27 Ocak 2023 14:22

TÜPRAŞ işçileri kararlı: Eylemlerimiz istediğimizi alana kadar devam edecek

Ek zam eylemlerinin ikinci gününde TÜPRAŞ İzmir rafinerisi işçileri, temsilcilik binası önünde toplanarak “Geçinemiyoruz” pankartı astı.

Fotoğraf: Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesi

Paylaş

Eren SARAN

İzmir

TÜPRAŞ İzmir Aliağa Rafinerisi'nde insanca yaşanacak bir ücret için ek zam isteyerek iş yavaşlatma eyleminde olan işçiler, temsilcilik binasına “Geçinemiyoruz” pankartı astı.

TÜPRAŞ işçileri, Koç Holding’in yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyerek iş yavaşlatma eylemi başlattı. Ek zam talebiyle iş yavaşlatma eyleminin ikinci gününde TÜPRAŞ işçileri, bakım gruplarında acil işler dışında çalışmama, fazla mesai yapmama ve iş müsaadelerini vermemeye devam ediyor.

“HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Önceki akşam saat 21.00’da Twitter’da #Tüpraşişçisi etiketiyle sosyal medyadan tepkilerini gösteren işçiler, “Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Koç Holding bu enflasyon koşullarında bizleri sefalete mecbur bırakıyor. 9.6 zam oranı kabul edilemez. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Kırıkkale, Batman, İzmit ve İzmir’de ortak eylemlerine devam eden işçilerin taleplerinin karşılanmaması durumunda rafineriye kapanarak eylemlerine devam etmesi bekleniyor.

GENEL BAŞKAN AKYÜZ’ÜN KONUŞMASI TEPKİ ÇEKTİ

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz ile geçtiğimiz haftalarda yapılan görüşmeden sonra ikinci yıl birinci dönem 15.4 olan enflasyon zammına ek olarak 9.6 zam oranı açıklanmıştı. Sendika genel merkezinin bu orana imza atmasını ve kazanım diyerek işçilere mesaj atmasını eleştiren TÜPRAŞ işçileri, kararı tanımayarak eyleme başladı.

Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz’ün katıldığı bir toplantıda TÜPRAŞ işçileri hakkında söyledikleri ise işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Akyüz’ün 2019 yılında Yüksek Hakem Heyeti’nde biten sözleşmeden sonra işçilerin tepkilerini eleştirdiği konuşmasında, “4 senedir oradaki kayıplarını konuşuyorlar halbuki 2021’deki sözleşme tarihin en iyi sözleşmesi. Orada aldığını düşünmüyor, unutuyor ama o yüksek hakemde kaybettiği 4,5 puan var ya yara diyor. 10 gün önce gittik konuştuk, şimdi yüzde 15 uygulanacak zam oranı yüzde 25 uygulanacak. Bana bir sürü işçi teşekkür mesajları attı ama bir de ‘kesip atsaydın, etsiydin’ diyenler oldu. 4 puanı 4 yıldır unutmuyorsun, 10 puanı elimin tersiyle mi iteceğim, 15 bin lira parayı elimin tersiyle mi iteceğim” ifadelerine yer verdi.

Akyüz’ün üslubunu da konuştuklarını da eleştiren bir TÜPRAŞ işçisi, “Bir genel başkan 2019’dan bu yana ne yaşadığımızı bilmez gibi hâlâ bizim tepkimizi eleştiriyor. Enflasyon ortada. Biz 2019 sözleşmesinden aldığımız hasarı 2021 sözleşmesiyle de toparlayamadık. Üzerine bir de işten atmalar gerçekleşti” dedi.

 

“5-10 PUANI KABUL ETMEYİZ, İSTEDİĞİMİZ YÜZDE 50 EK ZAM”

Her geçen gün mobbing ile çalıştıklarını belirten bir başka işçi ise, “Bizden yaşadığımız her kayıpta sessiz kalmamızı istiyorlar. Burada yanı başımızdaki rafineride çalışan arkadaşlarımızla aramızdaki saat ücreti farkı yüzde yüzü aştı. Sendika genel merkezi bize işverenin verdiği sadakayı kabul etmemizi isteyemez. Bunun yerine haklı talebimizi savunmalı” diye konuştu. 

