01 Şubat 2023 06:30

Haftada altı güne varan mesai: Bu da MESEM’lilerin yarıyıl tatili! 

MESEM öğrencileri tatil haklarına nasıl sahip çıkabilir? İMES OSB’nin hemen yanındaki Dudullu OSB’de bulunan Omega-Motor’da yaşananlar bir şeyler gösteriyor aslında! 

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Ulaş TÜRKOĞLU 

İMES 

İstanbul 

MESEM öğrencileri, geçtiğimiz hafta liselerle beraber yarıyıl tatiline girdi. Ancak MESEM öğrencileri için “'tatil” haftada bir gün ekstra çalışmak anlamına geliyor. Hatırlatalım, MESEM programlarına dahil öğrenciler haftada bir gün okulda ders işliyor ve iş  yerine göre değişmekle beraber dört ila altı gün arası çalışıyorlar. Süheyl Erboz MESEM öğrencileri, yarıyıl tatilinde haftanın bu bir gününü de çalışarak geçiriyorlar. Bir arkadaşımıza okulun bu konuda bir açıklama yapıp yapmadığını sorduğumuzda müdürün okul günlerini mesai ücretine zorunlu kıldığına dair bir açıklama yaptığı cevabını alıyoruz. Ancak patronların sadece bir kısmı bunu uyguluyor, geri kalanı bu bir günü normal çalışma süresi olarak sayıyor. Daha da vahimi, müdür bu açıklamayı üst sınıflardan öğrencilerin devamlı sorması üzerine yapıyor. Bu baskıyı kuramamış diğer öğrenciler bu açıklamadan bihaber. Tabii belirtmek lazım, her ne kadar bu ek mesai bir yandan bir tercih meselesi gibi gözükse de değil. Diğer arkadaşlarına göre daha yüksek ücret alan bir arkadaşımız bile zorunlu olarak mesaiye kalıyor tatil gününde. Enflasyon karşısında aldığı ücret hemen eriyor Üstelik bu tablo yalnızca yarıyıl tatiliyle de sınırlı değil. Her ne kadar cumartesi yarım gün zorunlu iş günü olarak sayılsa da çoğu öğrenci ya cumartesi tam gün çalışıyor ya da zaten tüm hafta sonu mesai yapıyor. 

BİR YANIMIZDAKİNİN AÇTIĞI YOLDA İLERLEMEK 

Peki MESEM öğrencileri tatil haklarına nasıl sahip çıkabilir? İMES OSB’nin hemen yanındaki Dudullu OSB’de bulunan Omega-Motor işçilerinin geçtiğimiz hafta başlayan direnişi bize bir fikir verebilir aslında. Öğrencilerden sadece birkaç yaş büyük olan bir işçi arkadaşımız, işten atılma korkusuyla aylar boyunca patronun her türlü baskısına karşı sesini çıkarmakta tereddüt ettiğini söylüyordu. Hak arama yolunda birlikte çalıştığı işçilerden bir umudu olmadığını ifade ediyordu. Sonunda geri durmanın, daha fazla çalışmanın bir yere varmadığını düşündüğünde ufak bir arkadaş grubuyla sendika üyesi olduklarını kaydetti. “Tüm bu baskıların karşısında üç beş kişi yan yana gelsek ne değişir ki?​” diye düşünebiliriz bazen. Tam burada yüzlerce işçinin çalıştığı Omega-Motor’da sadece 17 işçinin direnişi sayesinde çalışanların direnişin dördüncü gününde bir saat erken bırakıldığını hatırlamakta fayda var. Omega-Motor’da çalışan işçiler bugün en temel haklarından biri için, sendika üyesi olabilmek için, yan yana gelerek direniyorlar. Şüphesiz MESEM öğrencilerinin yanı başlarında gerçekleşen bu direnişten öğrenecekleri çok şey var. Tıpkı Omega-Motor işçileri gibi MESEM öğrencilerinin de bugün hakları ve talepleri için yan yana gelmenin olanaklarını aramaları kritik bir yerde duruyor. Ellerinden alınan tatil ve fiilen ipotek altına alınan eğitim haklarının geri alınmasından çalışma koşullarının iyileştirilmesine kadar MESEM öğrencilerinin bütün taleplerinin kazanılması, yan yana gelmelerinde yatıyor. MESEM öğrencileri aynı atölyede çalıştığı iş arkadaşını ses çıkarmaya ikna ettiği, iş yerine gelirken aynı otobüsü kullanan bir diğer öğrenciyi bir şeyleri değiştirmek üzere hareket etmeye davet ettiği ve bu türden yan yana gelişleri artırıp kalıcı hale getirdiği ölçüde taleplerini kazanabilecek. 

ÖNCEKİ HABER

Devlet ve Devrim’de sınıflar, devlet ve geleceğin toplumu 

SONRAKİ HABER

Altılı masa işçilerin masası değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa