Son yılların en tartışmalı kurumlarından RTÜK'te Ebubekir Şahin 3. kez Başkan seçildi
Bağımsız televizyon kanallarına verdiği cezalarla gündemden düşmeyen RTÜK’te Ebubekir Şahin 3. kez Başkan oldu. Şahin ilk açıklamasında "Milli ve manevi değerlerimizi korumayı sürdürüyoruz" dedi.
Ebubekir Şahin | Fotoğraf: DHA
RTÜK’te Ebubekir Şahin üçüncü kez Başkan oldu. Şahin ilk açıklamasındaki “milli ve manevi değerler” vurgusu, RTÜK’ün verdiği cezaları akıllara getirdi.
RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, Üst Kurul, Başkanlık seçimi gündemiyle toplandı. Toplantıda, RTÜK Başkanı Şahin'in 2 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle Başkanlık ve Başkan Vekilliği seçimi yapıldı. Oylama sonucu, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin oldu. Başkanın görevde bulunduğu süreyle sınırlı Başkan Vekilliği için gerçekleştirilen oylamada da Orhan Karadaş yeniden seçildi.
"MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLER"
Başkanlık seçiminin ardından konuşan Şahin, “Üst Kurulumuz, yayıncılık alanında milli güvenlikten taviz vermeyerek çocuk, kadın, yaşlı ve engellilere pozitif ayrımcılık yapmaya devam etti. Milli ve manevi değerlerimizi koruma görevini kesintisiz sürdürüyoruz” dedi.
CEZALAR BİTMİYOR
RTÜK son yılların en tartışmalı kurumları arasında yer alıyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise verilen cezalara dair açıklamalarıyla gündemden düşmüyor. Kurumun son olarak Halk TV, TELE 1 ve Fox TV’ye verdiği cezalar büyük tepki toplamıştı.
RTÜK, Halk TV’de yayımlanan Ayşenur Arslan’ın sunduğu Medya Mahallesi programına 3 ayrı ceza vermişti. Yayında “terör mimikle övüldüğü” iddiasıyla programın 3 kez durdurulmasına, yüzde 3 de para cezasına karar verilmişti. RTÜK bu cezadan sonra “terör mimikle övüldüğü” iddiasıyla verilen cezanın eleştirilmesine de ceza vermişti.
RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşcı “RTÜK’ten bu defa da espriye ceza! Ayşenur Arslan ile Emin Çapa’nın RTÜK’ün 'mimikle terörü övmekten' verdiği cezayı espri şeklinde eleştirmeleri nedeniyle oyçokluğuyla Halk TV’ye yüzde 1 idari para cezası verildi” demişti.
"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIYOR"
RTÜK’ün bağımsız kanallara verdiği cezalara, basın meslek örgütlerinden de yoğun tepkiler geliyor. Meslek örgütleri, RTÜK’ün görevini kötüye kullandığını belirtirken, anayasaya saygılı olması gerektiğini vurguluyor.
Basın Konseyi, RTÜK kararlarına ilişkin “RTÜK'ün iktidar medyasının televizyon kanallarının 'hamisi', eleştirel ve özgür yayın yapan televizyon kanallarının 'giyotini' görevini üstlenmesi kabul edilemez. Üst Kurul üyeleri, oy çokluğu ile aldıkları bu kararların doğuracağı hukuki sorumluluğu taşımak durumunda olduğunu bilmelidir" diyor.
Son cezalarla ilgili, “Kuruluş yasasında görevi, görsel ve işitsel yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğünü, farklı görüşleri ve çoğulculuğu güvence altına almak, tekelleşmeyi önlemek olan RTÜK, yetkisini aşarak görevi kötüye kullanmaktadır" diyen Basın Konseyi, "Açıkça suç işleyen RTÜK’ü, bir an önce asli görevine dönmeye yine çağırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden de benzer bir açıklama gelmişti: “RTÜK aldığı kararlarla anayasa gereğince resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsayan basın özgürlüğünün önündeki en önemli engellerden biri haline gelmiştir. Seçim öncesi giderek ağırlaştırılan yayın durdurma ve para cezaları televizyonların kapanmasına, basın emekçilerinin yine işsiz kalmasına neden olabilecek boyuttadır. RTÜK'ü kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa'ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya, yurttaşların haber alma hakkını engellememeye çağırıyoruz."
2022 KARNESİ OLDUKÇA KÖTÜ
İlhan Taşcı, Üst Kurul’un yıl içinde verdiği cezaları ve bu cezaların toplam maliyetlerini içeren "RTÜK 2022 Karnesi"ni kamuoyu ile paylaşmıştı.
Taşcı’nın hazırladığını karneye göre; RTÜK, 2022 yılında Halk TV’ye 23, TELE 1’e 16, KRT TV’ye 6, Fox TV’ye 4, Flash TV’ye 4 defa olmak üzere toplam 54; TGRT’ye 2, Beyaz TV’ye 1, ATV’ye 1 defa ceza verirken A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV Net ve TV 24’e ise cezai yaptırım uygulamadı.
Taşcı’nın hazırladığı raporda şu ifadeler yer alıyor:
“Halk TV’ye 23 ceza… TELE 1’in 16 cezası var. KRT’nin 6, Fox’un 4, Flash’ın 4 cezası var. Toplamda baktığınızda 54 ayrı ceza kesilmiş ve bunların karşılığında 17 milyon 335 bin lira para cezası kesilmiş. Bu kanalların ortak özelliği; iktidarı, sarayı yeri geldiğinde sorgulayan, eleştiren, hatta ve hatta saray ve iktidar tarafında çok da hazzedilmeyen televizyon kanalları. Diğer tarafa bakıyorsunuz; orada da öyle bir tablo çıkıyor ki karşınıza. Burada 54’ü görüyorsunuz, toplam ceza; öbür taraf 4. Şimdi A Haber sıfır, Ülke TV sıfır, TV 24 sıfır, Kanal 7 sıfır, TGRT 2, Beyaz TV 1. Bir tane de nazar boncuğu niyetine ATV’ye ceza.” (MEDYA SERVİSİ)