İşçiler, yeniden alınacak bir görüşmede sendikalarının biraz daha iyileştirme alması durumunu kabul etmeyeceklerini belirterek, “Artık biz bu ateşi yaktık. Kimse 5-10 puan daha alırız eylemler biter diye düşünmesin. Biz yüzde elliden aşağı bir zam oranını kabul etmeyeceğiz. Eylemlerimiz istediğimizi alana kadar devam edecek” dedi.

TÜPRAŞ BİR İŞÇİDEN BİR AYDA 433 BİN TL NET KÂR ELDE EDİYOR

Koç Holding'e ait Tüpraş, 2022 yılının ilk 9 ayında net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 kat artırdı. Tüpraş, 23 milyar 500 milyon lira net kâr elde etti. Ford Otosan, 9 ayda bir işçi başına 3 milyon 900 bin lira net kâr elde ederken, aylık bazda işçi başı kâr 433 bin 163 lira oldu. 


 

EMEP ALİAĞA: TÜPRAŞ’TA VE BÜTÜN İŞYERLERİNDE YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE BİR ÜCRET VERİLSİN

Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü de Koç Holding’in yüzde 9,6 ek zam oranını kabul etmeyerek iş yavaşlatma eylemi başlatan TÜPRAŞ işçileriyle ilgili yazılı açıklama yayımladı. TÜPRAŞ işçilerinin sefalet ücretine “hayır” dediği hatırlatılan açıklamada, “Şimdi birlik ve dayanışma zamanı” denildi.

TÜPRAŞ’ın yıllardır kâr rekorları kırdığı ancak işçilere hak ettiği ücretleri vermediği ifade edilen açıklamada, patron ve sendika arasında kabul edilen yüzde 9,5’lik ek zammın işçiler tarafın kabul edilmediği bilgisi verildi.

Açıklamada, “TÜPRAŞ işçileri için bıçak kemiğe dayandı ve aynı gün alınan eylem kararlarıyla bu uzlaşma çöpe atıldı. Dört rafineride birden eş zamanlı olarak işçiler üretimden gelen güçlerini kullanarak insanca yaşanacak bir ücret için harekete geçtiler. Sendika da işçilerin bu iradesine uymak zorunda kaldı” denildi.

“SON KARARI İŞÇİLER VERMELİ”

“Şimdi yapılması gereken; nasıl ki, bu teklifi yırtıp atmak ancak işçilerin iradesi ve inisiyatifiyle olduysa, bundan sonrasında da atılacak bütün adımlarda aynı irade ve örgütlülükle hareket edilmelidir. En geniş işçi temsiliyetini sağlamak üzere, bütün ünitelerde yapılacak toplantılarla kararlar alınmalı ve sonrasında irade tüm işletme genelinde birleştirilmelidir. Sendikacılar işçilerin kabul etmeyeceği hiçbir anlaşmaya imza atamamalılar. Son kararı işçiler vermelidir” ifadelerin yer aldığı açıklamada, TPI işçilerinin kazanımı hatırlatıldı.

“YOKSULLUĞA VE HAYAT PAHALLIĞINA KARŞI BİRLEŞELİM”

Artan yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı ülke genelinde yayılan öfke ve ek zam talebinin bugün Aliağa’da TÜPRAŞ işçilerinde vücut bulduğunu söyleyen EMEP Aliağa İlçe Örgütü şunları söyledi;

“Onların kazanımı bütün işçiler için yol açıcı olacaktır. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışmayı ve birliği büyütmeye ihtiyaç vardır. Emek Partisi olarak, başta TİS sürecindeki PETKİM, STAR ve Petrol-İş'in örgütlü olduğu işyerlerindeki işçiler olmak üzere tüm petro-kimya, demirçelik, gemi söküm işçileri ve Aliağa halkını TÜPRAŞ işçileriyle dayanışmaya ve çalıştığımız halde yoksulluk yaşamamak için yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret ve sosyal haklar için birliğe ve mücadeleye çağırıyoruz. TÜPRAŞ’ta ve bütün işyerlerinde yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret verilsin. Grev yasakları kalksın, baskı ve mobbing son bulsun. Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz.” (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Danimarka'da kadınlara zorunlu askerlik hazırlıkları

SONRAKİ HABER

Bursa’da kentsel dönüşüm isyanı: Verilen para ile kümes bile alamayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa