14 Ocak 2023 16:15

Çukurova Kitap Fuarı açıldı

Bu yıl 15'incisi gerçekleştirilen Çukurova Kitap Fuarı başladı. Fuar, 22 Ocak Pazar akşamına kadar 9 gün boyunca açık kalacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çukurova Kitap Fuarı’nın açılışı bugün gerçekleştirildi. Bu yıl 15'incisi gerçekleştirilen Fuar, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 22 Ocak Pazar akşamına kadar 9 gün boyunca kitapseverleri ağırlayacak.

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği  işbirliği, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve ÇUFAŞ Çukurova Fuarcılık A.Ş. desteği ile düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, bu yıl 300'ü aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. 9 gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri olmak üzere 75 faaliyetin düzenleneceği fuarda, 500'ün üzerinde yazarın imza günüyle okuyucusuyla buluşacak.

“BİRLEŞTİREN, ÖZGÜRLEŞTİREN KİTAPLARA DOKUNMA”

Açılıştaki konuşmasına kısa bir süre önce başlattıkları “Kitabıma Dokunma” kokarttı ile çıkan Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Nazlı Berivan Ak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekip “Kitabıma dokunma” kampanyalarından bahsetti.  Kitapların birleştirici ve özgürleştirici rolüne dikkat çeken Ak, “Gelecek kuşakların, kültürel çeşitliliği koruyan, gelişmiş bir okuma kültürü ile ayakta durabildiğini biliyoruz. Bu yüzden Türkiye Yayıncılar Birliği olarak her zaman savunucusu olduğumuz düşünce ve ifade özgürlüğünün altını çizmek istiyorum. Önemli bir kampanya başlattık. ‘Kitabıma dokuma’ kampanyası. Bu aslında kitabın hepimizi birleştirdiği, özgürleştirdiği teması üzerine kurulu bir kampanya. Kitaplara ulaşmak istiyoruz, sınırları aşarak ulaşmak istiyoruz. Kitabın her yerde hepimiz için olmasını istiyoruz. Kitaplarımızı anlatmak, yaymak istiyoruz” dedi. 

“2022’DE KİTAP ÜRETİMİ DARALDI”

Yaşanan türlü krizlere rağmen yayıncıların fuarlarda bir arada olmasının umut ve heyecan verdiğini ifade eden Ak, “2020 yılında büyük bir travma yaşadık. Pandemi hepimiz için çok zordu. Hepimiz evlere kapandık. Bu süreçte edebiyatın iyileştirici gücü en büyük desteğimiz oldu. Burada da 9 gün boyunca iyileştirici gücü yaşayacağız” dedi. Pandemi sonrası normale dönmesi beklenen yayıncılık alanının bu sefer de ekonomik kriz engeline takıldığını ifade eden Ak, Yayıncılar Federasyonu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2022 bandrol verilerine dikkat çekerek şunları söyledi, “Yayıncılık sektörü 2021 yılını 438 milyon 679 bin 864 adet kitap üretimi ile tamamlamıştı. 2022 yılında ise 380 milyon 296 bin 402 adet ile tamamladı. Bir önceki yıla göre 58,3 milyon adet, oransal olarak da yüzde 13 küçülme gerçekleşti. Ham madde ve kağıt fiyatlarının döviz bazında yüzde yüzden fazla artışının yanında dışa bağımlı olan kağıt endüstrimizin de yüzde 300’ü aşan fiyat artışlarına yol açtığını görüyoruz. Bu aslında cesaretimizi kırmıyor. Üretimi fazlalaştırmak için yeni yollar bulmamız gerektiğini gösteriyor.”

“ADANA KİTAP FUARLARINDA 3’ÜNCÜ SIRADA”

Ak’ın ardından konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’daki fuarın İstanbul ve İzmir’in ardından en çok katılımın ve kitap satışının olduğu 3’üncü il olduğunu belirterek “2023 Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Yüzüncü yılın ilk kitap fuarı Adana’da. Cumhuriyetimiz yüz yıl daha ayakta kalacaktır” dedi.

“FUARLARI YENİ KUŞAĞA UYGUN HAZIRLAMALIYIZ”

İnsanların kitaplara ve yayınlara artık çok daha hızlı ulaşma imkanına sahip odluğunu ifade eden Adana Valisi Süleyman Elban,  “Sadece insanların kitaba erişmesini sağlamak gibi bir fonksiyonu baz alırsak, kitap fuarlarına hem yayıncı hem de insanların gelmesi konusunda belki biraz sıkıntı çekebiliriz. Dolayısıyla yeni okuyucuları, yayıncıları fuarla buluşturup fuarcılık anlayışını da yeni kuşağa uygun hazırlamamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da iş bırakan fırın işçileri: İnsanca yaşamak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Belediye şirket işçileri Adana’da kadro talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa