Bursa Su Kolektifi: Uludağ’dan elinizi çekin!
Bursa Uludağ’ın milli park olmaktan çıkaran yasa tasarısına karşı Bursa Su Kolektifi üyeleri eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Bursa Su Kolektifi üyeleri Uludağ Alan Başkanlığı yasasının geri çekilmesi için insan zinciri oluşturarak Bursa Orman 2. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü önüne yürüdü.
Bursa Orman 2. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu’da destek verdi.
“UTANÇ YASASINI TBMM GENEL KURULUNA GETİRMEYİN”
Bursa Orman 2. Bölge Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada, “Halkın Uludağ Alan Başkanlığı’ndan hiçbir şekilde haberi yok. Biz Bursa Su Kolektifi olarak bu acı gerçeği ıslak imza toplama kampanyamızda yurttaşlara Alan Başkanlığı yasası ile Uludağ’ın milli park olmaktan çıkartılmak üzere girişimlerin başladığını böylece Uludağ’da yeni yapılaşmaların önünün açılıp halkın temiz hava ve su kaynağı, eşsiz doğa güzelliği Uludağ’ın büyük tehlike altında olduğunu açıklamaya başladığımızda anladık. Çünkü yurttaşların yoğun protesto ve isyan söylemleri ile karşılaştık. Uludağ’ın başına gelecek felaketi duyan halk Alan Başkanlığı tasarısına protestosunu hızla geliştiriyor. Bizler Uludağ Alan Başkanlığı yasa tasarısı geri çekilinceye dek yurttaşlara konuyu anlatmaya ve protestoların yükselmesine gayret edeceğiz. Buradan Ak Parti milletvekillerine sesleniyoruz; sermayenin, patronların değil halkın, doğaya, haklarına sahip çıkan yurttaşların vekilleri iseniz yurttaşlara kulak verin. Bu utanç yasasını TBMM genel kuruluna getirmeyip, halkın asla af etmeyeceği bu çok büyük yanlıştan geri dönün” çağrısında bulunuldu.
“İKTİDAR ULUDAĞ’I KENDİNE MİRAS KALMIŞ GİBİ TALAN ETMEK İSTİYOR”
Bilinsin ki bu getirilen yasa Uludağ talan yasasıdır diyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Üç temel gerekçeleri var. Uludağ’da çok başlı yönetim var diyorlar. Uludağ’da çoklu yönetim yok, iktidarın karıştırma operasyonu var. Uludağ’ın tek sahibi Milli Parklar Genel Müdürlüğü’dür. Ama iktidar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilik ile DSİ ile Büyükşehir Belediyesi ile adeta Uludağ’ı kendi şirketi, kendine miras kalmış gibi talan etmek istemektedir. Çok net söylüyoruz. Uludağ’ın sahibi Bursa’dır, Türkiye’dir, Dünyadır. İkinci gerekçeleri, Uludağ’ın kapasitesi çok yüksek ve daha fazla turist gelebilir. Yine servet ve para, bütün anlayışları bu. Uludağ’da siz istediğiniz gibi binlerce insanı aynı anda toplayamazsınız. Bu mümkün değil, orada bir koruma kollama dengesi vardır. Üçüncü gerekçeleri, günlük gelenler ile sürekli kalanlar arasında bir düzen kurmak istiyorlarmış. Yani diyorlar ki Bursa’dan günlük gelenler buraya zarar veriyor, biz onları terbiye edeceğiz, buraları servet sahiplerine vereceğiz. Bursa kuraklık yaşayan en önemli kentlerden biri. Bursa’nın en önemli su merkezi Uludağ’dır. Uludağ yoksa su da oksijen de yoktur. Burada ortaya koyduğumuz mücadele yaşam mücadelesidir, gelecek kuşakların mücadelesidir” dedi.
“ULUDAĞ’IN EKOLOJİK SİSTEMİNİ YOK ETMEK İSTİYORLAR”
Kanun teklifi Meclis’e daha verilmeden, komisyona gelmeden buradaki arkadaşlarımız sürekli bizleri uyardılar, Meclis’e geldiler, bilgi verdiler, hep birlikte imzalar topladık diyen CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bu kanun Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ederken yani Meclis’te başka bir konu görüşülmemesi gerekirken getirildi. Çevre komisyonuna değil imar komisyonuna alelacele getirdiler. Uludağ’ın ekolojik sistemini yok etmek istiyorlar. Bursa’nın havası kirli ve Uludağ, Bursa’yı besleyen oksijen kaynağımız. Zaten yok edilmeye çalışılıyordu, şimdi betona çevirip yok etmek istiyorlar. Onların bugüne kadar Bursa’ya da ülkeye de yaptıklarını gördükçe korkuyoruz. Uludağ’ı yok etmelerine izin vermeyeceğiz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)