16 Ocak 2023 15:06

Metal işçileri ek zam talebiyle iş bırakacak

MESS’e bağlı fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yarın ek zam talebiyle 1 saat üretimi durduracak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

MESS’e bağlı fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler bugün ek zam talebiyle 1 saat üretimi durduracak.

Metal iş kolunda, Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamında olan işyerlerinin tümünde işçiler ek zam talep ediyor. Metal işçileri sendika temsilcileriyle ve örgütlü oldukları şubelerle görüşerek, fabrika içerisinde çalışma alanlarını ek zam yazılarıyla doldurarak ve sosyal medyada bu konuyu gündem ederek ek zam taleplerini dile getiriyor.

İşçilerin ek zam talebi hararetli bir şekilde sürerken ücretlerin gerçekçi olmayan enflasyon karşısında eridiğini belirten DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, 2 Ocak’ta yaptığı açıklamada MESS kapsamında yer alan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretlerine yüzde 20 ek zam yapılması için mücadele kararı alındığını duyurmuştu. MESS’e bağlı fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yarın ek zam talebiyle 1 saat üretimi durduracak.

Türk Metal işçilerin bu taleplerine karşılık sosyal paket üzerinde çalışıldığını duyururken, işçiler ise saat ücretlerine yansıyacak bir zam istiyor. Özçelik-İş de sadece bu konuda MESS’le görüşmelerin sürdüğünü duyurdu.

MESS ise bu konuda mart zammının öne çekilerek yüzde 15 enflasyon zammı verilmesini, 44,48 olan saat ücretlerinin 48,04 düzeyine çekilmesini, 12 yıla kadar olan işçilere kıdem yılına göre 20 kuruş zam uygulanmasını teklif etmiş, MESS’in teklifi Birleşik Metal-İş tarafından reddedilmişti.

METAL İŞÇİLERİ 23 OCAK’TA GREVE ÇIKIYOR

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamındaki 5 işletmeye bağlı 11 fabrikada yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan grup toplu sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine 23 Ocak’ta greve çıkılacak.

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kendisini feshedip Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) katılmasının ardından daha önce EMİS kapsamında yer alan fabrikaları kapsayan TİS görüşmeleri son iki dönemdir MESS’le yürütüldü.

Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te çalışan 2 bine yakın işçiyi kapsayan ve ekim ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde MESS 3 yıllık sözleşme, ilk 6 ay için yüzde 30, sonraki aylarda ise enflasyon oranını dayatmasına karşılık işçilerin talebi 2 yıllık sözleşme ve yüzde 100 ila 130 arasında zam oldu.

Yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine İstanbul, Kocaeli, Manisa ve Bandırma’da bulunan iş yerleri için grev kararı alındı. Anlaşma sağlanamaması durumunda 23 Ocak’ta metal işçileri greve çıkacak. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de hükümet sendikal haklara saldırı hazırlığında

SONRAKİ HABER

Eski nişanlısının yüzüne kimyasal atan sanıktan “erkeklik gururu” savunması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa