27 Ocak 2023 20:10

İfade ve basın özgürlüğü raporu: Yargı baskısı derinleşiyor

Expression Interrupted Platformu tarafından hazırlanan ifade ve basın özgürlüğü raporuna göre 2022'nin son 3 ayında, 17 gazeteci toplam 47 yıl 8 ay 1 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Expression Interrupted Platformu tarafından hazırlanan ifade ve basın özgürlüğü gündemi raporlarının 2022’nin ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan sekizincisi yayımlandı.

Rapora göre, 2022’nin son çeyreğinde “dezenformasyon” yasası olarak bilinen düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle medya ve tüm toplum üzerindeki sansür baskısı artarken bir yandan da gazetecilere yönelik yargı baskısı tutuklamalar ve süregiden yargılama ve soruşturmalarla devam etti. Yılın son üç ayında 173 gazetecinin yargılandığı 99 dava görüldü. Karara bağlanan 29 davadan 16’sında, 17 gazeteci toplam 47 yıl 8 ay 1 gün hapis cezasına; sekiz gazeteci de 82 bin 40 lira para cezasına çarptırıldı. 15 gazetecinin beraat ettiği yılın son çeyreğinde, 15 gazeteci hakkında ise 11 yeni dava açıldı. 32 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı. En az dokuz gazeteci hakkında soruşturma açıldı.

MALİ BASKI DEVAM EDİYOR

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından resmi ilan yayımlama hakkı kalıcı olarak iptal edilen Evrensel gazetesinin, rapora konu dönemde bu karara yönelik yaptığı itirazlar reddedildi. Ocak 2020’den beri BİK kararıyla resmi ilan alamayan Yeni Asya gazetesinin ilan yasağı ise aynı dönemde 1000. gününü doldurdu.

3 aylık dönemde RTÜK televizyon kanallarına ceza kesmeye devam etti. Söz konusu dönemde RTÜK’ün program durdurma ve para cezalarının hedefinde Halk TV, KRT TV ve TELE 1 kanalları yer aldı. Hükümet yanlısı pek çok televizyon kanalına ise hiç ceza verilmedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de ulaşıma zam: Zamlar emekçileri nefes alamaz hale getirdi

SONRAKİ HABER

Şişecam’da ek ödemede anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa