bu ilaç firmalarının yurtdışına ilaç satmaları İsviçre tarafından yasaklanırken, Türkiye tarafından yasaklanmama gerekçesi nedir?

Söz konusu ilaçlar kaç hasta tarafından kullanmıştır? Skandal ortaya çıktıktan sonra sağlık durumları takip edilmiş midir?

Sahte ilaç ticareti yaptığı tespit edilen firmalar ve ecza depoları hangileridir? Yapılan suç duyurusunun sonuçları ne olmuştur? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde adrese teslim kadro

SONRAKİ HABER

Yazarımız Ender İmrek "Cumhurbaşkanı'na hakaret" davasında beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa