Kamu Konfederasyonları Platformu yüzde 30 zamma tepki gösterdi
Memur ve emekli maaşlarına verilen yüzde 30 zamma tepki olarak bugün ülke genelinde 7 memur sendikası iş bıraktı.
İLGİLİ HABERLER
Memur ve emekliye sefalet zammına Meclisten onay
Devlete yüzde 122, memura yüzde 25 zam
Memur ve emekli maaşlarına verilen yüzde 30 zamma tepki olarak bugün ülke genelinde 7 memur sendikası iş bıraktı.
Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Çalışanlar Birliği Sendikalar Konfederasyonu, Yurt Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu ve Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu oluşturdukları Kamu Konfederasyonları Platformu adı altında örgütlü oldukları eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm işkollarında iş bıraktı.
Ülke genelinde, Kamu Konfederasyonları Platformu içinde yer alan sendikaların üyeleri iş bırakma eyleminde çeşitli basın açıklamaları düzenledi. TÜİK’e göre yıllık enflasyonun yüzde 64,27 olduğu, bağımsız araştırma şirketlerine göre ise yıllık enflasyon yüzde 137,55 olduğu hatırlatılan açıklamalarda, yüzde 30’luk zam protesto edildi.
“YÜZDE 30’LUK ZAM BİZLERİ SEFALETE SÜRÜKLEDİ”
“TÜİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini maalesef öncelikle aylığından başka geliri olmayan, memur, emekli, işçi ile dar gelirli vatandaşlarımız ödemektedir. İçinde bulunduğumuz 2023 Ocak ayından itibaren memur ve emekliye yapılan yüzde 30’luk maaş zam, memur ve emekliyi sefalete sürüklemiştir. Pek çok memurun taban aylığı asgari ücret seviyesine inmiş, hatta asgari ücretin altında kalmıştır. Son zamlarla pek çok memurun prime esas kazanç tutarı, asgari ücretin prime esas kazanç tutarının altında kalmıştır” ifadelerine yer verilen açıklamalarda başlıca talepleri şu şekilde sıralandı;
Her ay enflasyon farkı maaşlara seyyanen eklensin.Kamu çalışanları ve emeklilere insanca yaşayabileceği hayat standartları sağlansın. Kamu çalışanlarına en az yoksulluk sınırının üzerinde ücret verilsin.Kamu çalışanlarının gelir vergisi dilimi yüzde 15’te sabitlensin.AKP ve MHP oylarıyla getirilen yüzde 2 üye barajı kaldırılsın.Kamu çalışanlarına ücretsiz kreş, ulaşım, yol, yemek, kira yardımı ve fazladan çalıştığı her saat için ek mesai ücreti verilsin.
"MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Ankara’da yapılan eylemde konuşan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Milyonlarca yurttaşımızın elinden aldığınız hayat standartlarını ve yıllardır uğradığımız hak kayıplarını iade edene kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.
Balık, “Asgari ücrete yapılan artış sonrası ortalama memur maaşlarına baktığımızda, asgari ücret ile memur maaşlarının neredeyse eşitlendiğini görmekteyiz. 2010 yılında asgari ücret 576 lira iken, ortalama memur maaşı asgari ücretin 3 katıydı. Günümüzde ise yeni açıklanan asgari ücret ile ortalama memur maaşları eşit seviyeye gelmiş, emeklilerin ücretleri ise asgari ücretin dahi altında kalmıştır.2002 yılında en düşük emekli aylığı asgari ücretin 53 lira üzerindeyken, yapılan son zamlarla birlikte asgari ücret en düşük emekli aylığının 3 bin lira üzerine çıkmıştır. Sorun asgari ücretin çok artırılması değil, kamu çalışanları ve emeklilerinin ücretlerinin komik ve acınacak artışlara maruz kalmasıdır” dedi.
"VERGİ DİLİM ORANLARI KAMU GÖREVLİLERİ VE EMEKLİLER İÇİN YÜZDE 15’TE SABİTLENMELİDİR"
“Cumhurbaşkanı’nın önce yüzde 25 olarak açıkladığı sonra danışıklı bir şekilde yandaş sendikanın talebiymiş gibi önceden belirlenmiş yüzde 30 oranı bahşiş dağıtır gibi kamu çalışanlarına müjde olarak sunulmuştur” diyen Balık, kamu çalışanlarının görüşleri ve talepleri dinlenmeden kapalı kapılar ardında verilen bahşişleri kabul etmediklerini ifade etti.
Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarının tüm kamu sendikalarının talepleri doğrultusunda yeniden belirlenmesi gerektiğini söyleyen Balık, “Kamu Konfederasyonları Platformu olarak; kamu çalışanlarının en düşük maaşının yoksulluk sınırı olan 26 bin 124 liraya yükseltilerek enflasyon oranının da her ay seyyanen maaşlara yansıtılmasını talep ediyoruz. İkinci altı ayda yüzde 20 vergi dilimine girilmesi nedeniyle yapılacak artış kepçeyle geri alınmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri ve emekliler için yüzde 15’te sabitlenmelidir” dedi.
"YÜZDE 2 ÜYE BARAJINDAN VAZGEÇİN"
“Yandaş sendikalar ve konfederasyonların hızla artan üye kayıplarının önüne geçmek adına iktidar ve ortağının oyları ile getirilen yüzde 2 üye barajı bir sonuç vermeyecek ve yandaş sendikaların üye kayıpları her geçen gün hızla artacaktır” diyen Balık, sendikalar arasında yasa eli ile eşitsizlik yaratacak yüzde 2 üye barajının ve tekel sendikacılık yaratma hayalinden derhal vazgeçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
7 konfederasyon olarak tüm taleplerin karşılanması için hükümeti uyarmak adına bir günlük iş bıraktıklarını ifade eden Balık şöyle konuştu: “Tek gücümüz; emeğimiz ve oylarımızdır. Bugün iş bırakan ve iş bırakma kararımıza destek veren milyonlarca yurttaşımız bulunmaktadır.İktidara buradan tekrar sesleniyoruz. İş bırakan, bizleri destekleyen, haksızlığa uğrayan milyonlarca kamu çalışanı, emekli, işçi, ev kadını, öğrenci ve toplumun tüm kesimlerinden aldığımız güçle bugün karşınızdayız.Kamu Konfederasyonlar Platformu olarak; milyonlarca yurttaşımızın elinden aldığınız hayat standartlarını ve yıllardır uğradığımız hak kayıplarını iade edene kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.(EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et