"Adaletli emeklilik sistemi istiyoruz"
Aynı yaşta, aynı prim gününü doldurmuş insanların arasında uçurum kadar farklı bir emeklilik sistemini kesinlikle kabul edilemez buluyoruz.
Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel
Erkan HELVACI
İşçi
Son yapılan EYT sistemi ile ülkemizde yeni mağduriyetin ortaya çıktığı aşikardır. 08 Eylül 1999 girişli bir çalışan 43 yaş ve 5 bin prim günü ile emekli olabiliyor, lakin 09 Eylül 1999 girişli olan bir çalışan için 60 yaş ve 7 bin prim günü isteniyor. Bu adaletsizliği devletin görüp düzeltmesini talep eden milyonlarca kişi var. Bu düzensizliğe kayıtsız kalınmayacağını, kalınmaması gerektiğini belirtmek istiyoruz.
Aynı yaşta, aynı prim gününü doldurmuş insanların arasında uçurum kadar farklı bir emeklilik sistemini kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Şayet sistemde adaletsizlik olduğu düşünülüp bir kısmını memnun ederken, çoğunluk da hiçe sayılamaz. 09 Eylül 1999 sonrasını kapsayacak yeni ve adaletli emeklilik sistemi istiyoruz.
Özellikle iktidara seslenmek istiyoruz; EYT seçim kazandırmaz. Yanlış hesaplanan yeni mağduriyetler ortaya çıkarılmış bir emeklilik sistemi seçimi kaybettirir.
Bizler mezarda emeklilik sistemini istemiyoruz. 60 ay 65 yaş 7 bin prim günü ile emekli olmak istemiyoruz. Bizler bu ülkede gecemizi gündüzümüze katarak bu sistemin çarkları arasında alın teri döküyoruz ve doğal olarak makul bir sistemle makul bir anayasa düzenlemesi ile zamanında primizi doldurduktan sonra 60-70 yaştan değil hakkımız olan uygun bir yaşta emekli olmak istiyoruz. Verdiğimiz emeğin karşılığını istiyoruz, kimseden sadaka istemiyoruz.
Hep bir yerlerde bir mağdur yaratılarak bu sistem yürümez, bu çark böyle dönmez. Eğer ki adaletli bir anayasa düzenlemesi ile bu sorunun ülkenin gündeminde çıkaramazsanız her 5 yılda bir mağduriyet yaşatacaksınız. Bir hak gasbı yaşatacaksınız.
Çıkıp “Benim sırtımda küfe var” demesini biliyoruz ama aslında onun sırtında küfe yok, küfe işçinin, emekçinin, emeklilik hakkı elinden alınanların sırtında! Bir an önce bu yasanın insan onuruna yaraşır olmasını istiyoruz. Alın terinin karşılığı olan bir yasanın çıkarılması ve insanlarla paylaşılması, kimsenin bu saatten sonra bir hak gasbına uğramaması adına adalet istiyoruz.