18 Ocak 2023 14:19

İngiltere’de yarım milyondan fazla işçi 1 Şubat’ta greve gidecek

Genel grevin yasak olduğu İngiltere’de sendikalar aynı güne grev kararı alarak etkili eylemlere hazırlanıyor. Ülkede yarım milyondan fazla işçi 1 Şubat günü greve gidecek.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de işçiler mücadeleyi bir üst aşamaya çıkarma kararı aldı. Genel grevin yasak olduğu İngiltere’de sendikalar aynı güne grev kararı alarak etkili eylemlere hazırlanıyor.

Hükümet, grev günlerinin kaos yarattığını iddia ederek işçileri ve sendikaları karalamaya çalışırken, sendikalar ve işçiler, hükümetin işçi düşmanı politikalardan vazgeçip, derhal talepleri kabul etmesini istedi.

AYNI GÜNE GREV KARARI ALDILAR

Geçtiğimiz hafta ilk kez 1 Şubat’ı işaret eden kamu işçilerinin üye olduğu PCS sendikasını, Demir Yolu İşçileri Sendikası (RMT), Tren Makinistleri Sendikası (ASLEF), Üniversite çalışanlarının üye olduğu UCU, otobüs şoförlerinin sendikası UNITE, Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) ve Kollej emekçileri takip etti. 450 bin üyeli NEU’nun en az 280 bin üyesi greve çıkacak. 100 bin PCS üyesi, 70 bin UCU üyesi, 50 bin RMT üyesi, 6 bin ASLEF üyesi, 5 bin UNITE üyesi ve yaklaşık 5 bin de kollej çalışanı 1 Şubat’ta greve çıkacağını açıkladı. Grev günü ülkenin bir çok yerinde eylemler yapılacak. En büyük eylem ise Londra’da Parlamento önüne yürünerek yapılacak. NEU yaptığı açıklamada, en az 23 bin okul önünde grev gösterilerinin olacağını ve öğle saatlerinde de merkezi noktalarda yürüyüşler yapılacağını duyurdu.

KONFEDERASYON ÇAĞRI YAPMIŞTI

Toplam 56 sendikanın üye olduğu Sendikalar Konfederasyonu TUC, bir kaç gün önce bir açıklama yaparak 1 Şubat’ta tüm sendikaların eylemlere katılmasını istemişti. Bu yıl seçilen Genel Sekreter Paul Nowak imzası ile yapılan çağrıda, hükümetin grevleri zorlaştıracak yasa teklifine tepki gösterilmesi ve bu yasaya izin verilmemesi istendi.

HEMŞİRELER BİR KEZ DAHA GREVE ÇIKIYOR

Bir kaç defa 24 saatlik grev gerçekleştiren on binlerce hemşire 18 ve 19 Ocak günlerinde de toplam 48 saat grev yapacak. En az üç yıldır zam alamayan sağlık emekçileri, sağlık alanında yaşanan sorunların da çözümü için greve çıktıklarını açıkladılar. 160 bin sağlıkçı açığı, 50 bin yatak açığı ve bir çok bölümdeki ihtiyaçların karşılanması için ek bütçenin Ulusal Sağlık Servisine aktarılmasını isteyen sağlıkçılar, ücretlerine de yüzde 15 dolayında zam talep ediyorlar.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

Bir çok sektörde yıllarca ücretlere zam yapılmadı. Hayat pahalılığı giderek arttı. Enflasyon yüzde 10’u geçti. Daha önce ekonomik kriz sebep gösterilerek ücretlere zam yapılmazken, şimdi de pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı sebep gösteriliyor. İşçiler, patronlarının ve birçok kurumun her yıl rekor düzeyde kâr açıklamasının ardından “Artık yeter” dedi. Geçtiğimiz yılın haziran ayında başlayan grevler giderek büyümeye başladı.

Son olarak dün, 450 bin üyeli NEU da grev kararı aldığını ve etkili grevlerle ülkedeki eğitimcilerin ücretlerinin iyileştirilmesini sağlamak istediklerini açıkladı.

Bir çok sektörde ücret zammı için işçiler greve çıkıyor. Bazılarında iş koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra iş garantisi de talepler arasında. Başta öğretim görevlileri olmak üzere üniversite işçilerinin taleplerinin arasında emeklilik haklarına yapılmak istenen saldırının uygulanmaması da var. Demir yollarında işçiler, zam ve iş garantisinin yanı sıra, istasyonlarda görevli bulundurmaya son vermek isteyen şirketlere de tepkili. Sağlık emekçileri, kendileri için yaptıkları grevlerde halkın sağlığına ilişkin de talepler dile getiriyor. Yeterince sağlıkçının işe alınması, yeni hastane inşa edilmesi, yatak sayısının, ambulans sayısının ve bakım hizmeti veren merkezlerin arttırılması da sağlıkçıların talepleri arasında.

GREVLER ZAFERLER SONUÇLANDI

Geçtiğimiz yazdan bu yana yapılan yüzlerce grevin çoğu zaferle sonuçlandı. İşçilerin büyük bir çoğunluğu en az enflasyon oranı düzeyinde zam aldı ve işlerini de korudular. Fakat, hükümet için büyük bir hezimet ve yenilgi olacağı için demir yolu, sağlık, kamu ve eğitim alanında işçilerin taleplerinin karşılanmaması için hükümet direniyor. Halkın grevlere desteğinin en az yüzde 63 olduğu belirtiliyor. Bu hükümetin işine gelmiyor. İşçiler ve sendikalar ise mücadele ibresini daha da yükselterek, koordineli grevlere hazırlanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Peru’da hükümet karşıtı protestolar sürüyor

SONRAKİ HABER

HDP, Komisyon'daki anayasa değişikliği görüşmelerine katılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa