Trendyol’da anlaşma sağlandı: Daha iyisi için birlik olmak lazım
Trendyol kuryeleri yapılan anlaşmanın ardından eylemlerini sonlandırdı. Kazanım elde etseler de yaşadıkları önemli sorunların çözülmediğini aktaran kuryeler “Daha iyisi için birlik olmak lazım” diyor.
Fotoğraf:Murat Uysal/Evrensel
Murat UYSAL
Dilek OMAKLILAR
İstanbul-İzmir
Trendyol’un zam teklifini yetersiz bularak iş bırakan Trendyol Go kuryeleri yapılan anlaşmanın ardından eylemlerini sonlandırdı. Kazanım elde etseler de yaşadıkları önemli sorunların çözülmediğini aktaran kuryeler, “Daha iyisi için birlik olmak lazım” dedi.
Geçtiğimiz yıl paket başına 14 lira ücret veren Trendyol’un, bu yıl paket başı ücretlerin 18 lira olarak belirlendiğini açıklaması üzerine iş bırakan Trendyol Go kuryeleri eylemlerini İstanbul Maslak’ta bulunan Trendyol Genel Merkezi önüne taşıdı. Esnaf kuryeler 30 pakete 1300 lira ödenmesini ve alevli saatler denilen saatlerde mola haklarını talep etti. Trendyol’un 23 Ocak Pazartesi gününe kadar süre istemesi üzerine kuryeler eylemlerine iki gün sonra ara verdi.
Önceki gün gece saatlerinde Trendyol Genel Merkezi önünde işçilere yapılan açıklamada bonusların 40 lira olduğu (19 pakette bir alınacak ücret), AVM siparişlerinde tekli paketse ekstra 5 lira ödeme alacakları ve kuryelerin alevli saatlerde mola haklarının tanındığı söylendi.
Trendyol Genel Merkezi önceki gün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada anlaşmanın sağlandığını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bir önceki artış dönemi olan temmuz 2022 ile kıyasladığımızda ise hak edişlerde yüzde 60 oranında artış gerçekleşmiştir. Ayrıca dün akşam gerçekleşen görüşmeler sonrasında yapılan artışla birlikte günde ortalama 8 saat faaliyet gösteren bir taşıyıcı iş ortağımızın aylık net kazancı 11 bin 400 TL’ye yükselmiştir. Ayrıca, iş ortaklarımızın açıklanan faaliyet modeline ilişkin görüşleri ve talepleri de kendileriyle bir araya gelerek hassasiyetle değerlendirilmiş ve gereken tüm aksiyonlar alınmıştır” ifadelerine yer verildi.
"KOCA TRENDYOL ZORA GİRER Mİ?"
Yapılan anlaşmayı değerlendiren bir Trendyol Go kuryesi “Günde 13-14 saat çalışmak zorunda kalıyorduk. Bu değişmedi, yine para kazanmak istiyorsak bu kadar çalışacağız. Elimize geçen parada büyük bir değişim olmadı ama bizim için büyük sorun olan alevli saat uygulaması düzenlendi. Artık bu saatlerde yemek yiyip, tuvalete gidebileceğiz” dedi.
“Anlaşmanın böyle yapılacağını tahmin ediyordum” diyen kurye şöyle devam etti: “Sözcü diye görüşmeye gidenler baştan Trendyol’u zora sokmayalım diye hesaba girdi. Koca Trendyol zora girer mi? Sen pazarlığı buradan kurarsan alamazsın istediğini. Yine de bu iyileştirmeden razıyım. Daha iyisi için birlik olmak lazım.”
"BU İYİLEŞTİRME ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMEZ"
Eylemlerde ön sıralarda olduğunu, pazartesi gecesi genel merkez önüne gittiğini söyleyen bir başka Trendyol Go kuryesi de “Karşılığı bu olmamalıydı” diye sitem etti. Yapılan iyileştirmelerin yeterli olmadığını belirten kurye, “Biz daha iyi ücretler isterken bunu binlerce lira kazanalım diye demiyorduk. Buradaki yüzlerce kurye para kazanabilmek için çok uzun saatler çalışıyor. Bu kadar uzun çalışan herkesin dikkati dağılır, refleksleri zayıflar, kaza yapma olasılığı artar. Bunlar yaşanmasın, kuryeler para kazanmak için çok uzun saatler çalışmasın diye toplandık ama olmadı. Bu iyileştirme kurye ölümlerinin önüne geçmez, ölümleri durdurmaz. Devam edebilirdik, daha fazla işçiyle istediğimizi alana kadar ölmek istemiyoruz diyebilirdik. Pazartesi günü 50 kişi ya var ya yoktuk. İnançlarını kırdılar, ‘Siz eve geçin biz hallediyoruz’ dediler. Olan bu” dedi.
Trendyol Go kuryeleri sefalet zammına karşı İzmir’de de kontak kapatmıştı. Eylemlere katılan bir kurye, “Zam dışında birçok şey oldu da zam olmadı. Mağazaya gittiğimizde çok beklemekten şikayetçiydik, artık 15 dakika üzerinde beklersek bir ceza olmadan siparişi üzerimizden aldırabiliyoruz. Bir de müşteri ya da mağaza kaynaklı siparişlerimizin parasını alamıyorduk. Artık siparişi kabul etmişsek, parasını alabiliyoruz” dedi.
Bir başka kurye de şunları söyledi: “İş ortağı olarak görünüyoruz. O yüzden kimse cesaret edemiyor. Zamdan kimse memnun değil, eski sistem daha iyiydi diyorlar. Alevli saatte çalışma zorunluluğumuz vardı şimdi yazmamışlar, tam kaldırıldı mı kaldırılmadı mı anlamadık. Normalde 2022 yılında 30 saat alevli vardı bunun üstünden 23 saatini doldurmamız gerekiyordu. Hafta içi iki gün hafta sonu da bir gün izin yapabiliyorduk. Şimdi bütün günleri 4’er saat yapmışlar.”
"İŞÇİLERİN TALEPLERİ İÇİN YAN YANA GELMİŞ OLMASI ÖNEMLİDİR"
Trendyol Go eylemlerini takip eden Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) Genel Başkanı Kubilay Çelik de insanca yaşama talebiyle başlayan eylemlerin kazanımla sonuçlandığını söyledi. “Diğer firmalarda çalışan kuryelerin gözü kulağı bu eylemlerdeydi. Burada yapılacak değerlendirme oradaki kuryeleri de etkileyecek” diyen Çelik şöyle devam etti: “İkinci gün eylem alanında 1000’in üzerinde işçi vardı. Bu kadar işçinin talepleri için yan yana gelmiş olması önemlidir. Ücret ve bonuslar açısında iyileştirmeler oldu, bunlar elbette yeterli değil ancak her şeye rağmen bu iyileştirmeyi kazanım olarak yorumlamak gerekir. Vigo, Yemeksepeti, Getir gibi firmalarda homurdanmalar sürüyor.”