Karşıyaka Belediyesi emekçileri “geçinemiyor”: Gün geçtikçe batıyoruz, her şey ekside!
Karşıyaka Belediyesi’ndeki Personel AŞ ve Kent AŞ işçileri aylardır geriye dönük hakları için sendikası Genel-İş 8 No’lu Şubeyle birlikte seslerini duyurmaya çalışıyor.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Karşıyaka Belediyesi işçileri geriye dönük alacakları için açıklama yaptı
Dilek OMAKLILAR
İzmir
Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan işçi ve emekçiler geriye dönük haklarını alamadıkları gibi parça parça ödenen ücretler nedeniyle geçim dertlerinin daha da arttığını ifade ediyor. Emekçiler, “Gün geçtikçe batıyoruz, her şey ekside” diyor.
Karşıyaka Belediyesi’ndeki Personel AŞ ve Kent AŞ işçileri aylardır geriye dönük hakları için sendikası Genel-İş 8 No’lu Şubeyle birlikte seslerini duyurmaya çalışıyor. Belediye yönetiminin belediyeye verilmeyen paylar nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anladıklarını belirten görüştüğümüz işçiler, yine de önceliğin işçi ve emekçilere yapılmasını istiyor. Şirket işçilerinin yanı sıra kadrolu ve memurlar da ücretlerinde problem yaşadığını aktardı. Emekçiler, yaşanılan ekonomik krizle birlikte yaşanan bu sorunun geçim derdini daha da arttırdığını, bir an önce çözüm beklediklerini anlattı.
“PARÇA PARÇA VERİLEN ÜCRETLER HİÇBİR ŞEYE YETMİYOR”
Personel AŞ işçisi geriye dönüklerinin yanı sıra son aylarda aldıkları parça parça maaşlarını nedeniyle de geçinebilmenin güç olduğunu söyledi. İşçi, “Biz anlıyoruz belediyeyi. Hükümet de CHP’li belediyelerle uğraşıyor. Sayın başkan da bunu istemez ama biz çok mağduruz, nasıl olacak bu iş?” diye konuştu.
Bankalara olan borcun arttığını ifade eden işçi, “Benim geçen aylarda hesabım 15 bin küsur TL artıdaydı, hesabım şimdi 14 bin ekside. Kredi kartı da ekside. Kredi çekmeye kalksanız parça parça ücretler yatırınca belediye, kimse krediye de giremiyor. Tek ben çalışıyorum evde. Ev kira değil ama olmasa ne olur; geçen ay 6 bin küsur yatırmışlar, bunla ne olur? Faturalar toplam geliyor 2 bin küsur. Geçen yıl 900 TL’ye aldığımız kömür olmuş bu yıl 8 bin TL. Nasıl yapacağız?” dedi.
“ULAŞIMA GELEN ZAM BİLE ORTADA, HER ŞEY EKSİDE”
Bir başka işçi de “Yılbaşı günü para vermediler, çocuğuna çerez alamayan, meşrubat alamayan oldu. Geçen sene 60 liradan aldığım peynir bu yıl olmuş 210 lira. Geçen sene bir işçi işe gidip gelirken 7-8 TL harcıyordu. Bu sene kent kart oluş 9 TL, 3 buçuk TL ise ikinci basımda gidiyor, eve git gel 25 lira her gün. Bizim maaşlarda bir yükseliş yok, yanları çıktığımızda hak edişler, ikramiyeler çıkınca 6 bin küsura geliyor maaşımız. Asgari ücretten de düşük sosyal haklar çıkınca. Bu nereye varacak? İnsanlar mağdur 3 bin liradan aşağı kiralık ev yok. Gün geçtikçe batıyoruz, her şey ekside…” diye konuştu.
“LÜKS MASRAFLARDAN KISILSIN”
Bir başka Personel AŞ işçisi ise, “Esas sıkıntı geçim sorunu. Durumlar şu an çok kötü, hayat şartları çok kötü. Ödemeler gecikiyor, istediğimiz gibi yaşayamıyoruz. İnsanların psikolojisi daha bozuk, çocuklar mutlu değil” diye ifade etti.
Öte yandan belediyelerin denetlenmesi gerektiğini ifade eden işçi, “Bu olmayınca toplanan para nereye gidiyor, bilmiyoruz. Gelen gideni suçluyor ama durum ne bilmiyoruz. Hükümet de CHP’li belediyeleri desteklemiyor; onu da biliyoruz. Ama şunu isterim ki lüks masrafları düşürsünler, daha iyi toparlanır gibi geliyor” dedi.
