Çimsataş işçileri: Çok çalışıyoruz az ücret alıyoruz
Mersin’de bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Çimsataş’ta çalışan işçiler ücretlere ek zam yapılmasının şart olduğunu söylüyor.
Fotoğraf: Google Streetview
Artan enflasyon düşen alım gücü nedeniyle toplu iş sözleşmesi yapılan iş yerlerinde ücretler eridi. Çok çalıştıklarını ifade eden işçiler buna rağmen aldıkları ücretin yetmediğini ifade ediyor. Mersin’de bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Çimsataş’ta çalışan işçiler ücretlere ek zam yapılmasının şart olduğunu söylüyor.
Geçen yıl MESS grup toplu iş sözleşmesinde işiler yüzde 50 oranında zam istemiş fakat TİS yüzde 27.44’le bağıtlanmıştı. Bunu kabul etmeyen Çimsataş işçisi ise iş bırakmıştı. İşçiler, bugün yürütülen ek zam tartışmalarını “İşin buraya geleceği belliydi, biz bunu söyledik ama anlatamadık” diye ifade ediyor.
Görüştüğümüz bir işçi, “O gün çok iyi bir sözleşme imzaladık diyen sendika şimdi ek zam için mücadele kararı aldı. Tarih imzalanan sefalet sözleşmesine karşı çıkan Çimsataş işçisinin haklılığını ortaya koydu” diyor. Çalışma koşullarının ağırlaştığını belirten işçi şunları söylüyor: “Bir tezgahta birkaç iş yaptırmaya çalışıyorlar. Baskı çok, üç beş işçi birbiriyle sohbet etmeye çalışsa hemen vardiya sorumluları gelip uyarıyor. Geçen seneki eylemler sırasında yaşananlar nedeniyle sendika temsilciliği de boşa düştü çünkü güvensizlik sorunu var. Çünkü geçen sene iş bıraktığımızda önce baştemsilci görevden alındı, sonra temsilci işten atıldı. Bugün yüzde 20 ek zam istiyoruz ama duyumlarımıza göre MESS 2015’teki gibi bonus vermeyi öneriyormuş. Biz Çimsataş işçisi olarak bu durumu öngörmüş ve o nedenle TİS imzalandığında karşı çıkmıştık.”
"AÇLIK SINIRINDA YAŞAYALIM İSTİYORLAR"
“8-10 yıllık işçinin ustalığı, kalfalığı boşa gitti” diyen başka bir işçi de şöyle devam ediyor: “Kıdemli işçi ile yeni giren işçi arasında bir fark kalmadı. MESS açıkça yeni girenlere hitap edelim diyor. Tamam ücreti düşük olan herkesi 48 TL’ye çekelim ama 10-15 yıllık işçinin saat ücreti 51 TL. Patronlar yeni işçilerde sizi düşünüyoruz algısı yaratarak sendikal örgütlülük bilincini de yok edecekler. Bu durumda biz 10-15 yıllık işçiler de asgari ücrete yakın bir seviyede açlık sınırında çalışalım istiyorlar. Kıdem zammı olmazsa olmaz.”
Başka bir işçi de “10 günlük işçi ile 10 yıllık işçi arasındaki maaş farkı 300 lira. Yılların sendikalı işyerinde işçi ücretleri asgari ücret ve bir tık yukarısına getirildi. İkramiye ve diğer sosyal hakları çıkın, sonuç olarak çoğumuz asgari ücret veya biraz üzerine çalışır durumdayız. Artan ev kiraları, pazar market alışverişi derken eldeki para eriyip uçuyor. Havalar soğudu, ısınma derdi büyüdü. Biz geçen yıl bu süreci gördük. Sendikacılar o zaman işçinin yanında durmadı. Şimdi ek zam istiyor ama o da bu yılki enflasyonu karşılamıyor. MESS mart zammını öne çekmeyi önermiş. Mart zammının öne çekilmesi bizim talebimizi karşılamaz. Onun haricinde ek zam istiyoruz” diyor. (Mersin/EVRENSEL)