26 Ocak 2023 11:19

Türk TORAKS Derneği, bugüne kadarki en hızlı varyant olan Kraken'e karşı uyardı

Türk TORAKS Derneği, şu ana kadar görülen Kovid-19 varyantları içinde en hızlı bulaşan, kraken olarak da bilinen Omikron XBB.1.5 varyantı hakkında açıklama yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk TORAKS Derneği, şu ana kadar görülen Kovid-19 varyantları içinde en hızlı bulaşan, kraken olarak da bilinen Omikron XBB.1.5 varyantı hakkında açıklama yaptı. Türk TORAKS Derneği II. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, "Kraken olarak adlandırılan Omikron XBB.1.5 varyantı Ekim 2022’de Amerika Birleşik Devletlerinde tespit edildikten sonra ülkede ve Avrupa’da hızla yayılmaya başlamıştır" dedi.

"HIZLI ANTİJEN TESTLERİ KULLANILABİLİR"

Prof. Dr. Köktürk, bu varyant için izolasyon süresinin 10 gün olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu alt varyantın, Omikron BA.2'nin iki alt tipinin rekombinantı olan XBB’nin bir alt tipi olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü Omikron XBB.1.5 varyantını, şimdiye kadar en hızlı bulaşan varyant olduğunu belirtti ve eldeki verilerle ağır hastalığa neden olmadığı bildirildi. Ülkemizde Omikron XBB.1.5 varyantının tespit edilip edilmediğine dair açıklanmış resmi bir veri bulunmamaktadır. Güncel verilerle Dünya Sağlık Örgütü, bulaştırıcılığı yüksek olan XBB.1.5 ile enfekte hastalarda semptomların başlangıcından itibaren izolasyon süresini 10 gün olarak güncellemiştir. İzolasyonun kaldırılmasında hızlı antijen testlerinin kullanımının yararlı olacağı ve rutin kullanıma girmesinin önemi de ayrıca vurgulanmaktadır."

"KAPALI YERLERDE MASKE KULLANIN"

Özellikle risk gruplarının hatırlatma dozlarını olması gerektiğini belirten Türk TORAKS Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu sekreteri Dr. Nursel Türkoğlu Selçuk ise tavsiyelerde bulundu. Selçuk, virüsün bulaşıcılığı göz önünde bulundurularak maske kullanımı ve aşılamanın hastalık gelişimine karşı başlıca korunma yöntemleri olduğunu hatırlattı. Korunma için kapalı ve kalabalık yerlerde özellikle de risk grubunda olan, özellikle 50 yaş üzeri, kronik akciğer ve kalp hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış kişilerin maske kullanımının  oldukça önemli olduğunu söyledi. "Ayrıca toplumun genelinde aşılama, hem hastalığın ortaya çıkmasında hem de ağır hastalık gelişimine karşı koruyucu olmaktadır" diyen  Selçuk, "Özellikle de mRNA aşısı ile aşılanma ve hatırlatma dozlarının tamamlanması toplum sağlığı için oldukça önemlidir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Muammanın peşrevinde" toplumun siyasallaşması ve sol siyaset

SONRAKİ HABER

Çanakkale SES’ten promosyon tepkisi: Promosyon değil gasp anlaşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa