20 Ocak 2023 17:19

Eğitim Sen'den MEB'e tepki: ÖMK ile eşit işe eşit ücret ilkesi yok edildi

Eğitim Sen, yurt genelinde yaptığı eylemlerle Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve kariyer basamakları sınavı sonucunda oluşan ücret eşitsizliklerine karşı çıkıp "eşit işe eşit ücret" istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen, yurt genelinde yaptığı eylemlerle Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve kariyer basamakları sınavı sonucunda oluşan ücret eşitsizliklerine karşı çıkıp ‘eşit işe eşit ücret’ isteyerek “En düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırı üstünde olmalı” çağrısını yaptı.  

MAAŞ FARKLARINA TEPKİ

Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi. Bunun üzerine Ankara’da Eğitim Sen şubesinde yapılan açıklamada, öğretmenlerin, çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarının Milli Eğitim Bakanlığının gündeminde olmadığı belirtilerek “ÖMK düzenlemesiyle kamuda yıllardır uygulanan ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi fiilen ortadan kaldırıldı. Sınav sonrasında ‘başöğretmen’ ve ‘uzman öğretmen’ unvanı alan öğretmenler aynı derece ve kademede görev yapan öğretmenlerden daha yüksek maaş alacaktır. Aynı derece ve kademedeki meslektaşlarımızın maaşları arasında 5 bin TL’ye varan farklar oluşacak” denildi. Bu kadar yüksek maaş farklılığının olduğu bir eğitim sisteminde; eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmenin mümkün olmadığına dikkat çekilen açıklamalarda “Öğretmenlik mesleği itibarsız hale getirildi. Önümüzdeki dönemde çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında sorunlar yaşanması kaçınılmazdır” denildi.

ÖMK ile öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleğinin de dahil edilmesine tepki gösterilen açıklamalarda “Öğretmenlere yönelik farklı ücretlendirme politikası sonucunda iş yerlerimizde huzursuzluk artmıştır. Sınav sonrası aynı sınıfta, aynı konuyu anlatan bir öğretmenin unvanı farklı olduğu için farklı maaş alması doğru değildir. En düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırı üzerinde olmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


"BESLENME SORUNU BÜYÜDÜ"

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, eğitimde sorunların katlanarak büyüdüğüne dikkat çekerek, siyasi iktidarın ve MEB’in ana dilinde, demokratik, kamusal, bilimsel eğitim anlayışını dışlayarak hayata geçirdiği uygulamaların eğitimin niteliğinde yaşanan gerilemeyi hızlandırdığını belirtti. Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliğinin eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmadığına vurgu yapılarak “Piyasacı eğitim sistemi, öğrenci ve velileri ‘müşteri’ haline getirmiştir” denildi. Bu yılın ilk yarısında öğrencilerin beslenme sorununun öne çıktığına işaret edilen açıklamada “Türkiye’de çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir. MEB, eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için ayrı bir bütçe ayırmak durumundadır” çağrısı yapıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler, Burak Ercan’ın istismarını anlattı: Sanığın tutuklanması talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de 17 öğrenci topluluğunun etkinliği yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa