Kroman işçileri: Ücretler artırılsın, zamlar durdurulsun

Birleşik Metal-İş üyesi Kroman Çelik işçileri, “Geçinebilmek için herkesin ek zamma ihtiyacı var” diyor.

16 Ocak 2023 04:55
Paylaş

Dilara KANIK
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Asgari ücrete gelen zammın ardından başta metal iş kolu olmak üzere ek zam konusu fabrikalarda temel gündem oldu. Birleşik Metal-İş’in yüzde 20 ek zam için mücadele kararı alındığını duyurmasının ardından MESS’ten gelen “Mart zammını öne çekerek ocak ayında yüzde 15 enflasyon zammı verelim. 44.48 olan saat ücretlerini 48.04 düzeyine çekelim” şeklinde teklifi, “Bizimle dalga geçiyorlar” diyerek değerlendiren işçiler, ek zammın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Darıca’da görüştüğümüz Birleşik Metal-İş üyesi Kroman Çelik işçileri, “Geçinebilmek için herkesin ek zamma ihtiyacı var” diyor.

Fabrika önünde görüştüğümüz bir Kroman işçisi, fazla mesaiye kalmadan geçinemediklerini söylüyor. Yüzde 20’lik ek zam talebini “kötünün iyisi” şeklinde değerlendiren işçi, “Daha fazla olsa işçiler için daha güzel olur tabii. Bu ekonomik şartlarda kimse geçinemez, her şeye zam geliyor. Mecburen fazla mesaiye kalıyoruz” diyor.

“Yüzde 20’yi alsak bile, bu devirde kime yetecek ki?” diyen bir başka Kroman işçisi de şunları söylüyor: “Bugün bir market alışverişi yapıyorsun, 1500-2 bin liradan az değil. O yüzden yeterli değil. Burada geçinebilmek için fazla mesaiye kalmayan yoktur, 7/24 çalışır burası. İşçiler beraber olursa bir şey olur, yoksa bir şey olacağı yok.”

"10 YILLIK EVLİYİM, AİLEMLE YAŞIYORUM"

Geçim şartlarının zorluğundan bahseden başka bir Kroman işçisi de “İnsanların alım gücü düştü, ek zam şart. Bu sadece metal işçilerini de ilgilendirmiyor. Türkiye’de çalışan işçi en az 15 bin lira almalı, bu bile yeterli değil. Benim gelirim belki kimi arkadaşlara göre iyi ama herkes benim gibi değil. Diğer arkadaşları da düşünmek gerekiyor” diyor.

“Ek zam olmazsa hayat şartları daha da zorlaşacak” diyen bir başka Kroman işçisi ise şöyle devam ediyor: “Şu an ücretlerimiz asgari ücret seviyesine geldi. O yüzden ek zam istememiz en doğal hakkımız. Bu konu hakkında gerekenin yapılmasını istiyoruz. Aslında maaş zamları da bir önlem değil. Asgari ücret artıyor ama her şeye zam geliyor. Biz ek zam alınca da öyle olacak. Burada siyasilerin işe el atması gerekiyor. Temel olarak bir çözüme ulaşılması lazım ki biz de netice alalım. 10 yıllık evliyim ama annem ve babamla beraber yaşıyorum. Şu an kiraya çıkacak bir cesareti bulamıyorum. 4-5 bin lira kira, benim aldığım maaş 8 bin lira. Kendim, eşim ve çocuklarım için özel bir yaşam alanım dahi yok.”

"FAZLA MESAİYLE GEÇİNİYORUZ"

İşe ilk girdiğinde asgari ücretin iki katı ücret aldığını, şimdi ise 200 lira fazlasını aldığını söyleyen bir başka Kroman işçisi de “Ek zam talepleri devam ediyor da iş sendikalarda bitiyor. Kendilerince bir zam oranı söylediler. MESS’in verdiği de bir sakız parası dahi etmiyor. Güler misin, ağlar mısın?  Aslında yüzde 20 bile kurtarmıyor bizi. Biz ağır sanayi işçisiyiz ama normal asgari ücretli bir işçiyle aynı maaşı alıyoruz” diyor.

“Yüzde 20 bizim için yetersiz, yüzde 40 olmalı” diyen bir başka Kroman işçisi de şunları söylüyor: “Şu an ekonomik şartlara göre maaşlar çok düşük. Her şey çok pahalı, artı bir şey yapamıyoruz. Fazla mesailerle geçinmeye çalışıyoruz. Sendika daha yüksek istemeli, işçiler de daha fazla direnmeli” dedi.

"HAMSİ BİLE YİYEMİYORUZ"

İki çocuğu olduğunu, eşinin de çalışmasına rağmen zor geçindiklerini söyleyen bir başka Kroman işçisi, “Asgari ücreti belirleyenler o maaşla geçinebilir mi? Biz geçinebilmek için pazarımızı, bayramımızı feda ediyoruz. Kendilerine gelince okka ile bize gelince kaşıkla veriyorlar. Direnip, hakkımız olanı alacağız. Kimse sadaka istemiyor. Milyon dolarlar dönüyorsa, hakkımızı da almalıyız. Kimse bugün ‘Ben 50 bin lira maaş istiyorum’ demiyor. Hakkımız olanı istiyoruz. Ailece geçen seneye kıyasla birçok şeyimizden kıstık. Bırakın eti, tavuk yiyemiyor insanlar. Ben Karadenizliyim, hamsi bile zor yiyoruz” diyor.

“Biz sendikalıyız ama asgari ücretli bir işçiden farkımız kalmadı” diyen bir başka Kroman işçisi şöyle devam ediyor: “İstenen ek zam oranları çok az. Aldığımız para cebimizde durmuyor. Gelen zamlar geri alınsın ve durdurulsun, biz elimizdeki maaşla yetiniriz. İnsanların alım gücü kalmadı, cepte para kalmadı. İnsanların zamanla psikolojisi bozuluyor. Kimin kime ne zaman çatacağı belli olmuyor. Her gün kargaşa, gürültü…” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kartal mitingine katılanlar: Bir arada olmak bizi umutlandırıyor

SONRAKİ HABER

Haklarımız için örgütlü ortak mücadele şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa