23 Ocak 2023 15:15

Eğitim Sen İzmir Şubeleri: Eğitimde ticarileşme politikaları artarak devam ediyor

Yarıyıl değerlendirmesi yapan Eğitim Sen İzmir Şubeleri, “Öğrencilerin beslenme sorunu büyümüş, dinselleştirme politikaları yoğunlaşmış ve ticarileştirme politikaları artarak devam etmiştir” dedi.

Fotoğraf: Eğitim Sen

Paylaş

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, eğitim ve öğretim yılının yarıyıl değerlendirmesine ilişkin İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. “ÖMK eşitsizliğine karşı eşit işe eşit ücret istiyoruz” pankartı açarken, basın metnini Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin okudu.

Türkiye çapında devlet ve özel okullarda toplam 1 milyon 139 bin 673 öğretmenin görev yaptığını İzmir’de ise 764 bin 707 öğrenci bulunduğunu ve 57 bin 257 öğretmenin görev yaptığını hatırlatan Çetin, eğitimde giderek artan sorunlara dikkat çekti.

“ADALETTEN VE NİTELİKLİ EĞİTİMDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Eğitimde dinselleştirme politikalarının yoğunlaştığını ifade eden Çetin, “Eğitimde yaşanan sorunlar artmıştır. Öğrencilerin beslenme sorunu büyümüştür. Eğitimde ticarileştirme politikaları artarak devam etmiştir” dedi.

Hukuksuz KHK'li ihraçların sorununa da çözüm üretilmediğini hatırlatan Çetin, “Eğitimde güvencesiz istihdam ve atamalarda mülakat ısrarına son verilmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu Yeni eşitsizlikler yaratarak ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesini yok etmiştir. ÖMK sonrasında bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen ve 25 yıllık kıdemi olan üç öğretmenden kariyer basamakları sınavına girmeyen normal bir öğretmenin 14 bin 480 TL, uzman öğretmenin 16 bin 930 TL, baş öğretmenin 19 bin 385 TL maaş alması haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Aynı işi yapan öğretmenler arasında sadece derece ve kademeden kaynaklı maaş farklılığı olabilir. Bu kadar yüksek maaş farklılığının olduğu bir eğitim sisteminde eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmek mümkün değildir” diye konuştu.

“MEB’DE ADALETSİZLİĞE VE SİYASİ KADROLAŞMAYA SON VERİLMELİ”

Eğitimde genel idari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler kapsamında çalışan eğitim emekçilerinin sorunlarına da değinen Çetin, taleplerini şöyle sıraladı:

  • 3600 EK göstergenin 1.dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına da verilmesi sağlanmalıdır.
  • Eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına en az bir maaş tutarında ödenmesi gerekmektedir.
  • Teknik Hizmetler, Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler sınıfına çeşitli miktarlarda yılda bir defaya mahsus verilen giyim yardımının, tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi gerekmektedir.
  • Tüm eğitim çalışanlarının ek ödeme ve özel hizmet tazminatları emekli maaşları hesaplamalarına dahil edilerek, artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmelidir.
  • Tüm eğitim emekçilerinin yemek ve ulaşım sorunları çözülmelidir.
  • Toplu taşımadan indirimli olarak diğer eğitim çalışanları da yararlanmalıdır.
  • MEB’de mobbinge, sürgüne görev dağılımındaki adaletsizliğe ve siyasi kadrolaşmaya son verilmelidir.

(İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EYT yasasındaki son durum | Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi

SONRAKİ HABER

Bakan Özer: Yeni öğretmen atamalarında rehber öğretmenlere öncelik verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa