16 Ocak 2023 04:39

Üniversite öğrencileri: Zamlı kredi bir hafta ancak dayandı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun “devrim niteliğinde” dediği KYK kredi ve bursları öğrencilerin cebine girmeden eridi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

850 lira olan KYK burs ve kredilerinin 1250 liraya çıkarılmasını ‘devrim niteliğinde’ diye ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu yurt ücretlerine yapılan zamları ise geri çekti. Bakanlık isteyen her öğrencinin yurtlara yerleşebildiğini iddia ediyor ancak çok sayıda öğrenci çıkan yurdun okula uzak olması yurt koşullarının yaşanabilirlikten uzak olması gibi çeşitli nedenlerle devlet yurtlarından faydalanamıyor. Yurtlardan yararlanamayan öğrenciler için bakanın ‘devrim’ diye tanımladığı kredi ve burs miktarı bir anlam ifade etmiyor. KYK yurtlarında kalan öğrenciler için de durum çok farklı değil.

‘BURS BİR HAFTA ANCAK DAYANDI’

Kendisine çıkan KYK yurdu okuluna 1 buçuk saat mesafede olduğu için yurt imkanından yararlanamayan Üniversite Öğrencisi Esma, ailesinin ev kirası veya özel yurt ücretini karşılayabilecek durumu olmadığı için cemaat yurdunda kaldığını anlatıyor. Kendisine Esenyurt KYK Kız Öğrenci yurdu çıktığını ancak yerleşmediğini söyleyen Esma, “Çünkü 8 buçuktaki ders için en geç 6.30’da yola çıkmam gerekecekti. Yakınlarda yurt baktık ama hepsi çok pahalıydı. Aileme 4-5 arkadaş eve çıkabileceğimizi söylediğimde ‘Kız başınıza olmaz’ tepkisini aldım. Sonrasında ise mecburen yakınlardaki cemaat yurdunda kalmayı kabul ettim” dedi.

Şu an kaldığı yurda 3 bin lira verdiğini söyleyen Esma, bu yurda en geç 21.30’da girme zorunluluğu olduğuna dikkat çekti: “Beni bu şekilde korumuş olmuyorlar. Herhangi bir sosyal aktivite gerçekleştiremiyorum, kurslara gidemiyorum.”

KYK kredi ve burslarına yapılan zamları değerlendiren Esma “Fazla bir para verileceğini düşünmedim zaten. Fiyatlar artmasın yeter” dedi. Bu ay ilk kez 1250 TL aldıklarını söyleyen Esma, “Ne kadar gidecek bu para diye merak ettim ama bir hafta anca dayandı. Bir tuvalet kağıdı bile 80-100 lira arası. Telefon faturam, abonmanım ve şampuan, temizlik malzemesi gibi belirli giderlerim var. Zaten yurt ve kişisel temizlik ürünleri paranın yarısından fazlasını aldı götürdü. Bizim okulda yemek 6 lira, ikinciyi alırsan 18 buçuk. Günde 2 öğün okuldan yesem ayda 360 lira yapıyor. Yurt parasını ailem ödemese asla karşılayamam” diye anlattı harcamalarını. Esma hiçbir sosyal aktivitesi olmadığını da ekledi.

‘TİYATRO BİLETİNE BİLE BAKMIYORUM ARTIK’

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Öğrencisi Derya ise başta KYK yurdu çıkmadığı için mecburi olarak özel yurda yerleştiğini ve sözleşme yaptığını söyledi. KYK bursuyla yurt ücretini karşılamasının bile imkansız olduğunu söyleyen Derya, “Sözde devrim niteliğinde bir zam yapacaklardı. Verilen parayla bir haftamı çıkaramıyorum. Temel giderlerimi karşılamama bile yetmiyor” dedi.

Kaldığı yurtta sadece kahvaltı verildiğini, diğer öğünleri genellikle okulda yediğini ifade eden Derya, okulda bir öğün yemeğin 7.50 lira olduğunu ifade ederken “Evet normal şartlara göre az ama okulda yemek yemekten başka bir şey yapamıyoruz. Konsere, tiyatroya gidemiyoruz. Nasıl olsa bilet alamam diye izlemek istediğim tiyatro oyunlarının fiyatına bile bakmıyorum artık” diyerek isyan etti.

‘DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ ZAM ERİDİ GİTTİ’

Cevizlibağ KYK Atatürk Öğrenci Yurdunda kalan Marmara Üniversitesi Öğrencisi Zehra, KYK burslarına gelen zammın maddi durumunu iyileştirmediğini anlattı. Burs ve krediye yapılan zamla her şeye zam geldiğini anlatan Zehra, “Eskiden hamburger her zaman yiyemeyeceğimiz bir yemekti, esnaf lokantaları çok ucuzdu oralarda yerdik. Şimdi ise aralarında bir fark kalmadı. Esnaf lokantaları da çok pahalı, hamburgerciler de” diyerek dışarıda yemek yemenin maliyetinin en az 80 lira olduğunu ifade etti.

Aylık giderlerini sıralayan Zehra, babasının işçi annesinin ise ev kadını olduğunu, ikisi okula giden 3 kardeşi daha olduğunu söyledi: “1250 lira bursla yurt ücretini ödüyorum. O zaten 450 lira. Odaya tuvalet kağıdı, sabun, deterjan gibi şeyler alıyoruz ki onunla da bitmiyor. Diş macunu, şampuan, duş jeli, ped derken tüm bunlar 600 lira falan tutuyor. Bunların yanı sıra abonman var ve ona da zam geldi. 140 lira oldu. Ne oldu bizim devrim niteliğindeki zam? Eridi gitti.”

Resim yapmayı sevdiğini ancak boyaların pahalı olmasından kaynaklı resim yapamadığını söyleyen Zehra, “Bursla geçinemediğim için çalışıyorum ve sosyal aktiviteye ayıracak zamanım kalmıyor. Bir kafede garsonluk yapıyorum. Saati 60 lira. Sabahtan akşama kadar ayakta koşuşturuyoruz. Kazandığım sosyal aktiviteye yetmeyeceği gibi resim yapacak halim de vaktim de kalmıyor zaten” diye anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da çok sayıda kişi hayvan katliamlarına karşı mitingde buluştu

SONRAKİ HABER

Sağ siyasetin müptezelliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa