18 Ocak 2023 04:48

Diyarbakır fırın işçileri haklarını istiyor: "Ücretlere zam, sömürüye son!"

“Günde 14 saat çalışıyoruz, ek mesai ücreti yok, asgari ücret yok, yıllık izin yok, ölüm izni yok; izin yaptığımız günün ücretini alamıyoruz. Taleplerimiz karşılanmazsa belki herkes işi bırakabilir.”

Fotoğraf: Umut Yeğin/Evrensel

Paylaş

Nurgül DENİZ
Diyarbakır

Diyarbakır'da fırın işçileri düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve sigortasız çalışmaya karşı ikinci kez Dağkapı Meydanı’nda bir araya geldi. Büyük çoğunluğu sigortasız 12-14 saat ve yevmiye usulü çalışan ustalar, önlükleri ve “Ağaya beleşe son”, “Diyarbakır fırıncıları haklıdır kazanacak” dövizleriyle koşulların iyileştirilmesi, güvenceli ve insanca bir çalışma için çağrıda bulunarak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Önlüklerine; “Sendikaya evet, sömürüye son”, “Sendika hakkımız” yazarak alana  gelen işçilerin büyük çoğunluğu  kötü koşullarda çalıştıklarını aktarıyorlar. Sigortalı olarak çalışan çok az sayıdaki usta ise Gıda-İş ile görüştüklerini ve hızlıca sendikalaşacaklarını belirtiyor. Basın açıklamasında söz alan Gıda-İş Avukatı Songül Argünağa, işçilerin yanlarında olduklarını belirterek, sigortalı işçileri sendikaya üye olma, henüz sigortalı olmayanların ise haklarını kazanmaları için sendika çatısında birleşmeleri çağrısında bulundu. Açıklama sonrası  birkaç işçi ile bir araya gelip taleplerini ve çalışma koşullarını konuştuk. 

"İNŞAAT İŞÇİLERİNİN EYLEMİNİ ÖRNEK ALDIK"

Eylemlerine Diyarbakır’da inşaat işçilerinin iş bırakma eylemini gördükten sonra başlama kararı aldıklarını belirten Şahin Demirel,”Biz bu yola inşaat işçilerinin yaptığı eylemi örnek almak üzerine bir kararla çıktık açıkçası. Yani 5-10 kişi bir araya gelip haklarını madem talep ediyorsa biz 600-700 insan bir araya gelerek neden hakkımızı talep etmiyoruz? Demek bunda gerçekten de bir sıkıntı var. Sıkıntımızı dile getirmek istedik. Kendi aramızda kurduğumuz bir WhatsApp grubu var. Herkes başka fırınlarda çalışıyor. Hızlıca bir araya geldik “ diyor.

"BİZİ BİR ARAYA GETİREN GEÇİM SIKINTISI"

Çok uzun yıllar çalışmasına rağmen hiç sigorta girişi bulunmayan ustaların sayısının çok fazla olduğunu söyleyen Demirel, sorunları çözülene kadar mücadeleye devam edeceklerine vurgu yaparak şöyle konuşuyor: “Bizi bir araya getiren sebepler zaten belli; geçim sıkıntısı.Yıllarca bu işi yapan meslektaşlarımız var. Tek bir gün sigortaları yatmamış. Hasta olsalar evlerine ekmek girmeyecek. Bir abimiz var yıllarca fırın ustalığı yaptı, şimdi AVM önünde el açmak zorunda kalıyor. Ben hastaneye gittim birkaç ay önce fıtık ameliyatı oldum ne sigorta ne izin hiçbir şey yok! Valinin özel kalemi ile de görüştük. Bir an önce sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Sorunlarımız çözülene kadar da mücadele edeceğiz. Kararımızın arkasındayız!” 

"SENDİKALI OLMAK İSTİYORUZ"

Genç Fırın Ustası Hasip Dikici, temel taleplerinin yasal hakları olduğuna değiniyor. Dikici,“Kanunda, yasal çerçeve içerisinde bulunan haklarımızı istiyoruz, talep ediyoruz. Yani bu bir resmiyete dökülsün istiyoruz. İşçi hakları çerçevesi içerisinde yasal haklarımızı istiyoruz. Bir  sendika kurulduktan sonra bir birlik ve beraberlik olduktan sonra zaten kendiliğinden çözüleceğini  umut ediyoruz bu yolda. Bir sendika kurulsun diye biz bir çaba içerisine gireceğiz bu konuyla alakalı. Sendikalı olmak istiyoruz.” diye konuşuyor. 

"14 SAAT EK MESAİ ÜCRETİ OLMADAN ÇALIŞIYORUZ"

Çalışma koşullarını aktaran Dikici şöyle söylüyor: “Günde 14 saat çalışıyoruz, ek mesai ücreti yok, asgari ücret yok, yevmiye usulü çalışıyoruz.  Yıllık izin yok, ölüm izni yok; izin yaptığımız günün ücretini alamıyoruz zaten. Bu mücadelede birlik çok önemli. Taleplerimiz karşılanmazsa belki herkes işi bırakabilir. Taleplerimiz açık zaten; 8 saat çalışma, ücretlere zam ve sigorta, bir de sendikalı olma hakkı. Sömürülmek istemiyoruz.”

"MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

Kötü koşullara karşı mücadeleye devam edeceklerini belirten Atilla Sekin, “Normal şartlarda bizim çalışma saatlerimize uygun getirilse, asgari ücretle  8 saat çalışma oluyor. Bizim çalışma saatimiz 14 saat. Totalde aya vurunca kaç gün fazla ediyor. Aldığımız yevmiye geçinmemize yetmiyor. Sonuna kadar taleplerimiz için mücadeleye devam edeceğiz “ diyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Yetvard Danzikyan: Nefret söyleminin yol açtığı suçlarla yüzleşmek gerekiyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'da vapur seferlerine lodos engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa