Kantin zamlarına cebimizdeki harçlık yetmiyor
Kantin fiyatları arttı, herkes evinden yemek getirmeye başladı. Yemek getirmeyen öğrenciler aç kaldı. Ailelerimizden harçlık isteyemez hale geldik.
Fotoğraf: DHA
Kartal’da okuyan bir öğrenci
Lisede birinci sınıf öğrencisiyim. Liseye başladığımda formaya 650 TL ödedik. Üstelik forma dedikleri şey sadece bir hırkadan ibaretti. Almayan öğrencilerin velileri aranıp forma zorunlu denildi ve aldırıldı. Ama asıl sorun şu ki formaları aldıktan sonra kimse giymiyor ve forma giymezseniz hiçbir şey denmiyor.
OKULLARDA EN AZ BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ, SAĞLIKLI BESLENMEK HAKKIMIZ!
Forma fiyatları yetmiyormuş gibi bir de neredeyse tüm okulların sorunu olan kantin fiyatları var. Liseye başlamadan önce lise kantin fiyatlarının yüksek olacağını biliyorduk. Fakat ortaokulda da kantin fiyatları biz öğrencilere göre gereğinden çok daha yüksekti. O yüzden lisedeki kantinde çok da fark olmaz gibi bir düşüncemiz vardı. Liseye başladığım gün kantin fiyatlarını gördüğüm an o fiyatlara inanmak istememiştim. Bazılarımızın ebeveynleri çalışmıyordu, bu sebeple kantin fiyatlarının inmesini istedik. Neredeyse tim okul müdürle konuştu bu sorunu. İki çikolatayı 15 TL’ye alıyoruz. Market fiyatının üç katını ödüyoruz. Birkaç gün sonra bizim dediklerimizin hiçbir önemi yokmuş gibi kantine zam geldi. Bir çikolataya 8 TL veriyoruz. Bir bisküvi üç hafta önce sekiz, ondan sonraki gün dokuz ve bir hafta sonra da on, on bir derken üç hafta içinde 12 TL’ye ulaştı. Okulun temel sorunlarından biri fiyatlardı zaten. Bir öğrenci bir ayda kantine tam 440 TL harcıyor. Malum kantin fiyatları arttı, herkes evinden yemek getirmeye başladı. Yemek getirmeyen öğrenciler aç kaldı. İşte bu yüzden eğitim, eğitim kurumlarının giyimi, yemeği ücretsiz olmalı. Ailelerimizden harçlık isteyemez hale geldik. Ekmek ve Gül dergisinin başlattığı “okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” kampanyasının bugün için çok önemi var. Ücretsiz, sağlıklı yemek hepimizin hakkı. Aynı düşünceye sahip binlerce öğrenci var.
OKULDAKİ İŞÇİLERİN MAAŞI İŞÇİ AİLELERİN SIRTINA YÜKLENEMEZ
Temel ihtiyaçlarımızın karşılanması bir yana, okulun giderlerini bile bizlerin sırtına yüklemeye çalışıyorlar. Bir mesaj atmışlar velilere. Okul, asgari ücret arttığı için çalışan işçilerin parası ödeyemiyormuş. Bu nedenle herkesten 200 TL toplama kararı almışlar. Bunu gelip sınıfımıza duyurdukları zaman sınıfça karşı geldik "Biz okula o kadar para ödedik, onlar değil de biz mi ödemeliyiz?", "Ben asla o parayı vermem." gibi herkes itirazda bulundu. Ve sonuç; tek bir öğrenci bile tek kuruş ödemedik. Çünkü haklıydık. İşçinin maaşını yine işçi, öğrencilerin aileleri, ödememeliydi.