Schneider Enerji'de grev başladı
Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu Gebze Schneider Enerji'de grup toplu sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler bu sabah greve çıktı.
MESS üyesi Schneider Elektrik, Hitachi, Arıtaş Kriyojenik ve Grid Solutions’ta toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanırken, Schneider Enerji’de anlaşma sağlanamadı, Birleşik Metal-İş üyesi işçiler greve çıktı.
Gebze’de Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Schneider Enerji fabrikasında çalışan işçiler bugün sabah saat 10.00’da fabrikaya “Bu işyerinde grev var” pankartını asarak grevi başlattı. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçilere Nakliyat-İş, Eğitim Sen, CHP, Emek Partisi, Sol Parti ve DİP de destek verdi.
Fabrika önünde konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “İşverenin teklifi işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılamıyor” dedi.
"İLK DEFA TADİL ETMEK ZORUNDA KALDIK"
DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “İnsanların alım güçlerinin düştüğü bu dönemde işçi arkadaşlarımız ne söylese ne talep etse haklı durumdadır. İşçi arkadaşlarımızın yıllardır emeğiyle aldığı ücretlerin bu kadar yıpratılmasının sorumlusu bugünkü iktisadi ve ekonomik modeli zorla bu ülkeye dayatanlardır” dedi.
“Bu dönem ilk kez MESS büyük grubunda toplu sözleşmeyi tadil etmek zorunda kaldık” diyen Serdaroğlu şöyle devam etti: “Bu durum bugünkü ücretlerin artık yetmediğini, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. MESS’e bağlı yerlerde tarihte ilk kez saat ücretlerine zam aldık. Bu da metal işçilerinin, DİSK üyelerinin zaferidir.”
Grev yasağının tarih olduğunu söyleyen Serdaroğlu, “Bekaert’te de gördük, yaşadık. Bazı şeylerin kararını verdikten sonra geri dönüşün olmayacağını bütün arkadaşlarımız biliyor. Grev yasağı bu ülkede tarih olmuştur” dedi.
"İŞÇİNİN KABUL ETMEDİĞİNİ İMZALAMAYIZ"
MESS ile uzlaşamadıklarını aktaran Serdaroğlu, “5 işletme ile ilgili gece gündüz saatlerce müzakereler yaparak yürüttüğümüz bu sözleşme sürecinde uzlaşmazlık noktasının en temel nedeni, bugünkü siyasal iktidarın yanlış ekonomik parametrelerinin bizim önümüze gelmesi ve işverenlerin bunu kullanmasından kaynaklanıyor. Onun için ‘Ne kadar verilirse verilsin yine kaybımız var, üzerinde bir rakam istiyoruz’ demek zorunda kalıyoruz” dedi.
İşçinin kabul etmediği sözleşmeyi imzalamayacaklarını ifade eden Serdaroğlu, “Sizin onay vermeniz gerekiyor. Kötü bir rakam olmayabilir ama ‘Benim kayıplarımı karşılamıyor’ deniliyorsa orada işçi arkadaşlarımızın gelecekle ilgili yapmak istediği şeyler de hayata geçirilir” diye konuştu.
“Tüm zorluklara rağmen hakkımızı almak için sonuna kadar mücadeleye var mısınız?” diye soran Serdaroğlu, işçilerden üç kez “Varız” cevabını alması üzerine “Yeni bir tarihi burada yazmaya başladık, bu tarih işçi sınıfı için, metal işçileri için, sendikamız için hayırlı uğurlu olsun” dedi. (Gebze/EVRENSEL)
January 23, 2023
Evrensel'i Takip Et