23 Ocak 2023 15:56

İş cinayetinde yaşamını yitiren Raif Çatan’ın davası 27 Mart’ta ertelendi

6 Kasım 2020'de denize düşerek hayatını kaybeden Raif Çatan’ın ailesinin açtığı ceza davasının altıncı duruşması bugün Aliağa 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Fotoğraf: Metal İşçileri Birliği'nin Facebook paylaşımından alınmıştır 

Paylaş

Eren SARAN
İzmir

İzmir Aliağa’da yer alan HABAŞ limanında yükleme boşaltma yapan, Yüksan isimli taşeron firmada çalışırken 6 Kasım 2020'de denize düşerek hayatını kaybeden Raif Çatan’ın ailesinin açtığı ceza davasının altıncı duruşması bugün Aliağa 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Raif Çatan'ın ailesi avukatı ve sanıkların avukatları katıldı. Duruşmada bilirkişi raporunu okundu. Sanık avukatları bilirkişi raporunun incelemek için süre isterken, Raif Çatan'ın vekili Süphan Erkan ise bilirkişi raporuna itirazlarını dile getirdi.

Dava bilirkişi raporunun incelenmesi için süre verilmesi gerekçesiyle 27 Mart tarihine ertelendi.

AVUKATTAN RAPORA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Davaya ilişkin bilgi aldığımız Çatan ailesinin avukatı Süphan Erkan, “Yargılamada soruşturma aşamasında Yüksan AŞ’ye bağlı iki vardiya amirinin, sorumlu müdürün, şirket yetkili müdürün ve ayrıca HABAŞ liman müdürünün sorumlu olduğu tespit edilmişti. Ancak yargılama aşamasında alınan raporda sadece şirket yetkili müdürü ve HABAŞ liman müdürü kusurlu görünüyor, vardiya amirlerinin kusursuz olduğu, keza şirket sorumlu müdürünün de sorumluğu olmadığı ve buna ilaveten Raif Çatan'ın da ölümlü kazada kedisinin iş güvenliği önlemlerine uymadığı gerekçesiyle sorumlu olduğu değerlendiriliyor” diyerek, rapora ilişkin değerlendirmede bulundu.

“RAPORA İTİRAZ ETTİK”

Bilirkişi raporunun ilk alınan rapor ve savcının iddianamesindeki suçlamalardan uzak olduğunu söyleyen Erkan, “Biz buna itiraz ettik. Yargılama devam ediyor. Yeniden bir rapor alınması gerektiği konusundaki gerekçeli itirazlarımızı dosya yaptık, az önce de duruşmada ifade ettik. Kazanın nasıl olduğuna dair hiçbir somut delil yokken Raif Çatan'a kusur affedilmesi olgusal olarak da dosya kapsamı itibariyle doğru değil” dedi.

“İŞVEREN VE VEKİLLERİ SORUMLUDUR”

Ölüm olayının iş güvenliği anlamında temel nedeninin denize düşme riski olan bir işte ve bunun öngörülmesi söz konusuyken işveren tarafından can yeleğinin verilmemesi ve denize düşerek vefat etmesi olduğunu hatırlatan Erkan, “Dolayısıyla burada Yüksan AŞ’nin organizasyon şeması dikkate alındığında sinsile halinde işveren ve vekillerinin sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Yargılama sonucunda bunların cezalandırılması gerekir bilirkişi raporundaki değerlendirme bu yönde olmamıştır. Zincirleme ihmaller söz konusuyken işveren tarafından alınmayan önlemlerden işçinin sorumlu tutulması gibi çok trajik bir değerlendirme var. Süreci takip ediyoruz. Umarız ki bu yanlış tespitleri içeren rapordan sonra alınacak yeni bir raporla bu durum düzeltilebilir ve işveren vekillerinin sorumluluğuyla neticelenir” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Liselilerin gündemi de geçim derdi: Çekirdek-kola almak bile artık masraflı

SONRAKİ HABER

AKP Milletvekili Şenel Yediyıldız: Tayyip abinin ayakkabısını elimizle yalamamız lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa