26 Ocak 2023 20:19

Adalet Bakanı Bozdağ, seçimlerde 'hile ve hurda yapılmasının' imkansız olduğunu söyledi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bizim seçim sistemimize göre, Türk Seçim Kanunu'na göre seçimlerde hile ve hurda yapılması fiilen imkansızdır" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM'de 'nöbetçi bakan' uygulaması kapsamında milletvekilleriyle bir araya gelirken, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Bakan Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun YSK'ya güvenmediği yönündeki açıklamasıyla ilgili YSK'nın, Türkiye'nin en güvenilir kurumlarının başında geldiğini öne sürerek "YSK, bugüne kadar pek çok seçim yönetmiş ve bu seçimler hem uluslararası gözlemciler tarafından hem de Türk seçmeni ve Türk siyasi partileri tarafından da sonuçları itibarıyla takdir edilmiş, benimsenmiştir. Bir defa Türk seçim sistemine göre seçimleri siyasi partiler yapar. YSK organizasyon yapar. Seçim süreçleriyle ilgili ihtilaflar, usulsüzlükler, yolsuzluklar, şikayetler olduğu zaman bunları inceler, denetler ve karara bağlar" diye konuştu.

"HİLE YAPILMASI FİİLEN İMKANSIZDIR"

Bakan Bozdağ, YSK'nın seçim sürecinde ulaşan bütün verileri siyasi partilere de verdiğini aktararak "'Seçimi YSK yapıyor. Dolayısıyla burada hile hurda her şey olabilir' gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Türk seçim sisteminde seçimin esas yapanı siyasi partilerin temsilcileridir, sandık görevlileridir, ilçe seçim kurulu üyeleridir, il seçim kurulu üyeleridir, YSK'ya verdikleri üyelerdir. Bizim seçim sistemimize göre, Türk Seçim Kanunu'na göre seçimlerde hile ve hurda yapılması fiilen imkansızdır. Kim bunu söylüyorsa 'Mümkün' diyorsa ya Türk Seçim Kanunu'nu bilmiyor ya da şimdiden seçim yenilgisine bahane uydurmak için altyapı oluşturuyordur. Çünkü seçim kanunundaki usul uygulamasına göre bu fiili bir imkansızlık. O yüzden seçim kuruluna yapılan saldırılar da büyük bir haksızlığı içermektedir" dedi.

"HİLEYLE KAZANILMIŞ HANGİ SEÇİM VAR?"

Türkiye'de seçimlerin hileyle kazanıldığı algısının 'oluşturulmaya çalışıldığını' söyleyen Bozdağ, "Hileyi önlemek büyük bir işmiş gibi bir gayretle öne çıkıyorlar. Herkesin sorması lazım. Nerede hile oldu? Hileyle Türkiye'de kazanılmış hangi seçim var? YSK, bir güven kuruludur. Dünyanın en saygın ve en güvenilir seçim organlarından bir tanesidir ve Türkiye'nin de yüz akıdır" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ticarete ilişkin "torba kanun teklifi" TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

SONRAKİ HABER

Filistin yönetimi, İsrail ile güvenlik işbirliğini sonlandırdığını duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa