Tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı için mücadele sürüyor
Piyale Bostanı Dayanışması, Piyalepaşa Bostanı’nın bölünüp kura yoluyla dağıtılmasına karşı basın açıklaması düzenledi.
Fotoğraf: Nazım Dikbaş
İBB'nin Halk Bostanları Projesi kapsamında Piyalepaşa Bostanı’nı yeniden işlevlendirerek arazinin bölünüp kura yoluyla dağıtılmasını amaçlamasına karşı Piyale Bostanı Dayanışması basın açıklaması yaptı. Piyalepaşa Camii bostanlarının önemine ve bu bostanların 2015’de kültür varlığı olarak tescil edilmesine değinen dayanışma üyeleri, “İstanbul’un bostanlarına sahip çıkalım” dedi.
"İBB’YE BURANIN TESCİLLİ BİR KÜLTÜR VARLIĞI OLDUĞUNU BELİRTTİK’
Önceki İBB yönetimi sırasında bostanlarla ilgili iki yıkıcı projenin mücadeleler ve tescil kararı ile savuşturulduğunu hatırlatan dayanışma üyeleri İBB’nin bostanların olduğu araziyi yeniden işlevlendireceğini duyurması üzerine İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarım ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerden sonuç alamadıklarını söyledi. Bostanlardaki tarihi koruyan bostancıların projeden sonra mesleklerini sürdüremeyeceklerine dikkat çeken dayanışma üyeleri, İBB’nin bu proje ile arazinin bölünerek kura yoluyla dağıtılması hedefinde olduğuna dikkat çekerek, “İBB yetkililerine bu alana boş bir toprak parçası veya arazi muamelesi yapamayacaklarını, buranın tescilli bir kültür varlığı olduğunu anlattık. Alanı parçalayarak oluşturdukları bu sistemin burayı niyetten bağımsız bir hobi bahçesine dönüştürme tehlikesi taşıdığını, bostanın bütünsel niteliğini kaybedeceğini, Bostan’da yüzlerce yıldır uygulanan tahta/maşula sistemi gibi pratiklerin sürdürülmesini tehlikeye atacağını ilettik” dedi.
"ÇEVRE DÜZENLEMESİ İÇİN MÜZAKERE MASASI KURULMALI"
Çevre düzenlemesine karşı olmadıklarını vurgulayan dayanışma üyeleri taleplerini şöyle sıraladı:
- Düzenleme sürecini birlikte planlamak ve geliştirmek üzere İstanbul Kent Konseyi’nin aracı olduğu bir müzakere masası oluşturulmasını talep ediyoruz.
- Önceliğimiz Bostancı Özan Ailesi’nin alandaki varlığının garanti altına alınmasıdır. Bir değersizleştirme politikasına maruz bırakılmalarını kabul etmediğimizi bildiririz.
- Başta Piyalepaşa ve Yedikule Bostanları olmak üzere tüm bostanların ve kent tarımı yapılabilecek alanların tarım alanı olarak korunup varlığının sürdürülmesini talep ediyoruz. Hâlihazırda yaşadığımız Gıda Krizine karşı çözümü, ancak bu alanları koruyarak sağlayabiliriz. Bu bağlamda İBB’yi, 2021 yılında bizzat hazırladığı ve yayımladığı İstanbul Gıda Strateji Belgesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)