26 Ocak 2023 11:35
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ocak 2023 15:36

AYM, HDP'nin talebini reddetti | HDP'li Tiryaki: "Seçimlere girerken kapatmak istiyorlar"

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin “kapatma davasında karar seçimden sonra verilsin” talebini oy birliğiyle reddetti. HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki, “AYM tam da seçimlere girerken HDP’yi kapatmak istiyor" dedi.

Fotoğraf: Mehmet Kaman/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması için yaptığı başvuruyu oy birliğiyle reddetti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, yaklaşan seçimler ve Hazine yardımı hesabına geçici bloke konulması kararına da dikkat çekerek “Anayasa Mahkemesi tam da seçimlere girerken HDP’yi kapatmak istiyor” dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunarak kapatma davasıyla ilgili tüm işlemlerin, seçimler nedeniyle 18 Haziran 2023 tarihi sonrasına bırakılmasını talep etmişti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da seçimlerin demokratik bir ortamda yapılması için AYM'nin bu davayla ilgili işlemlerini durdurması gerektiğini vurgulamıştı.

KAPATILMA GÖLGESİNDE SEÇİM

HDP’ye açılan kapatma davasının seçimden sonraya ertelenmesi talebini görüşen AYM, oy birliğiyle talebi reddetti.

Yüksek Mahkeme, Hazine yardımı hesaplarına geçici bloke konulması tedbirine dair savunma için 15 gün ek süre verilmesine, HDP'nin 14 Mart Salı günü esasa ilişkin savunmasını yapmasına karar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimler için 14 Mayıs’ı işaret etmesi düşünüldüğünde, seçim kararı alınıp aday listelerinin kesinleşmesinin ardından HDP’nin kapatılma tehlikesi bulunuyor.

"EŞİT KOŞULLARDA SEÇİME GİRMEK İSTEDİK"

Kararın ardından Evrensel'e konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, “Biz Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğumuzda sadece kendimiz için başvurmadık. Seçime giderken kapatma tehdidi altında olmak HDP’yi olumsuz etkileyecek. Daha eşit koşullarda seçimlere gitmek istediğimiz için böyle bir başvuruda bulunduk. Fakat bizim başvurumuzun bir yanı da Türkiye demokrasisine katkıydı. Sonuçta seçmenlerin yüzde 13’ünün oyunu almış, 6,5 milyon oy almış bir siyasi partinin kapatılma tehdidiyle, belki de seçimlere girerken kapatılmasıyla sonuçlanacak bir davanın Türkiye demokrasisine katkı sunmayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi bu tartışmadan en azından seçmenleri uzak tutsun diye bir başvuruda bulunduk” dedi.

"ERTELEMENİN HEM HUKUKU HEM MEŞRUİYETİ VARDI"

Erteleme kararı verilmiş olsaydı bunun hem meşruyieti hem de hukuki dayanağı bulunduğuna dikkat çeken Tiryaki, “Bir partiyi kapatma tehdidi altında seçimlere gitmenin olumsuzluklarından kurtaracağı için meşruiyeti olacaktı. Hukuki açıdan baktığımızda ise Adalet Bakanlığı veya Mecliste grubu bulunan partilerin başvurusu üzerine açılmış olsaydı bu dava Anayasa Mahkemesi nasıl karar veremeyecekdiyse, bunun da onlardan bir farkı yok. Sonuçta bir siyasi partinin ve Meclis dışındaki ırkçı partilerin yürüttüğü kampanyayla açıldı bu dava” diye konuştu.

"SEÇİMDE HAZİNE YARDIMINDAN FAYDALANMAMIZI İSTEMEDİLER"

Öte yandan Anayasa Mahkemesi’nin hiçbir karar vermeden, erteleme talebini fiilen kabul etme seçeneğinin de olduğunu belirten Tiryaki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözlü savunma için 14 Mayıs’tan sonraki bir tarihi belirleyebilirdi. Böylece memleketi bu tartışmadan geçici de olsa kurtarabilirdi. Ancak Anayasa Mahkemesi bunu yapmadı. Biz bunu Anayasa Mahkemesi tam da seçimlere girerken HDP’yi kapatmak istiyor şeklinde okuyoruz. Çünkü kısa bir süre önce Anayasa Mahkemesi, nihai bir karar olarak verilebilecek Hazine yardımının kesilmesi kararını, bir tedbir olarak verdi. Seçim çalışması yürütmek için Hazine yardımından yararlanmamızı istemedi. Şimdi de kapatma konusundaki kararını seçimlerden sonraya ertelemeyerek yine siyasi bir karar vermiş oldu.”

BAHÇELİ, AYM'Yİ HEDEF ALMIŞTI

Hafta başında, AYM'nin başvuruyu dün (25 Ocak) ele alacağı yönünde haberler basına yansımıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de salı günü partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada AYM'yi hedef almıştı. Bahçeli, "Anayasa Mahkemesinin HDP’nin talebiyle, 25 Ocak tarihinde, kapatılma davasının seçim sonrasına bırakılmasını görüşecek olması adalet ilkelerine tamamen aykırıdır" iddiasını sürmüştü. Ardından da "Bu neyin görüşmesi, neyin arayışı, neyin hazırlığıdır? HDP kapatılmalıdır, hem de vakit kaybetmeksizin, hukuken defteri dürülmeli, kapısına kilit asılmalıdır. AYM’nin zamana oynama teşebbüsü terörün değirmenine su taşımaktır" sözlerini sarf etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay, üçüncü YSK üyesini de seçti: Serdar Mutta

SONRAKİ HABER

Tutuklu arkadaşına para göndermek ‘örgüte yardım’ sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa