Muğlalıların çimento fabrikasına karşı mücadelesi sürüyor: ÇED olumlu kararı iptal edilsin
Muğlalılar Menteşe ve Yatağan ilçeleri arasında yapımına başlanan entegre çimento fabrikasına karşı yürütmeyi durdurma taleplerinin reddedilmesine tepki gösterdi.
Fotorğaf: Övgü Yıldız/Evrensel
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasına karşı halkın tepkisi ve mücadelesi sürüyor.
Fabrika için verilen ÇED olumlu kararının iptali için köylüler ve çeşitli dernekler dava açmış ancak Muğla İdare Mahkemeleri süre aşımından dolayı reddedilmişti. Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Danıştay 6’ncı Dairesi 22 Eylül 2022 tarihinde verdiği kararda “Süre Yönünden Ret” kararının hukuksuz olduğuna hükmederek kararı bozdu.
Danıştayın kararı sonrası köylülerin çimento fabrikası projesinin yürütülmesinin durdurulması için açmak istediği dava yerel mahkeme tarafından 10 Ocak 2023 tarihinde oybirliğiyle reddedildi.
“YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİMİZ REDDEDİLDİ”
MUÇEP Menteşe Meclisi, DEŞTİN Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, yerel mahkemenin ret kararını protesto etmek için bugün Muğla İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması düzenledi.
Ortak basın açıklamasını okuyan Haluk Özsoy, “Mahkeme ret gerekçesi olarak 8 Nisan 2022 tarihinde vermiş olduğu kararı gösterdi. Bu kararda mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ve keşif sonucunda alınacak rapor incelendikten sonra yürütmeyi durdurma talebinin değerlendirilmesini karara bağlanmıştı. Yani Yerel Mahkeme ‘ben on ay önce böyle bir karar verdim, bu karar geçerlidir’ demiş ve itiraz yolu kapalı olmak kaydıyla yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmiştir. Ama mahkeme vermiş olduğu yanlış karar sonucu kaybedilen 10 ayı ve bu süre içinde Çimento Yıkım Projesinin hızla yürütülmesini dikkate almamıştır” dedi.
“GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR”
Yürütmeyi durdurma kararının çimento fabrikası inşaatı yapımından sonraya bırakılmasının hem çevreye hem de kamu zararı oluşmasına yol açacağını belirten Özsoy, “Mahkemelerin iş yükü yoğunluğu ile de açıklanamayacak bu durum, adil yargılanma hakkının açıkça ihlalidir. Geciken adalet, adalet değildir. Mahkemenin en hafif tabirle hatalı ve hukuksuz kararları yüzünden 10 ayımız boşa gitmiştir. Hâlâ hukuksuz ve hatalı kararlarla çimento yıkım projesinin faaliyete geçmesi için bir 10 ay daha mı kazanılmaya çalışılmaktadır?” diye sordu.
Yerel mahkemenin bir an önce keşif heyetini belirlemesi ve keşif kararını vermesi gerektiğini ifade eden Özsoy, “Mahallinde yıkım projesini incelemeli ve mahkemeye sunduğumuz uzman raporlarının eşliğinde adil bir karar verip, bu Çimento Yıkım Projesini bir an önce durdurmalı ve ÇED olumlu kararı iptal edilmelidir” diye ekledi.
(Muğla/EVRENSEL)