20 Ocak 2023 12:02

Oya Ersoy, karne gününde çalışıp da okula gidemeyen çocukları Meclis gündemine taşıdı

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çalışmak zorunda kalıp okula gidemeyen öğrenci sayısını meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, karne gününde verdiği soru önergesi ile çalışmak zorunda kalıp okula gidemeyen öğrenci sayısını meclis gündemine taşıdı. Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e konuyla ilgili soru önergesi verdi.

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının 1. dönem karnelerinin 20 Ocak Cuma günü (bugün) okullarda öğrencilere verileceğini hatırlatan Ersoy, "Okula giden öğrenciler bu mutluluğu yaşayacakken karne alamayan binlerce öğrenci, ya çalışmak zorunda kaldığından ya da okula gönderilmediğinden bu anı yaşayamayacaktır" dedi.

Önergesinin açıklamasında eğitimden koparılan çocuklarla ilgili veriler paylaşan Ersoy, "Maalesef eğitimde durum şudur, örgün öğretimde kayıtlı 17 milyon 417 bin öğrenciden, 18 yaş altında eğitim çağındaki 232 bin 152'si örgün öğretimi terk edip, açık öğretime gitmiş, İlkokul, ortaokul, lise yaşındaki 280 bin çocuk ise okullara hiç kayıt yaptırmamıştır. Bunun yanı sıra toplam 512 bin çocuğun nerede olduğu ise bilinmiyor" dedi.

TÜİK verilerinden de çocukların nüfus ve istihdamdaki yerine dair bilgiler paylaşan Ersoy, "Türkiye'nin nüfusu 84 milyon 680 bin kişidir.  Nüfusun, 22 milyon 738 bini çocuk olarak verilere geçmiştir. Hane halkı İşgücü İstatistiği 15-17 yaş arası çocukların iş gücüne katılma oranı ise yüzde 16,4 olarak verilmiştir. Çalışan işgücünde 18 yaş altı, 520 bin çocuk işçi olduğu 87 bin çocuğun ise iş aradığı yönündedir. 15-17 yaş aralığında, eğitimde ve istihdamda olmayan çocuk nüfus oranı ise yüzde 9,2'ye çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Ersyo, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 32. maddesinde yer alan şu ifadeyi hatırlattı: "Çocukların okula gitme, oyun oynama hakkı vardır. Onlar yetişkinler gibi çalıştırılamazlar. Çalışmak zorunda kalırlarsa yapacakları iş onların sağlığı ve eğitimleri için sorun oluşturmamalıdır."

Oya Ersoy, Bakan Mahmut Özer'e şu soruları yöneltti:

  • Okulda olması gereken 512 bin çocuk nerededir? Bakanlığın, çocukların okul yerine nerede olabilecekleri yönünde herhangi bir çalışması var mıdır?
  • Ekonomik zorluklar ve yoksulluk nedeniyle okula gidemediği için karne alamayan çocuk sayısı kaçtır? Okulu terk edip çalışmak zorunda olan kaç çocuk vardır? Bu çocukların kaçı kız, kaçı erkektir?
  • 15-17 yaş arası çocukların iş gücüne katılma oranının yüzde 16,42’ye yükselmesinin nedeni çocuk işçiliği midir?
  • Okulda karne almak yerine; sanayi de çalışmak zorunda olan, tarlada çapa yapan, kafasında simit tezgâhı ile yaşıtlarına simit satan, omzunda boya sandığı ile sokaklarda dolaşan çocukların akıbeti ile ilgili bakanlık herhangi bir çalışma yapmış mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sendikalaştıkları için işten atılan Omega işçileri: İşimizi, ekmeğimizi istiyoruz

SONRAKİ HABER

19 milyon öğrenci bugün karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa