24 Ocak 2023 14:02

Figüran sözleşmeli sanatçılar ayrımcılığa tepki gösterdi, kadro talebini yineledi

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli sanatçılar, sanatçıların kadroya alınmasını içeren kanun teklifinde kendilerinin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi.

Figüran sözleşmeli sanatçılar ayrımcılığa tepki gösterdi, kadro talebini yineledi

Görsel: Pixabay

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak çalışan figüran sözleşmeli sanatçılar, bir açıklama yayımlayarak tüm sanatçıların kadroya alınmasını içeren kanun teklifinde kendilerinin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi.

Sözleşmelerdeki unvanları "figüran" olmasına rağmen iş yüklerinin 4B sözleşmeli ve kadrolu personelle aynı durumda olduğunu belirten sanatçılar, "Bunun yanında figüran sanatçılar olarak bizler de tıpkı 4B ve kadrolu sanatçılar gibi konservatuvar mezunu sanatçılarız" dedi. Kadro taleplerini bir kez daha dile getiren figüran sanatçılar, "Sorunların çözümü ve haklarımız için yan yana gelerek, tüm sanat emekçileriyle birlikte mücadele etmenin öneminin altını çiziyor, eşit iş, eşit haklar ve eşit ücret ilkeleriyle kadro kapsamına dahil edilme talebimizi yineliyoruz" açıklamasında bulundu.

"Figüran Sözleşmeli Sanatçılar" imzası ile yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Bizler Devlet Opera ve Balesi'nde figüran sözleşmesiyle çalışan sanat emekçileriyiz.

Tüm sanat emekçilerinin kadroya alınacağı kanun teklifinde figüran sözleşmeli personelin kapsam dışı bırakılmasının açıkça haksızlık olacağını belirtmek isteriz. Ağır çalışma koşulları altında, güvencesiz bir şekilde ve düşük ücretle çalışmamız bir yana, ayın veya haftanın belli günlerinde değil, tam tersine daimi figüran sözleşmesiyle sanatçı ve sanat emekçisi olarak düzenli bir şekilde çalışmaktayız.

Sözleşmelerimizdeki unvanımız "figüran" olmasına rağmen bizlerin iş yükü 4B sözleşmeli ve kadrolu personelle aynı durumdadır. Bunun yanında figüran sanatçılar olarak bizler de tıpkı 4B ve kadrolu sanatçılar gibi konservatuvar mezunu sanatçılarız. Figüran sözleşmesinin tanımına asla uymayan bir iş yükü ve iş tanımıyla çalışan bizler, yaptığımız işin ve verdiğimiz emeğin karşılığını şu anki sözleşmelerimizle hiçbir şekilde alamamaktayız.

Kamudaki sanat emekçilerinin yıllardır muzdarip olduğu istihdam sorunu ve çözülemeyen kadro problemiyle birlikte figüran sözleşmesi adı altında bale sanatçısı, opera ve koro sanatçısı, orkestra sanatçısı, solist sanatçı ve daimi figüran sözleşmeli personel olarak çalışmaya devam etmekteyiz. Topluluklarımızın tüm eserlerinde görev almakta ve hatta sahnelenen eserlerin birçoğunda da solist olarak görevlendirilmekteyiz.

Tüm bunlar göz önüne alındığında figüran sözleşmesiyle çalışan biz sanatçılar ve sanat emekçileri, 4B sözleşmeli ve kadrolu sanatçılardan farksız bir iş yüküyle çalıştırılarak ve kadro kapsamına dahil edilmeyerek mağdur edildiğimizi düşünüyoruz. Sorunların çözümü ve haklarımız için yan yana gelerek, tüm sanat emekçileriyle birlikte mücadele etmenin öneminin altını çiziyor, eşit iş, eşit haklar ve eşit ücret ilkeleriyle kadro kapsamına dahil edilme talebimizi yineliyoruz." (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et