Mersin’de gençler taleplerini “Gençliğin Yüzleri” başlıklı forumda tartıştı
Mersin Gençlik Forumunda düzenlenen "Gençliğin Yüzleri" çalışmasında gençler, istihdamdan ekonomiye, karar alıcıların liyakatsızlığından, nitelikli eğitime sorunlarını ve taleplerini tartıştı.
Fotoğraf: Evrensel
Kutluay ORDU
Mersin
21 Ocak’ta Mersin Gençlik Forumunda düzenlenen "Gençliğin Yüzleri" çalışmasında bir araya gelen gençler ortak sorunlarını ve taleplerini tartıştı. 2023 genel seçimleri öncesi gerçekleşen ve kendilerine göre önemli konuları seçtiği Açık Alan Teknolojisinin kullanıldığı forumda gençler, denetlenebilir ve liyakat sahibi olmayan karar alıcılar olması, gelir eşitsizliği ve gençlerin ekonomik nedenli mutsuzluğu, üniversitelerin gençleri istihdama yeterince hazırlayamaması, göç ve mülteci politikasındaki eksiklikler, eğitim kurumlarının yetersizliği, yurt ve barınma sorunu, gençlere yönelik şiddet ve taciz olaylarının artması, genç girişimcileri desteklememe, sosyal medyada gençlerin kendini ifade edememesi, anadilde eğitim, cinsiyet temelli ayrımcılığa dayalı bireylerin toplumsal alanda dışlanması - LGBTİ gibi konuları konuştu.
"KARAR ALICILAR DENETLENMELİ"
Yapılan anket sonucu, “Denetlenebilir ve liyakat sahibi olmayan karar alıcılar olması” sorunu en öne çıkan başlık oldu. Bu başlık temelinde foruma katılan gençlerin karar alıcı organlarda yer alması, karar alıcı organların aynı zaman da denetlenebilir ve yanlış karar alındığında müdahale edilebilir bir organ haline gelmesi, bu organlarda yer alan insanların konu hakkında da uzman olması gibi gereksinimler tartışıldı.
“Gelir eşitsizliği ve gençlerin ekonomik nedenli mutsuzluğu” başlığı da ilgi çeken konulardan bir diğeriydi. Bu başlık altında gençler vergide adaletsizlik, artan enflasyon, üniversite öğrencilerine verilen bursun yetersizliğini tartışırken bursların artırılması, eğitimin ücretsiz olması ve halkın ihtiyaçlarına göre ekonomik-politik bir plan yapılması talebinde ortaklaştı.
"İSTİHDAM VE NİTELİKLİ EĞİTİM TALEPLERİ YÜKSELİYOR"
Üniversitelerin öğrencileri istihdama hazırlayamaması ise üniversite gençlerinin büyük problemlerinden biri haline geldi. Üniversite sayısının artmasından ve eğitimin özelleştirilmesinden şikayetçi olan gençler ihtiyaca göre istihdam sağlanması ve nitelikli eğitim taleplerini yükseltti. Tartışmaya özel okul ve kurs merkezlerinin ücretlerinin artmasıyla beraber artık ücretleri kimsenin ödeyememesiyle birlikte eğitim özelleştikçe genç öğretmenlerin acımasızca sömürüldüğünden bahseden genç öğretmenler de katıldı. Genç öğretmenler eğitim bir kamu görevi olduğuna vurgu yaparak kamu tarafından sürdürülmesi gerektiğini savundu.
Bunların yanı sıra “Küresel ısınma ve iklim değişikliği” tartışmasında ise gençler, ilgili bakanlıkların bu acil konuda gerekli çalışmayı yapmadığından ve büyük fabrikaların denetlenmediğini söyledi. “Son dönemlerde artan ev kiralarını ve gençlerin yurtlarda niteliksiz koşullarda kalmasını tartışan gençler yurt sayısının artırılmasını ve bununla beraber çarpık kentleşmenin önlenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini savundu.