TÜPRAŞ işçileri, Koç'un 9,6 zam dayatmasına karşı dört rafineride iş yavaşlatma eylemine başladı
9,6 ek zam oranını kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri dört rafineride iş yavaşlatma eylemine başladı.
Fotoğraf: TÜPRAŞ işçileri
Eren SARAN
İzmir
Koç Holding’in yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri dört rafineride iş yavaşlatma eylemine başladı.
Önceki gün TÜPRAŞ İzmit Rafinerisinde yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyerek başlatılan iş yavaşlatma eylemine karşılık bugünde Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi İzmir Rafinerisi’nde sabah vardiyasına yaptığı açıklamayla dört şubenin ortak eyleme çıktığını duyurdu.
İŞÇİLERİN YÜZDE 50 ZAM TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNDİ
İşçiler asgari ücretle aralarındaki farkın 2,86- 3,00 oranına yükseltilmesi talebiyle, Koç Holding’in yüzde 9,6 altı zam oranını kabul etmeyerek iş yavaşlatma eylemine başladı.
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube yönetimi sabah vardiyasına yaptığı açıklamada bugün itibariyle bakım gruplarının acil işler dışında çalışmayacağını, fazla mesaiye kalınmayacağını ve iş müsaadelerinin verilmeyeceğini söyledi.
Koç Holdinge ait TÜPRAŞ rafinerilerinde işçiler ek zam taleplerini Petrol-İş Sendikasına iletmişti. İşveren ile sendika genel merkezi arasında yapılan görüşmenin sonucunda işçilerin yüzde 50 zam talebi görmezden gelinmiş yüzde 9.6 zam açıklanmıştı.
“BU KARARA İMZA ATARKEN HANGİ İŞÇİYE SORDULAR?”
Bu zam oranını sadaka olarak nitelendiren TÜPRAŞ işçileri önceki gün İzmit rafinerisinde bakım gruplarında iş yavaşlatarak başlattığı eylem bu sabah itibariyle İzmir Rafinerisi işçilerinin de katılımıyla büyüyor.
İşçiler yüzde 9,6 ek zam oranını kabul eden Sendika Genel Merkezine de tepki göstererek, “Bu karara imza atarken hangi işçiye sordular? Ülkede gerçek enflasyon ortada” dedi.
Bir TÜPRAŞ işçisi aynı havzada bulunan Star rafinerisi ve PETKİM’deki işçi ücretleriyle aralarındaki farkın gittikçe açıldığını, birkaç yıla kalmadan TÜPRAŞ’ta maaşların asgari ücretin altına düşeceğini ifade etti.
“BUNUN NERESİ KAZANIM ANLAMIŞ DEĞİLİZ”
Genel merkezin bu talepte de işçiyi yalnız bırakmaması gerektiğini söyleyen bir başka işçi ise, “Biz hakkımız olanı çok uzun süredir istiyoruz. Zaten sahada mobbing altında çalışıyoruz. Ücretlerimiz eridi. Biz yüzde 50’nin altında bir zam asgari ücretle aramızdaki farkın korunmasına yetmeyecektir dedikçe şirketin verdiği yüzde 9,6’yı kazanım olarak değerlendirdiklerini içeren bir mesaj aldık. Bunun neresi kazanım anlamış değiliz” şeklinde konuşuyor.
İzmit Rafinerisi’nde başlatılan eylemin Kırıkkale, Batman ve İzmir rafinerileri ve şubelerinin kararıyla büyümesinin önemli olduğunu belirten işçiler, “Bu sefer işten atmalardaki gibi tartışmalara girmeden dört rafineride eylemlerimiz sonuç alana kadar devam etmeli” dedi.