“3 BUÇUK YILDIR MAĞDURUZ”
Kent AŞ işçileri, 2021 yılında ödenmesi gereken 2 ikramiyesi, 2022 yılında da ödenmesi gereken 1 ikramiyesi ve 2022 yılı mart ayı sözleşme farkı alacaklarının daha ödenmediği bilgisini verdi.
Kent AŞ işçisi, “Ülkemizdeki enflasyonu düşündüğümüzde bize 2021 yılı ikramiyesi olan 3 bin 400 TL’yi faizsiz ödeyecek olması ayrıca biz işçileri daha da mağdur edecektir. Geçen 2022 yılında en az 3 kere söz verilmesine rağmen hiç bir ödeme gerçekleşmedi. İşçiler para yatmadığı için çektikleri kredileri maaşlarının da 5 taksitle ödenmesinden dolayı ödeyemeyerek bankalardan çizik yediler. Kent AŞ işçisi 3.5 yıldır mağdur edilmekte” diye belirtti.
Kadrolu işçilerden biri de “Hayat koşulları zaten ayrı bir problem. Çoğumuz bankalara borçlandık, eksik maaşla ne kadar yeterse herkesin neredeyse kredi borcu var. Her anlamda olumsuz yansıyor bu. Sadece bizde de değil Türkiye genelinde bu problemler yaşanıyor zaten” diye konuştu.
“SON İMZALANAN TİS ÜÇÜNCÜ KEZ İHLAL EDİLDİ”
Belediyenin şirket çalışanlarının ücret konusundaki sıkıntılarının yanında memurlar da ciddi sorunlar yaşıyor. Bir memur, “Maaşlarla birlikte memurlara verilen sosyal denge tazminatı ödemeleri sürekli olarak geç yatırılıyor. Bu durum haliyle hepimizi ciddi zorluklarla baş başa bırakıyor. Son imzalanan toplu sözleşme idare tarafından üçüncü kez ihlal edildi. Zaten sıfır zam ile imzalanan, sadece enflasyon farklarının ödemelere yansıtılması maddesi bulunan sözleşme gereği devletin açıkladığı enflasyon farkı oranında maaşların artması gerekiyor. Bu noktada bile açıklanan rakamların çok altında artışlarla tekrar tekrar mağdur ediliyoruz. Ben de dahil bir çok arkadaş sözleşmenin bu maddesine güvenerek bankalardan kredi çekti örneğin. Fakat olması gereken artışların yapılmaması bu noktada hepimizi çok sıkıntılı bir yere sürükledi” diyerek sıkıntıları anlattı.
“ÇALIŞANLARDAN KISMAK DIŞINDA BİR TASARRUF YOK”
Belediyede otuz yıldır çalışanların ifade ettiklerine göre Karşıyaka Belediyesi’nde ilk kez böylesi bir kriz halinin yaşandığını aktaran memur, “Belediyeden yapılan açıklamada sık sık tasarruf vurgusu yapılsa da çalışanlardan kısmak dışında hiçbir tasarrufun yapılmadığını belediyenin çalışanları gayet iyi biliyor. Bugün memurlar arasında abartısız söylüyorum banka hesapları ekside olmayan çok az kişi kaldı. Ben eksi 20 bin TL ile kısmen iyi durumdayım eksi 60-70 bin TL’de olan arkadaşlar var aramızda. Kirasını ödeyemeyen, ay ortasında harcayacak beş kuruş parası kalmayan, çocuğuna ilaç alamayan, çocuğunun okulunu değiştirmeyi planlayan, borcunu borçla kapatmaya çalışan, ödeyemediği fatura sebebiyle elektriği kesilen arkadaşlarımız var. Ne yazık ki belediye idaresi de bu sorunu tek başına merkezi iktidarın politikaları üzerinden tarif edip kendi sorumluluğunu gizlemeye çalışıyor. Maaşlarda bu sıkıntılar yaşanırken nerelere ne harcamalar yaptıklarını halka şeffaflıkla açıklamayı deneyebilirler” dedi.
“GİDİŞATA İTİRAZ EDİLSİN İSTEMİYORLAR”
Ayrıca içerde yaşanan mobbinglere değinen bir başka memur, “Hiç kimsenin de gidişata itiraz etmesini istemiyorlar. Göreve geldikleri günden bu güne personelin tek gündemi ekonomik sıkıntılar ile birlikte mobbing ve sürgünler oldu. Çıkan en ufak aksi sesi sürgünle cezalandırıyorlar. Son üç-üç buçuk yılda defalarca yeri değişen arkadaşlarımız var. Özellikle sendikal faaliyetler -yetkili sendika hariç- doğrudan bu türden reflekslerle bastırılmaya çalışılıyor” diye ekledi.
Evrensel'i Takip Et