29 Ocak 2023 14:56

Uzun bir güz döneminin ardından Kocaeli’ den KYK manzaraları

Yıllar sonra ilk defa Kocaeli’ deki bir KYK yurdunda bir dayanışma ağının kurulması, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin mücadele etmeye bir adım attığının göstergesi.

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Emre YILMAZ
Kocaeli Üniversitesi

Türkiye gençliğinin geçmişten bugüne kadar uzanan mücadele konularından biri de barınma sorunu. Pandemiden bu yana derinleşen ekonomik krizin ve buna bağlı olarak artan hayat pahalılığının gençliğin sosyal yaşam alanlarını daraltmasıyla birlikte barınma problemi, bir kez daha gençlerin ana gündemlerinden biri hâline geldi. Kocaeli Üniversitesinde de öğrencilerin ana gündemlerinden birini KYK yurtlarında yaşanan sorunlar oluşturuyor.

Kocaeli’de 16 tane KYK yurdu bulunuyor. Yurtların konumları üniversitenin yerleşkelerinin bulunduğu alanlara göre değişim gösteriyor. İzmit, Gebze, Gölcük, Körfez, Karamürsel gibi ilçelerde KYK yurtları mevcut. Bu yurtlardan yedi tanesi erkek öğrenci yurdu, altı tanesi ise kız öğrenci yurdu. Kalan üç yurdun ise “KYK Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu” şeklinde anılan karma yurtlar olduğunu söyleyebiliriz.

Belli başlı konular bütün yurtlarda ortak sorun olarak öne çıkıyorsa da her yurdun kendine ait öznel problemi de bulunuyor. Fix menü, altılı ranza sistemi ve çamaşır makinelerinin bozuk olması, yurtların ana problemlerini oluşturuyor. Yazımızın ana temelini üniversitenin ana kampüsü içinde bulunun, dokuz bin kız öğrencinin kaldığı Samiha Ayverdi Kız Öğrenci Yurdu ile yine üniversitenin ana kampüsünün hemen yanında bulunan, üç bin erkek öğrencinin kaldığı Gazi Süleyman Paşa Öğrenci Yurdu oluşturacak.

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte birçok öğrenci yurt yetersizliği sebebiyle Kocaeli’deki KYK yurtlarına yerleşemedi. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler ya çok para vererek özel yurtlara gitmek zorunda kaldılar ya da cemaat yurtlarına mahkûm hale geldiler. KYK yurtlarında kalma hakkı edinemeyen öğrencilerin bir kısmı ise geçinemeyeceklerini görerek aile evlerine dönüp okulu dondurdu ya da sadece sınavlara gelip gideceklerini söylediler. KYK yurtlarının yetersizliğinin, Türkiye gençliğinin eğitim hayatını elinden aldığı bir tabloyla karşı karşıyayız anlayacağınız. Yazımıza başlarken bu önemli kısmı not etmek gerekiyor.

YURT YÖNETİMİ YAŞANAN SORUNLARI ANCAK HABER YAPINCA GÖRDÜ

Okulun başlamasıyla birlikte yurtlarda fix menü sistemine geçilmesi öğrenciler açısından tartışılan ilk konulardan biri oldu. Bütün yurtlarda sabah kahvaltılarında ve akşam yemeklerinde KYK tarafından belirlenen tek bir menü çıkıyor. Öğrenciler fix menü gelmeden önceki açık büfe sisteminin daha besleyici ve doyurucu olduğunu, tek bir menüye mahkûm edilmek istemediklerini söylüyorlar. Diğer önemli bir konuysa yurt odalarının dört kişiden altı kişiye çıkarılması. Samiha Ayverdi Kız Öğrenci Yurdunda üç blok, altılı ranza sistemine geçmiş bulunuyor, Gazi Süleyman Paşa Yurdunda ise bahar döneminin başında altılı ranza sistemine geçişler olacağı, öğrenciler tarafından tartışılıyor. Öğrenciler altılı ranza sisteminin olmadığı bloklara geçişler için başvuru yapıp bireysel yöntemlerle bir çözüm bulmaya çalışıyorlar, öte yandan tartışmalarda birlikte hareket etme fikri de ön plana çıkıyor. İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Beyza “Kendi aramızda imza toplamayı düşündük ama nasıl birlik olabiliriz diye düşünüp vazgeçtik” demişti yan yana geldiğimizde. Burada, Evrensel Gazetesi’nin ve gençlik eki Genç Hayat’ın öğrenciler içerisinde bir müdahale ve mücadele aracı olarak kullanılması da kısmi olarak ön plana çıkıyor. Yurt sorunlarına dair yaptığımız haberlerden sonra Samiha Ayverdi KYK Kız Öğrenci Yurduna bir teknik ekibin gelip çamaşır makinelerini tamir etmesi ve lambaları onarması, yurt yönetiminin, öğrencilerin öfkesini buradan ölçtüğünü gösteriyor.

YAŞAM ALANLARIMIZ AYNI ZAMANDA BİR MÜCADELE MEVZİSİ!

Kocaeli Üniversitesinde öğrencilerin uzun yıllardır yan yana gelip herhangi bir kazanım elde edememesi, öğrencileri, “Biz nasıl değiştirebiliriz ki?​”, “Nereden başlayalım?​” gibi sorularla bir iç tartışmaya da sürüklüyor. Samiha Ayverdi’deki tepki ve tartışma boyutu, diğer yurtlara göre daha olgunlaşmış durumda. Kadın öğrencilerin gece arabalardan laf atılarak gerçekleşen çeşitli tacizlere de itirazları bulunuyor.

Öte yandan bütün bu sorunların karşısında ileri ufaklı yan yana gelişler ve çeşitli mücadele olanakları oluşmuyor değil. İlim Yayma Cemiyeti’nin yurdunda kalan öğrenciler, devletin kendilerine vereceği sosyal yardımı alamayınca birlik olup yurt parasının ödememe gibi bir karar aldılar, bunun sonucunda diğer ay paraları yatırıldı. Gazi Süleyman Paşa KYK Erkek Öğrenci Yurdunda erkek öğrencilerin şort giyme yasağına uymamaları, Samiha Ayverdi KYK Kız Öğrenci Yurdunda kadınların bireysel şikâyetlerine yönelik bir dayanışma ağı kurması, yurtların öğrenci gençlik mücadelesinde birer mevziye dönüştüğünün göstergesi. Aslında gençler yaşadıkları, ders çalıştıkları alanları kendileri için daha yaşanılabilir bir hale getirme mücadelesi veriyorlar.

Sözün özü, KYK yurtlarındaki öğrenciler sorunlarının her gün büyüdüğünün, yaşamsal alanlarının iktidar ve KYK eliyle kötüleştirildiğinin farkındalar. Bireysel tutumların değişime yol açmadığını kendileri deneyimleyerek görüyorlar, sonucunda sorunlara karşı birlik olunması fikri her geçen gün daha çok sahipleniliyor. Yıllar sonra ilk defa Kocaeli’deki bir KYK yurdunda bir dayanışma ağının kurulması, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin mücadele etmeye bir adım attığının göstergesi olarak da karşımızda duruyor.

ÖNCEKİ HABER

Sorgulamaya açılacak bir kapı olma gayreti: Tiyatro Fısıltı

SONRAKİ HABER

Arap Coğrafyasında Geçen Hafta: Ürdün’de Netanyahu rüzgarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa