19 Ocak 2023 17:19

Polisin sokakları kan gölüne çevirdiği Peru'da sendikalardan genel grev çağrısı geldi

Peru’da Cumhurbaşkanı Boluarte’nin istifası ve erken seçim talebiyle düzenlenen gösterilerde can kaybı 53'e yükseldi. Genel İşçi Konfederasyonu, yarın için genel grev çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Klebher Vasquez/AA

Paylaş

Peru’da Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle düzenlenen protestolara dönük saldırılarda can kaybı 53’e yükseldi.

Carabaya eyaletine bağlı Macusani kasabasında Sağlık Yetkilisi Dr. Ivan Fernandez, protestolarda yaşanan olaylarda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin de yaralandığını açıkladı. Olayın ardından polis karakolu ve mahkeme binası ateşe verildi. Macusani polisi, ateşe verilen karakoldan güvenlik güçlerinin helikopterle ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.

Hükümet karşıtı gösterilerde 11 Aralık 2022’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 53’e çıktı, yaralı sayısı 700’ü geçti. Ombudsman Ofisi verilerine göre, eylemlerde ölen 53 kişiden en az 42’si doğrudan güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaşamını yitirdi.

GENEL GREV ÇAĞRISI

Peru Genel İşçi Konfederasyonu (CGTP), yarın 2 Mayıs Meydanı'nda hükümet karşıtı toplanma çağrısı yaptı.

Ulusal greve çok sayıda işçi sendikasının yanı sıra çeşitli kitle örgütlerinin de katılması bekleniyor.

CGTP yaptığı açıklamada, gösterilerde yaşamını yitirenler nedeniyle hükümeti protesto edeceklerini ve Boluarte'nin görevi bırakmasını talep edeceklerini bildirdi.

CASTILLO GÖREVDEN ALINMIŞTI

Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, 10 Ocak’ta eylemlerin son bulmasını istemişti. Protestoların şiddetinin artması ve başkent Lima'ya sıçraması üzerine hükümet, 15 Ocak'ta bazı bölgelerde 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Peru’da protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık 2022’de Kongre tarafından görevinden alınması ve tutuklanması üzerine patlak vermişti. Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından “kalıcı ahlaki yetersizlik” suçlamasıyla görevinden alınmıştı. Karara gerekçe olarak “kamu görevlerini gasbetmek", "devlet yetkilerinin işleyişini engellemek" ve "anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak” gösterilmişti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo’ya verilen 18 ay önleyici hapis cezası kararına yapılan itirazı reddederek 30 Aralık 2022’de cezanın devamına karar vermişti.

SEÇİMLER NİSAN 2024’TE YAPILACAK

Boluarte’nin erken seçim talebi üzerine Kongre’de yapılan oylamada seçimin Nisan 2024’te yapılmasına karar verilmişti. Ölümler nedeniyle 17 Aralık 2022’de 2 bakan görevlerinden istifa etmiş, Ombudsman Ofisi savcılıktan “acil soruşturma” başlatmasını talep etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de bir köpeği yakarak öldüren sanığa 'iyi hal" indirimiyle 1 yıl 8 ay hapis

SONRAKİ HABER

Anayasa'da "iki defa Cumhurbaşkanı olabilir" deniyor, AKP ilkini saymıyor: Yorum değil cambazlık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa