EMEP Kürtçe seçmeli ders için çağrı yaptı: Ana dilde eğitimin önündeki engeller kaldırılsın!
EMEP, Diyarbakır ve Dersim’de Kürtçe ve Zazakî seçmeli derslerin seçimine ilişkin çağrıda bulunarak Bakanlıktan daha fazla Kürtçe öğretmeni istihdam etmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP), Diyarbakır ve Dersim’de Kürtçe ve Zazakî seçmeli derslerin seçimine ilişkin çağrıda bulunarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada ‘Seçmeli değil, ana dilinde eğitim’in gerekliliği vurgulanıp ana dilinde eğitim mücadelesinin bir parçası olarak bu hakkın kullanımından da geri durulmaması gerektiği ifade edildi.
Açıklama Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki dilli okundu. Diyarbakır’da Kürtçe açıklamayı Nurgül Deniz, Türkçe açıklamayı ise Arjen İnan okudu.
"BUGÜNE DEK YALNIZCA 3 KÜRTÇE ÖĞRETMENİ ATANDI"
Bölge kamuoyunda seçmeli derslere ilişkin bu sene de yoğun çağrıların olduğu belirtilen açıklamada, geçen sene yaşanan öğretmenler konusunda yaşanan yetersizliğe değinildi: "Prosedüre göre seçmeli bir dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvuruda bulunması gerekiyor. Seçme işlemi 31 Ocak’a kadar devam edecek. Geçtiğimiz yıl yapılan çağrılar sonrasında binlerce öğrenci, Kurmancî ve Zazakî’ yi seçmiş ancak ana dilini öğretecek öğretmenler konusunda yetersizlik yaşamıştır. Her fırsatta Kürtçe seçmeli dersleri propaganda malzemesi olarak kullanma çabasından geri durmayan iktidarın samimiyeti, atanan öğretmen sayısıyla da ortaya çıkmaktadır! Bugüne dek üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerinden mezun olmuş 2000’e yakın öğretmen açıkta duruyorken 2022 yılının eylül ayında 2’si Kurmancî biri Zazakî olmak üzere yalnızca 3 Kürtçe öğretmeni atanmıştır!”
January 17, 2023
"SEÇMELİ DEĞİL, ANA DİLİNDE EĞİTİM"
Bakanlığın Kürtçe öğretmen açığını başka branşlardan öğretmenleri derslere sokarak tamamlamaya çalıştığı belirtilerek "Bugün gelinen noktada Türkiye’de yalnızca kamuda 82 Kürtçe öğretmeni istihdam ediliyor. Geçtiğimiz yıl 20 bine yakın öğrenci Kürtçe dersi seçiminde bulundu. Emek Partisi, olarak Kürt sorununun ancak tam bir ulusal hak eşitliği temelinde çözülebileceğini tekrar vurguluyoruz. Ana dilde eğitim meselesini de tam bir ulusal hak eşitliği noktasında en temel meselelerden biri olarak görüyor, seçmeli Kürtçe dersin bu anlamda halkımızın talebini karşılamadığını söylüyoruz. ‘Seçmeli değil, ana dilinde eğitim’ gerekliliğini de bir kez daha vurguluyoruz. Ancak, ana dilinde eğitim mücadelesinin bir parçası olarak bu hakkın kullanımından da geri durulmaması gerekir.” denildi.
"KÜRTÇE SEÇMELİ DERSLERİ SEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ"
Yaşanan seçmeli ders sorunlarına ilişkin taleplerin sıralandığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Milli Eğitim Bakanlığı; acilen seçmeli Kürtçe derslerin geliştirilmesi için daha fazla Kürtçe öğretmeni istihdam etmelidir. Öğrenci ve ailelerin ders seçerken maruz kalabileceği fişleme ve baskılar engellenmeli ana dilinde seçim yapılması teşvik edilmelidir. Emek Partisi, olarak ana dilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılsın diyoruz. Velileri ve öğrencileri Kürtçe derslerini seçmeye çağırıyoruz. Bê ziman jîyan nabe! (Dil olmadan yaşam olmaz)” (Diyarbakır/EVRENSEL)
"ANA DİLDE SEÇİM YAPILMASI TEŞVİK EDİLMELİ"
Dersim’ de Zazaca açıklamayı Yaşar Çiçek okudu, "Öğrenci ve ailelerin ders seçerken maruz kalabileceği fişleme ve baskılar engellenmesi gerektiği belirtilerek ana dilinde seçim yapılması teşvik edilmelidir" denildi.
İKİ BİNE YAKIN KÜRTÇE ÖĞRETMENİ AÇIKTA
Açıklamayı okuyan Çiçek, MEB’ e bağlı ortaokullarda seçmeli derslere dair süreç devam ederken, bu seçmeli dersler arasında Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî lehçeleri) de olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl 20 bine yakın öğrencinin Kürtçe dersi seçiminde bulunduğunu söyleyen Çiçek, “Bu yıl da Kürtçe seçmeli derslere dair bölge kamuoyunda yoğun çağrılar oldu. Her fırsatta Kürtçe seçmeli dersleri propaganda malzemesi olarak kullanma çabasından da geri durmayan iktidarın samimiyeti, atanan öğretmen sayısıyla da ortaya çıkmaktadır! Bugüne dek üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerinden mezun olmuş 2000’e yakın öğretmen açıkta duruyor. Bugün gelinen noktada Türkiye’de, yalnızca kamuda 82 Kürtçe öğretmeni istihdam ediliyor” dedi.
"MEB’E ÇAĞRI: KÜRTÇE ÖĞRETMEN İSTİHDAMI SAĞLANMALI"
Son olarak, Kürt sorunun ancak tam bir ulusal hak eşitliği temelinde çözülebileceğini tekrar vurguladıklarını söyleyen Çiçek, MEB’ e çağrıda bulundu: “Ana dilde eğitim meselesini de tam bir ulusal hak eşitliği noktasında en temel meselelerden biri olarak görüyor, seçmeli Kürtçe dersin bu anlamda halkımızın talebini karşılamadığını söylüyoruz. ‘Seçmeli değil, ana dilde eğitim’ gerekliliğini de bir kez daha vurguluyoruz. Ancak, ana dilde eğitim mücadelesinin bir parçası olarak bu hakkın kullanımından geri durulmaması gerektiğini de ifade ediyoruz.Milli Eğitim Bakanlığı; acilen seçmeli Kürtçe derslerin geliştirilmesi için daha fazla Kürtçe öğretmeni istihdam etmelidir.Öğrenci ve ailelerin ders seçerken maruz kalabileceği fişleme ve baskılar engellenmeli anadilinde seçim yapılması teşvik edilmelidir.Emek Partisi olarak ana dilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılsın diyoruz. Velileri ve öğrencileri Kürtçe derslerini seçmeye çağırıyoruz.” (Dersim/EVRENSEL)