29 Ocak 2023 14:43

Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararı | Militarizmin kaderci mantığı

Almanya’nın Leopard tanklarını Ukrayna’ya gönderme kararı tartışılıyor: Daha fazla silah, daha fazla savaş, daha fazla yıkım… Şimdiye kadar dünyanın hiçbir yerinde silahlanma savaşı bitirmedi.

Fotoğraf: Soldatnytt/Flickr

Paylaş

Wolfgang HÜBNER
Neues Deutschland

Artık karar verildi. Almanya Leopard tanklarını Ukrayna’ya gönderecek, daha önce Alman tanklarını satın almış ülkeler de Almanya’dan Ukrayna’ya (tank) gönderme izni aldı. Böylece savaşın tarafları arasında objektif olarak yer alındı. Her ne kadar Alman hükümeti bunu kabul etmese de muhafazakar çevrelerdeki ve medyadaki savaş tamtamları başka bir şey söylüyor.

Artık kimse savaşın bitirilmesi için görüşmelerden, ağır silahların gönderilmemesinden söz etmiyor. Bir savaş var, ilk saldıran Rusya ve Putin’in durdurulması için Ukrayna’nın olabildiğince silahlandırılması gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un çevresinde diplomatik girişimlerden yana olanlar yok. Gerekçe hazır: Ne Ukrayna ne de Rusya savaşın bitmesini istiyor.

Ukrayna’ya ağır silahlar gönderiliyor ama tanklar da Rusya’yı durduramayacağı için savaş uçak ve gemileri talep ediliyor. Daha fazla silah, daha fazla savaş, daha fazla yıkım… Şimdiye kadar dünyanın hiçbir yerinde silahlanma savaşı bitirmedi. Bir taraf silahlandıkça diğer taraf da askeri gücünü arttırdı. Nereye kadar gidecek? Nükleere silahlara kadar mı?

Savaşın kazananı kim? Leopard tanklarının üreticisi Rheinmetall’in borsadaki değeri yükseldikçe yükseldi. Diğer silah tekellerinin de ağzı sulanıyor. Savaşın kaybedeni kim? Ukrayna ve Rusya’daki emekleriyle geçinenler, yoksullar, kadınlar, çocuklar, mecburi askerlik yapacak olan gençler. Militarizmin mantığı bu. Bu mantık dünya pazarlarının yeniden paylaşımı, silah tekellerinin aşırı kârı ve halkların yıkımı anlamına geliyor.

Çeviren: Semra Çelik

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Ömer Fethi Gürer: İthal hayvan, ithal et, ithal süt tozuna yol mu yapılıyor?

SONRAKİ HABER

Sırtımda geçim sıkıntısının yükü, aklımda yaşayamadıklarım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa